La Caixa reprèn l’activitat presencial a l’EspaiCaixa Tarragona i l’EspaiCaixa Ulldecona seguint els protocols de seguretat establerts per les autoritats. En total, s’obriran 30 centres a Catalunya i s’estrenarà la modalitat d’activitats en línia
L’EspaiCaixa Tarragona i l’EspaiCaixa Ulldecona, de la Fundació ”la Caixa”, reobren adaptant l’activitat a la situació actual. A partir d’aquest dilluns, 30 centres propis de l’entitat a Catalunya començaran les inscripcions a les activitats presencials complint totes les mesures de seguretat establertes. A més, s’estrena la modalitat en línia, amb més de 1.700 activitats gratuïtes obertes a la gent gran. Tenint en compte la situació derivada del context de pandèmia, el Programa de Gent Gran ha adaptat el ventall d’activitats per poder donar resposta a necessitats actuals: el benestar físic i emocional, el coneixement informàtic, i la conscienciació sobre el bon tracte i la dignitat de les persones grans.
Les activitats es duran a terme en grups estables i reduïts garantint sempre les mesures de seguretat i de prevenció. Els centres que reprendran l’activitat presencial són a la província de Barcelona (24), a Girona (2), a Lleida (2) i a Tarragona (2). Pel que fa a les activitats en línia, es calcula que en total hi participaran més de 25.500 persones.
Des del principi del confinament, el Programa de Gent Gran ha acompanyat més de 34.000 persones i ha facilitat la realització de més de 1.000 activitats construint espais relacionals per superar les possibles situacions d’aïllament social i soledat d’un dels col·lectius que més vulnerats s’han vist durant aquest període tan complex. «Davant del context actual, volem continuar estant al costat de les persones grans acompanyant-les i oferint-los activitats perquè recuperin la quotidianitat», ha subratllat el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón.
La importància dels centres de gent gran
Segons es desprèn de l’estudi Apunts sobre l’estratègia del Programa de Gent Gran en relació amb la COVID-19, una de cada quatre persones del total de la mostra (2.935 persones) ha reconegut haver experimentat emocions i pensaments negatius, i una de cada tres, dificultats per connectar amb una vida amb significat. Així mateix, 8 de cada 10 persones entrevistades tenen por del futur, i un 97,5 % de la mostra estan preocupades pel futur que deixen a les generacions joves.
A més, el 73 % de les persones grans enquestades han manifestat la necessitat de tornar al centre per tot el que els aporta, i el 63,4 % tornarien al centre malgrat un possible contagi. D’altra banda, més del 82 % de la mostra, composta per 2.935 persones, tenen una alta satisfacció amb la vida, i més del 72 %, un bon estat de salut.
En la mateixa línia, durant aquest període el Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa” ha fet un seguiment de persones usuàries de centres de gent gran de tot l’Estat confinades als seus domicilis per analitzar les seves fortaleses. Entre les conclusions extretes d’aquesta anàlisi qualitativa, cal destacar que són les persones amb una visió més positiva i proactiva de la soledat les que han «resistit» millor aquest confinament.