La Fundación Rosa M. Vivar engega, amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, la campanya ‘Cuida el teu cervell’ per valorar gratuïtament l’estat neuropsicològic de majors de 50 anys
Dins de les activitats previstes per celebrar el Dia Mundial de l’Alzheimer i tot just un any després de que la Fundación Rosa M. Vivar obrís al públic el nou Centre Terapèutic per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria s’ha celebrat una nova edició de la campanya gratuïta ‘Cuida el teu cervell’.
L’Associació d’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius de Reus i Baix Camp, un referent al territori que compta amb més de 20 anys d’experiència, ha liderat la campanya al territori amb el seu equip de neuropsicòlogues, valorant a 76 persones durant els dies 16, 17 i 18 de setembre. Aquest nombre sobrepassarà el centenar en els propers dies, quan s’hagi atès la gran demanada que ha suposat la campanya.
La neuropsicòloga, Blanca de la Cruz, professional de l’Associació afirma “l’objectiu de CUIDA EL TEU CERVELL és sensibilitzar a la població sobre la necessitat de fer un seguiment de la salut cerebral i cognitiva de manera rutinària a partir de certa edat, tal i com ens fem una analítica. L’èxit de participació, molt per sobre de la mitjana dels darrers anys, ens encoratja a seguir treballant i donar el millor servei especialitzat a tot el Camp de Tarragona”.
Aquesta campanya anual consisteix en una valoració neuropsicològica d’screening gratuïta d’entre 30 i 40 minuts. Els professionals recomanen aquesta valoració a totes aquelles persones a partir de 50 anys que tinguin alguna inquietud sobre la seva salut cognitiva. En aquesta valoració s’administren test d’atenció, memòria, llenguatge i orientació, per tal de poder detectar possibles alteracions cognitives de forma primerenca.
Dels resultats de les valoracions de l’edició 2020, s’extrau que existeix una sospita de trastorn cognitiu a un 5% del total de persones valorades. En aquests casos, es recomana una derivació al seu metge i iniciar el protocol establert per salut, així com una valoració més exhaustiva.
Després d’una detecció primerenca d’Alzheimer o un trastorns cognitiu és important iniciar, com abans millor, l’estimulació cognitiva del Centre Terapèutic per a l’Alzheimer. Actualment, el Centre gaudeix, gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, de places subvencionades de diferents modalitats i intensitats, ajuts al transport adaptat en quatre rutes diferenciades (Reus, Tarragona, línia de costa i línia interior de fins a 25 km de distància) i beques menjador.
La resta de valoracions, han resultat sense sospita d’alteració cognitiva, però cal destacar que més d’un 30% de les proves realitzades han detectat alteracions emocionals que afecten l’àmbit cognitiu i que els professionals del Centre recomanem atendre per a mantenir un estat cognitiu òptim.
Blanca de la Cruz, neuropsicòloga de l’Associació d’Alzheimer recomana a totes aquelles persones que han realitzat la prova que “cal mantenir un estil de vida actiu, no només físicament si no també a nivell cognitiu. El Centre ofereix un gran ventall de tallers d’entrenament de la memòria per a totes les necessitats i per afavorir que puguin mantenir el seu estat cognitiu en un nivell òptim”.
Aquests tallers d’entrenament de la memòria van dirigits a totes aquelles persones que sense presentar alteracions de la memòria, tinguin inquietud per aprendre diferents tècniques que li permetin potenciar les seves capacitats cognitives i l’agilitat mental. És un repte enriquidor que ajuda a la vida diària i professional de les persones, alhora que realitza un treball de prevenció i dona eines per lluitar contra el deteriorament cognitiu.
La campanya, promoguda per la Federació d’Associacions de Familiars de malalts d’Alzheimer de Catalunya , també durà a terme un estudi científic a partir dels resultats obtinguts en tot l’àmbit autonòmic. Per més informació sobre el els ajuts i beques pel Centre Terapèutic o per conèixer els Tallers d’entrenament de la memòria per a tothom, podeu trucar al telèfon del Centre 977 31 76 03.