Les mesures del Govern entraran en vigor a les 12.00 h de la nit del dijous al divendres i tindran una vigència de 15 dies
El Govern de la Generalitat ha presentat avui un nou paquet de mesures per frenar l’expansió de la Covid-19 davant l’empitjorament de les dades registrat durant els darrers dies. Les mesures, aprovades aquest matí pel Procicat, les han explicat en roda de premsa telemàtica el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la portaveu del Govern i consellera de la presidència, Meritxell Budó; el conseller d’Interior, Miquel Sàmper; i la consellera de Salut, Alba Vergés.
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha afirmat que es tracta de “decisions difícils i doloroses per les seves conseqüències socials i econòmiques, però del tot imprescindibles per fer front a la primera envestida de la segona onada de la pandèmia”. El vicepresident ha detallat que, en aquest moment, els risc de rebrot a Catalunya se situa en 362,16 punts, mentre que la taxa de contagi és d’1,37. “Tant els models matemàtics com els experts i epidemiòlegs ens indiquen que aquesta tendència creixerà més dia a dia, i per això cal actuar al més aviat possible”, ha remarcat.
Davant aquesta situació, “demanem a tothom que redueixi la mobilitat, que limiti al màxim les relacions i trobades socials i, en tercer lloc, que es promogui el teletreball en la mesura que sigui possible”. El vicepresident ha explicat que les noves mesures, que entraran en vigor a partir de les 12h de la nit del dijous al divendres i tindran vigència durant 15 dies, comportaran restriccions en aquells àmbits on la pràctica social elevi més risc de propagació de la malaltia, “i per això quedarà suspès el consum a l’interior dels bars i restaurants, així com a les terrasses”.
Aragonès ha reconegut que es tracta d’una mesura “dolorosa” per als treballadors i empresaris del sector, “però necessària si volem evitar que la pandèmia s’estengui encara més ràpid”. “Si no volem arribar al límit del col·lapse del sistema sanitari cal actuar ja, i actuem amb mesures similars a les que s’han pres a altres llocs d’Europa, que també estan fent front a la segona onada de la pandèmia”, ha afegit.
En aquest sentit, el vicepresident ha anunciat que el Govern aprovarà mesures de suport al sector de la restauració “per acompanyar-lo en aquest esforç col·lectiu”. Així, ha avançat que el proper dimarts el Govern aprovarà un decret llei que inclourà ajuts directes per valor de 40M€ adreçats als establiments que hagin patit un major impacte en la facturació i per als quals la restauració sigui l’única font d’ingressos, així com una línia extraordinària d’avals per cobrir necessitats de liquidat a curt termini a partir de 12.000 €.
Aragonès ha insistit que la imitació dels desplaçaments i de l’activitat és la millor manera de contenir la propagació de la pandèmia. “L’alternativa serien restriccions mes severes i un confinament total que volem evitar perquè sabem que les conseqüències socials i econòmiques son extremadament dures. Actuem avui amb contundència i en 15 dies per salvar les properes setmanes i els propers mesos. La prioritat és la mateixa des del primer dia: preservar la salut de la ciutadania i salvar vides”, ha conclòs.
Per part seva, la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha agraït a “la ciutadania la comprensió per les mesures que avui hem adoptat, que no són fàcils de prendre i que comporten sacrificis”. La consellera ha assegurat que des del Govern “estem convençuts que l’adopció de mesures severes ara ens ha de permetre tallar la propagació de la Covid, en la línia de les mesures que s’han adoptat en altres països del nostre entorn”.
En aquest sentit, la portaveu del Govern ha recordat que “és una lluita que hem de fer tots” i que com a “Govern prendrem mesures que calgui i farem tot el què calgui”. Meritxell Budó ha remarcat que l’Executiu serà “transparent i clar amb les dades que ens trobem”. Davant d’això, ha demanat a la ciutadania una actitud de “corresponsabilitat i d’acompanyament” a aquestes mesures durant 15 dies “per reduir la mobilitat i la interacció social”. “Si l’actitud de tots és de fer cas a les recomanacions que fem des del Govern penso que podrem recuperar el més aviat possible aquestes activitats que avui a nivell de resolució haurem de deixar de dur a terme”, ha afirmat.
Així, la consellera Budó ha remarcat que “si ara som capaços d’aplanar la corba, si som capaços de reduir dades epidemiològiques, amb molta probabilitat podrem garantir campanya de Nadal en què el comerç, turisme, restauració i penso també amb temporada d’esquí es podrà mantenir i preservar. Hem de treballar perquè això sigui així”.
Canvis en els contractes de lloguer dels locals
La consellera ha avançat que s’han adoptat un seguit de mesures encaminades a alleugerir les mesures a sectors econòmics del país. Meritxell Budó ha anunciat que des del “Govern proposarem la incorporació al Codi Civil català de la clàusula rebus sic stantibus que és clàusula que regula el canvi imprevisible de les circumstàncies en els contractes. Això ho fem per veure de quina manera podem acompanyar els negocis que veuran aturada la seva activitat econòmica i no podran fer front al lloguer del local”.
Budó ha explicat que “aquesta norma apel·la a la renovació del contracte per les parts, d’acord amb el principi de conservació dels contractes. Si la renegociació és rebutjada per una de les parts o fracassa, la part afectada per la crisi pot acudir al jutge per tal que aquest adapti el contracte a les noves circumstàncies”.
La consellera també ha informat que el Govern “treballa en la línia d’acompanyar a tots aquells sectors afectats per aquestes mesures. Hi ha el sector de la restauració, també el sector de l’oci nocturn que porta set mesos sense poder desenvolupar la seva activitat econòmica”.
Ajornament competicions esportives no professionals
El que fa referència al món de l’esport que depèn de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física del Departament de la Presidència, la consellera Budó ha anunciat que, a instàncies de Salut i Interior, “s’ha decretat l’ajornament de la competició esportiva prevista durant els propers 15 dies, a excepció de la competició estatal, internacional i professional”. Meritxell Budó ha afegit que “els equips no podran competir els caps de setmana però mantindrem els entrenaments, les instal·lacions esportives restaran obertes i també els gimnasos amb aforament del 50%”.
La consellera Budó ha subratllat que “la pràctica esportiva és segura, que els protocols que s’han establert des del Govern s’estan aplicant. Hi ha incidència en el món de l’esport molt baixa de casos. Però hem de contribuir que la mobilitat es redueixi. Si aturem durant 15 dies competicions esportives que comporten mobilitat el cap de setmana estem reduint el factor de la mobilitat” .
Reduir els desplaçament i la interacció social
D’altra banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha volgut incidir en el canvi de paradigma de com ens hem de relacionar a partir d’ara amb aquesta coexistència amb la Covid-19 i a partir de la nova resolució. Pel que fa als desplaçaments, el conseller ha avançat que “han de ser mantenint la distància, que siguin els mínims possibles i amb el menor temps possible. També hem de valorar amb qui ens podem relacionar i tenir en compte la bombolla de convivència”.
Sàmper ha especificat que segons els criteris mèdics, “formen part de la mateixa bombolla de convivència tots els que vivim sota el mateix sostre i també els nostres cuidadors, amb una possible ampliació amb qui tenim relació de convivència de manera estable, segura i tancada”, ha afegit.
El titular d’Interior també ha explicat que “hem fet una millora en la coordinació policial. Les policies locals de cada poble i cada ciutat informaran diàriament als mossos d’esquadra del nombre d’efectius afectats per la Covid-19, persones identificades i denunciades, així com el incompliments, denúncies a locals, locals tancats, i altres incidents rellevants”.
El conseller també ha informat que pel que fa al món de la cultura, hi haurà una reducció del 50%, sempre s’haurà d’estar assegut i en seient preassignat, tant en teatres, cinemes o concerts i el tancament serà a les 23 h.
Sobre el comerç, Sàmper ha dit que hi haurà tancament en serveis de contacte excepte en perruqueries. La limitació dels comerços es veurà reduïda en al 30% i els centres comercials i les botigues de més de 400 m2 hauran de tenir control de l’aforament amb temps real. Pel que fa a espais comuns dels centres comercials romandran tancats.
En la mateixa línia que la consellera de la Presidència, Sàmper ha destacat que la clàusula Rebus suc stantibus no és menor. “Intentarem portar a terme aquesta modificació perquè implica que aquelles condicions que hi havien quan es va fer un contracte, per exemple de lloguer, en un moment determinat i que s’hagin modificat com a conseqüència d’una causa imprevisible i de dimensions molt considerables com és una pandèmia, possibiliti que les condicions s’adaptin al moment actual”.
El conseller ha posat en valor que “és un tema rellevant i empàtic que té la sensibilitat del Govern”.
Per finalitzar, Sàmper també ha mostrat “l’empatia del Govern amb la comunitat mèdica i científica que són els que prenen les mesures que nosaltres executem”.
L’atenció primària, bolcada en la detecció de casos
Per part seva, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que les mesures que es prenen avui són “doloroses, però necessàries” i ha recalcat que “s’han de fer ara, amb la màxima anticipació possible a la situació que vindrà”. “És un esforç generalitzat perquè qui rep més l’impacte pugui recuperar-se el més aviat possible”. “Hem de ser un equip de 7 milions i mig de persones” en la lluita contra la Covid-19, ha destacat la titular de Salut.
Alba Vergés també ha volgut subratllar que “amb el confinament vam aconseguir rebaixar la incidència de casos Covid” però ha remarcat que “no estem en aquella situació”, tot i que hi ha “una velocitat de transmissió creixent”. “Volem un esforç que sigui al màxim de curt en el temps, si bé no és l’esforç del mes de març”.
És per això, que la consellera ha fet una crida al conjunt de la societat per reduir les relacions socials: “Ara és molt necessari que reduïm al mínim la interacció social. I això és dolorós però imprescindible. Tothom que pugui teletreballar ho ha de fer. Totes les trobades socials prescindibles s’han d’ajornar. Tota aquella activitat ajornable, l’hem de deixar per més endavant”.
Durant la seva intervenció, la titular de Salut també ha destacat el paper de la primària en aquesta pandèmia: “L’atenció primària està plenament bolcada en la detecció de casos i la identificació de contactes, ocupant el 25% en la gestió de la Covid-19”. A més, ha indicat que “només la setmana passada s’han atès gairebé 20.000 sospites de COVID, de les quals un 12% de positives”.
La consellera també ha indicat que ara mateix estem a una xifra de 12.000 casos positius a la setmana, i això vol dir “més complexitat a l’hora de gestionar aquests casos” ja que cada cas implica el seguiment de tots els contactes per intentar tallar les cadenes de transmissió.
Vergés ha explicat que l’augment de casos també ha tingut afectació als centres hospitalaris. I en aquest sentit, ha detallat que en els últims 7 dies, han ingressat 753 persones als hospitals del país, cosa que representa un augment d’un 11% només de Covid-19. També ha concretat que 141 persones han ingressat a la UCI afectades per coronavirus SARS-COV-2, -un augment d’un 21%,- i ha alertat que l’ocupació de l’UCI d’algun centre ja s’acosta al 35%.
“Avui tenim més de 1.000 persones hospitalitzades i 189 persones en llits de crítics per Covid-19” ha dit Vergés, que també ha assenyalat que en l’àmbit educatiu “hem fet un salt per sobre les 30.000 persones confinades”.
En la roda de premsa, la consellera de Salut també ha destacat que el sistema de salut ha multiplicat per 10 la capacitat de fer PCR. “Tenim capacitat diària de 30.000 PCR”. “Fins avui n’hem fet més de 2 milions, és a dir, una prova a 1 de cada 4 catalans”. També ha explicat que s’ha fet una PCR a gairebé 93.000 persones amb els cribratges dirigits per detectar asimptomàtics en la comunitat, en l’àmbit escolat i també en el laboral. S’ha comptat amb 1 milió de testos antígens i ja repartits els primers 500.000. També s’ha incrementat “un 50% els llits d’UCI que tenim estructuralment. De 600 a 900. I treballem per incrementar-los encara més. A més, s’estan fent PCR a totes les treballadores del sector residencial, més de 50.000”.
Finalment, la consellera ha indicat que la situació que ens trobem no és aïllada sinó que “es dona a tot Europa i també es veuen forçats a actuar”.