Activitats d’estiu inclusives perquè tots els nens hi tinguin accés

Activitats d'estiu inclusives perquè tots els nens hi tinguin accés

Les activitats d’estiu inclusives s’adapten amb l’objectiu d’habilitar als infants i adolescents per fer front a la situació generada per la pandèmia

Un centenar d’infants i adolescents participen cada setmana de les activitats socioeducatives del programa “Conviu l’Estiu” i del casal «A l’estiu…, Supera’t!!!», organitzats per la Regidoria de Benestar Social. Unes activitats que enguany, amb motiu de la pandèmia generada per la Covid-19, s’han hagut d’adaptar a la nova situació, tant pel que fa a les dinàmiques com al contingut. A més dels que formen part del programa “Conviu l’Estiu”, Serveis Socials també facilita que 43 nens i nenes en situació de vulnerabilitat puguin participar en els casals d’estiu organitzats per les entitats de lleure de la ciutat.

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, considera que aquest estiu és encara  més necessari que en anys anteriors que els infants i adolescents en situació de vulnerabilitat i amb trastorns de l’espectre autista puguin fer activitats, per tal de pal·liar l’impacte que el tancament de les escoles durant quatre mesos i el canvi sobtat de les rutines els pugui haver causat, tant en l’àmbit relacional com d’aprenentatge: «La pandèmia ha estat, i encara ho és ara, un sotrac per a moltes famílies. Per això, és important que els infants i els adolescents aprenguin, d’una manera lúdica i educativa al mateix temps, com acceptar i viure de la millor manera possible aquesta nova situació inesperada».

Conviu l’Estiu

A través del programa “Conviu l’Estiu,” del 6 de juliol al 14 d’agost, de dilluns a divendres, de 9 a 13 h, s’ofereixen 75 places setmanals adreçades als infants de Reus entre els 5 i els 11 anys. Aquest programa s’organitza a diversos punts de la ciutat, per tal d’estendre per tot el municipi l’oferta socioeducativa. En concret, enguany, les activitats es fan al Centre Cívic Migjorn, l’Escola Ciutat de Reus-Font del Lleó i l’Escola Rosa Sensat i en cada activitat participen un màxim de 25 infants. Es tracta de grups estables amb el mateix monitor que esdevenen unitats de convivència. Per accedir a aquestes activitats socioeducatives que es fan durant l’estiu, tenen prior itat els infants amb famílies en situació de vulnerabilitat social.

A més, s’han establert les mesures sanitàries i de protecció següents:

  • Control diari de la temperatura i la comprovació de símptomes de cada participant en l’entrada de l’activitat.
  • Higiene de les mans, tant a l’entrada i a la sortida de l’activitat com en els canvis de les diferents activitats específiques durant el matí.
  • Establiment de mesures per evitar contagis a l’hora d’esmorzar i en les sortides al patí. 

Enguany, amb motiu de la pandèmia, s’han potenciat les activitats que es poden fer a l’aire lliure i les que suposen un acompanyament emocional i una escolta activa de les inquietuds, pors i propostes dels infants i dels adolescents. En concret, es treballen les emocions, per tal de connectar amb les situacions viscudes i aprendre a compartir-les. També es promouen valors que estan molt presents en les activitats de lleure educatiu i que poden ser d’utilitat en situacions d’emergència sanitària i social com la cooperació, la solidaritat i l’ajuda mútua. A més, es fa protagonistes als infants i adolescents de l’aprenentatge de les noves rutines, especialment les que tenen a veure amb la higiene i la protecció, com la neteja de mans, l’ús de la mascareta i el manteniment de la distància social d’1, 5 m.

Pel que fa a les activitats més lúdiques i estiuenques, els infants de l’escola Rosa Sensat van un dia a la setmana a la piscina del Reus Ploms i, com a novetat d’enguany, els de l’escola Ciutat de Reus-Font del Lleó i els del Centre cívic Migjorn, a les piscines del Reus Deportiu.

Casal esportiu adaptat

Aquest estiu, per segon any consecutiu, del 6 al 31 de juliol, el Club Natació Reus Ploms i l’Associació Supera’t organitzen, amb el lema «A l’estiu…, Supera’t!!!», el casal d’estiu per a infants i joves amb trastorns de l’espectre autista lleus o moderats i altres trastorns del neurodesenvolupament. Una activitat d’estiu que compta amb el suport de la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus.

Es tracta d’un casal esportiu adaptat que s’adreça a infants i joves entre 6 i 14 anys amb autisme i altres trastorns del desenvolupament i als seus germans o altres persones properes d’aquesta edat. Costa 45 euros per setmana i es fa de dilluns a divendres, de les nou del matí a la una del migdia, a les instal·lacions del club, amb entrada i sortida per l’accés de la porta de les pistes de pàdel i tenis, situades al número 1 de l’avinguda de Marià Fortuny.

Aquest casal ofereix moltes i diverses activitats esportives com, entre altres, atletisme, bàdminton, bàsquet, croquet, futbol, handbol, iniciació a l’hoquei, jocs d’aigua, jocs de cooperació, jocs de taula, jocs populars, treballs manuals, pàdel, salvament i socorrisme, tallers, tenis, voleibol i waterpolo.

Els objectius generals principals d’aquest casal són els següents:

  • Programar activitats en què els infants i joves amb autisme i altres trastorns del neurodesenvolupament puguin gaudir de la pràctica esportiva com a mitjà per millorar les seves capacitats i habilitats socials, comunicatives i de joc, respectant el seu ritme i les seves necessitats.
  • Promoure la inclusió a l’esport. 
  • Oferir el suport emocional necessari per fer front al context de pandèmia actual.

Els objectius específics són, entre altres, els següents:

  • Potenciar entre els participants l’activitat física des d’un punt de vista lúdic.
  • La millora de l’autoconcepte i l’autoestima.
  • Promoure els hàbits d’autonomia i de coneixement del cos.
  • Proporcionar les eines perquè els infants i adolescents es relacionin entre ells i amb els monitors a través de l’esport.
  • Enfortir els vincles d’amistat.
  • Incentivar la higiene personal.

La inscripció és per setmanes i s’ha de fer de manera presencial a la recepció del Pavelló Joan Sirolla. Per a demanar informació es pot trucar al número de telèfon 977757520 o enviar un correu electrònic a l’adreça electrònica desportiva@reusploms.cat.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.