Les cel·les recuperades a l’interior del pati del claustre major són dues de les dotze construïdes en el moment de la fundació de la cartoixa, al segle XIII
La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha visitat la cartoixa d’Escaladei durant la primera fase de les obres de rehabilitació de l’església i d’adequació del claustre major. Aquestes actuacions, promogudes pel Departament de Cultura i gestionades per l’Institut Català del Sòl (INCASOL), tenen un pressupost de 2.407.551,84€, i es financen a través de fons del propi Departament de Cultura, del programa de l’1,5% cultural del Ministerio de Fomento, de fons FEDER de la Unió Europea i, també, a través d’una aportació de la Fundació “La Caixa”, que assumeix les obres de restauració i adequació de la visita del claustre major per un import de 316.674,80€, en el marc del programa Patrimoni en Acció, que promou l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
Vilallonga ha manifestat que: “Promovem el turisme cultural. A Escaladei es troben el patrimoni cultural i natural, factors indiscutibles en la candidatura Unesco Priorat-Montsant-Siurana”. La consellera de Cultura ha recordat que, en moments com els actuals, a causa de l’afectació que suposa la COVID-19, és important que els catalans siguem conscients del nostre patrimoni i que tractem de fer turisme domèstic per conèixer millor els propis equipaments i l’oferta cultural del país.
A Escaladei, les obres, que tenen un termini d’execució de 24 mesos, preveuen el desenrunat, la reconstrucció i adequació de l’església, el sagrari de la cartoixa i d’altres dependències annexes, com la galeria sud del claustre o les restes de capelles individuals a llevant de la sagristia vella. Amb aquestes actuacions es vol garantir la conservació i estudi del conjunt, així com fer la visita més amable i el desenvolupament d’altres usos que siguin compatibles amb la preservació i la recuperació morfològica de l’església del segle XVIII.
Aquestes intervencions formen part del conjunt d’actuacions previstes en el pla director del monument, que el Departament de Cultura va redactar el 2009. Un pla integral, ambiciós i de llarg recorregut que respon a l’envergadura i complexitat de les actuacions a realitzar, perquè es tracta d’un vastíssim monument de més de tres hectàrees de superfície. És, doncs, una aposta clara del Departament de Cultura per dotar-lo de nous espais de visita i per posicionar el monument com un element patrimonial que identifiqui el Priorat.
Les excavacions al claustre revelen les cel·les originals
Les cel·les recuperades a l’interior del pati del claustre major són dues de les dotze construïdes en el moment de la fundació de la cartoixa, al segle XIII. Els monjos hi van residir fins al segle XVII i són de gran importància arqueològica, històrica i simbòlica, perquè el seu origen es remunta als temps fundacionals de la cartoixa.
Pel que fa a les tres capelles gòtiques desenrunades, val a dir que són de les poques construccions d’època medieval conservades a la cartoixa, i que podrien correspondre a les que va manar construir el monjo Joan de Febrer, segons que es llegeix al seu testament, atorgat l’any 1424. Unes capelles que tenien la funció de donar un espai als monjos preveres per poder acomplir amb la regla de Sant Bru, que manava oficiar missa tots els dies, individualment.
Abans de l’inici de les obres, els elements que ara es recuperen presentaven un estat de ruïna conseqüència de l’abandonament provocat per la desamortització de béns eclesiàstics de 1835. L’esfondrament de les cobertes originals va provocar la degradació de les altres estructures i els revestiments i va fer impracticables els antics espais cenobials.
La cartoixa d’Escaladei, la casa mare de les cartoixes peninsulars
Escaladei és la primera cartoixa de la península Ibèrica i, alhora, una joia del Renaixement català. Porta d’entrada al Priorat, la força del paisatge del Montsant és una perfecta síntesi de patrimoni i natura, silenci i espiritualitat, que són els valors clau en la candidatura del Priorat-Montsant-Siurana, perquè sigui reconeguda com a paisatge cultural agrícola de la muntanya mediterrània dins del llistat del Patrimoni Mundial de la UNESCO.
La cartoixa d’Escaladei és l’únic monestir cartoixà accessible al públic a Catalunya. Els elements arquitectònics, en molts casos fets amb la mateixa pedra que la serra que l’envolta, semblen voler intercanviar amb el Montsant els seus respectius orígens antròpics i tel·lúrics. La simbiosi entre monument i entorn natural és tan gran que avui es faria difícil contemplar el paisatge d’aquesta part de la serra sense la personalitat que li aporten les restes, ni aquestes sense la singularitat que els confereix el seu context.