Cada 17 de setembre el Centre de Lectura recorda els successos i les seves víctimes amb un acte que enguany tindrà lloc a les 18:30 h
El 17 de setembre de 1937, en plena Guerra Civil, la ciutat de Reus va patir un dramàtic bombardeig de l’aviació feixista durant el qual dues bombes van perjudicar greument la Biblioteca del Centre de Lectura. El soci Josep Saperes va rebre ferides que van esdevenir mortals i l’auxiliar de biblioteca de 19 anys, Regina Figuerola Rebull, va morir.
La directiva del Centre va decidir aquell mateix dia tancar temporalment l’entitat per evitar-hi possibles enrunaments perillosos i per començar les obres de consolidació. La premsa de Reus i de tot Catalunya es va fer ressò del bombardeig, el qual va provocar un molt destacable moviment de solidaritat social i cultural a tot Catalunya.
Per exemple, des de l’Ateneu Barcelonès es va prestar ràpidament suport a l’entitat germana i els diaris van publicar una al·locució dels intel·lectuals per a la restauració del Centre de Lectura, signada, entre altres personalitats, per Josep Pous i Pagès, Pompeu Fabra, Pere Bosch Gimpera, Jaume Aguadé, Josep Andreu i Abelló, Aureli Capmany, Antoni Rovira i Virgili, Alfons Maseras, Josep M. de Sucre, Jordi Rubió, Joan Rebull (oncle de Regina Figuerola), Cèsar August Jordana, Miquel Masriera, Pere Cavallé, Ignasi Mallol, Joan Oliver i Francesc Trabal. Al text, els signants afirmaven: «El Centre de Lectura era un gran lluminar de l’esperit encès a les terres tarragonines. Tota la gent del Camp n’estava orgullosa, i amb molta raó.
I els reusencs més que ningú. Lentament, de mica en mica, havien aplegat els materials d’aquell noble fogar de cultura. L’un hi portava un llibre, l’altre un mineral, aquest un document d’arxiu, aquell una pedra històrica, l’artista l’obra eixida del seu llapis, de la seva paleta o del seu cisell. I tots plegats hi posaven aquell escalf d’amor que fa les coses vives.
No fa gaires anys, un reusenc benemèrit, Evarist Fàbregas, havia ampliat i reconstruït tot el casal del Centre, fent-ne un estoig monumental, digne en tot i per tot de les activitats que en el seu si es desenrotllaven. «Catalunya no pot deixar abandonats els reusencs en aquesta seva actual tragèdia. Tots els catalans els hem d’ajudar en l’empresa de restauració del palau aixecat al bell mig de la ciutat del Camp en honor de la cultura catalana. Els intel·lectuals catalans hi venim obligats més que ningú». Al final de l’al·locució, es comunicava als lectors que s’admetien adhesions i donatius a la seu de l’Ateneu Barcelonès.
El Centre de Lectura organitza cada 17 de setembre un acte per rememorar la Regina Figuerola i els ideals de cultura, catalanitat i civilització que en aquella fatídica data van ser directament agredits. Enguany, a les 18.30 h, obrirà l’acte Lluís Miquel Pérez, president de l’entitat, i el doctor Andreu Pujol pronunciarà la conferència «Medicina i Noucentisme». L’acte es clourà amb una lectura de poemes a càrrec de membres del Taller de Lectura En Veu Alta.