Les Escoles Obertes d’Estiu permeten que menors i veïns dels diferents barris tinguin alternatives d’oci a l’aire lliure i en línia
Les Escoles Obertes d’Estiu arrenquen per als veïns dels 12 territoris catalans on es desenvolupa el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI), impulsat per la Fundació ”la Caixa”, juntament amb entitats locals i administracions. A causa del nou context derivat de la pandèmia, les entitats locals s’han reinventat i han apostat per impulsar un format híbrid que els ha de permetre fer activitats a l’aire lliure i també accions virtuals basades en les noves tecnologies.
D’aquesta manera, els territoris ofereixen alternatives gratuïtes que permeten continuar treballant en l’aprenentatge dels veïns i veïnes de la societat quan elsprocessos educatius s’interrompen amb les vacances d’estiu. S’estima que més de 6.000 persones se sumaran aquest any a les accions impulsades al conjunt dels 36 territoris d’Espanya.
«Davant d’una situació com l’actual, és important que les comunitats estiguin unides i enfortides. Amb les Escoles Obertes d’Estiu volem que no quedi ningú enrere, i gràcies als nous formats dels tallers podem avançar junts», ha destacat el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón. L’Escola Oberta d’Estiu és un lloc de trobada, diàleg, joc i creació, que es concreta en un conjunt ampli i divers de tallers, activitats lúdiques i d’oci que estan connectades amb els reptes de la comunitat: millora de la convivència intercultural, promoció de la salut, esport, consciència mediambiental, millora de l’entorn, animació a la lectura, creació artística…
Setmana Gastronòmica: la volta al món en una mossegada
Una de les accions innovadores que han dut a terme quatre territoris conjuntament és la Setmana Gastronòmica. Amb l’objectiu de generar un espai d’intercanvi, diferents territoris, a través d’un representant vinculat al procés comunitari, mostren receptes del món per tal que els espectadors viatgin amb el paladar: del Marroc a Veneçuela, passant per tots els continents. Després de pujar les gravacions a YouTube, es genera una conversa amb la persona que ha cuinat perquè pugui donar consells i comparteixi la seva experiència amb la resta de la comunitat.
Una altra activitat que és comuna i recurrent és la dels tallers de jardineria i d’agricultura ecològica per als més petits, cosa que els permet col·laborar amb associacions de veïns en la cura d’horts urbans i en la millora de la conservació dels jardins públics. I, en aquesta línia, alguns territoris han aprofitat la pausa escolar de l’estiu per fer tallers d’art i pintura, que han culminat amb la creació d’un grafit en un mur per tal d’embellir el barri i donar visibilitat al procés comunitari.
Les Escoles Obertes d’Estiu faciliten també que els més joves se sensibilitzin per la convivència intercultural. En aquest sentit, es promouen experiències a partir d’activitats en línia lúdiques i participatives per reconèixer i respectar les diferències entre cultures, fomentant un diàleg entre iguals. Així mateix, amb l’horitzó generat després del confinament, s’han creat tallers en línia centrats en la cura personal, familiar, comunitària i mediambiental.
Aquests són alguns exemples d’activitats de les Escoles Obertes d’Estiu, que es duran a terme gràcies a la coordinació de les diferents àrees dels ajuntaments i les entitats ciutadanes, culturals, educatives i socials en general dels municipis. El Projecte ICI es desenvolupa en els següents barris i municipis de Catalunya: Nou Barris (Torre Baró, Ciutat Meridiana, Vallbona) i Raval, a Barcelona; Cardona; Vic; Collblanc – La Torrassa (L’Hospitalet de Llobregat); Sant Cosme (El Prat de Llobregat); Marianao (Sant Boi de Llobregat); Fondo, Santa Rosa, Raval i Safarejos (Santa Coloma de Gramenet); Badalona Sud; Salt; Banyoles; i Tortosa.
Projecte ICI: deu anys teixint interculturalitat
El Projecte ICI s’erigeix com a eix fonamental per frenar, evitar i superar processos i situacions d’exclusió social en territoris d’alta diversitat i interculturalitat, i es concreta en diferents activitats per crear un teixit social fort. Al llarg d’aquests anys, amb el treball conjunt de les administracions, les entitats i la ciutadania, ha aconseguit sistematitzar un model per fomentar la convivència i la cohesió social que el converteix en exportable a altres territoris i entitats que el vulguin aplicar.
Més de 157.000 persones van participar en les 2.787 activitats i accions del Projecte ICI durant el 2019. Promogut des de l’any 2010 per la Fundació ”la Caixa” a 36 territoris d’Espanya, amb la col·laboració dels corresponents ajuntaments, professionals tècnics i el teixit social, el projecte dona nou valor a la diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa dels municipis i barris, en favor de la convivència ciutadana intercultural. En el conjunt dels 12 territoris que són a Catalunya, 44.339 persones van participar en les 928 activitats i projectes comunitaris.
L’èxit més gran del projecte és la promoció d’un nou model d’intervenció social, gràcies a la interacció entre persones i col·lectius diversos i a l’adequació de les institucions a aquesta realitat. A partir d’aquest model, s’està desenvolupant una nova cultura de prevenció, regulació i de convivència ciutadana intercultural que suposa una aportació molt valuosa a la recerca de noves vies per fer front al repte europeu i mundial de gestionar en positiu la diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa.