Reus s’adhereix a la Setmana de l’Energia 2020 amb un programa d’actes online, del 22 al 26 de juny, per convidar a la reflexió i l’estalvi
L’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient, s’adhereix a la Setmana de l’Energia 2020 que té lloc del 22 al 26 de juny, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible. S’han organitzat un seguit d’activitats dedicades a l’eficiència energètica i les energies renovables, que enguany, donada la situació actual causada per l’emergència sanitària de la Covid-19, tenen un caire de participació telemàtica.
Daniel Rubio, regidor de Recursos Humans i Medi Ambient afirma que «les circumstàncies ens obliguen a traslladar la Setmana de l’Energia a les xarxes socials, però ho fem amb una programació d’actes igualment interessant que, i això és el més important, invita a la reflexió sobre el consum d’energia, l’estalvi i la necessitat de promocionar l’ús d’energia verda, amb l’objectiu de contribuir a avançar per assolir els objectius de desenvolupament sostenible».
Webinar sobre autoconsum energètic el 23 de juny
L’acte central de la setmana és el webinar ‘Reus, ciutat cap a l’autoconsum energètic’, organitzat per la regidoria de de Recursos Humans i Medi Ambient i la Cambra de Comerç de Reus, i que es podrà seguir de manera gratuïta, a través del Facebook de l’Ajuntament de Reus, el 23 de juny a partir de les 10:00h.
Presentat i moderat per Gerard Pagès, responsable de la Comissió d’Indústria de la Cambra de Comerç de Reus i president de l’Associació de Polígons Industrials de Reus, APIR, a més de C.F.O & Partner d’ALITER GROUP, l’acte comptarà amb la participació d’experts, empreses i companyies del sector energètic com Manel Blasco, Business Development Manager d’IPAE; Xavier Massa, responsable de Projectes a KM0.Energy; Iñigo Amorebieta, director executiu a Espanya d’Otovo; i Ramon Vallverdú, soci de l’empresa reusenca Aquí Energia, que abordaran entorn al foment de l’ús d’energies renovables, l’eficiència i els avantatges i beneficis econòmics i mediambientals que suposa la producció i ús propi d’energia elèctrica obtinguda de forma sostenible a través d’instal·lacions d’energia solar fotovoltaica. En aquest sentit Ramon Castellví, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, parlarà de les bonificacions que ofereix el consistori.
Activitats al llarg de la setmana
Al llarg de la setmana les xarxes socials de l’Ajuntament de Reus animaran a participar als recursos i propostes que s’ofereixen des de la Setmana de l’Energia per part de les organitzacions supramunicipals i locals de Catalunya: ICAEN, Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, AMB, Ajuntament de Barcelona, CILMA i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat de la qual el consistori reusenc també hi forma part.
El 22 de juny es proposa fer el Challenge ‘Estalvia des de casa’, per fer una autoauditoria sobre el consum energètic i assumir el repte de millorar-lo i reduir-lo.
El 23 de juny tindrà lloc el Webinar ‘Reus, ciutat cap a l’autoconsum energètic.
El 24 de juny es proposarà participar del Concurs #EstalvioEnergia, de la Diputació de Tarragona; amb el qual compartir a xarxes l’estalvi fet a casa donarà opció a premi.
D’altra banda el 25 de juny es convidarà a fer una passejada per l’Exposició virtual ‘Actuem amb Energia’, amb detalls, consells i curiositats per a la consciència i reflexió
Finalment el 26 de juny es proposa jugra amb l’Escape room virtual: Sea Rise Level on el temps i les accions correctes seran la clau per a uns bons resultats i guanyar la partida.
Les diverses propostes i accions tenen per objectiu difondre millors pràctiques, inspirar noves idees i construir aliances per ajudar a satisfer les necessitats energètiques i els objectius climàtics.
Aposta per l’estalvi energètic i l’energia renovable
L’Ajuntament de Reus ha certificat amb l’empresa que subministra la llum d’edificis municipals i enllumenat públic que el 100% de l’energia a consumir aquest 2020 procedeixi exclusivament de fonts renovables, i estalviar així al 100% les emissions de CO2. Es calcula que al 2019 va ser d’unes 3.600 tones de CO2.
D’altra banda l’aposta del consistori per les energies renovables permet obtenir l’energia no contaminant i equivalent a un centenar de llars a partir de les 7 plaques fotovoltaiques ubicades a la ciutat.
Finalment, i per acord de ple, l’Ajuntament oferirà bonificacions fiscals d’entre el 30 i el 50% de la quota íntegra de l’impost durant dos anys consecutius per aquells immobles amb instal·lacions solars fotovoltaiques en règim d’autoconsum per fomentar així l’energia verda en l’àmbit domèstic.