La nova programació dels centres cívics convida a recuperar la vida col·lectiva amb mesures de prevenció
La xarxa de centres cívics presenta la programació d’activitats d’estiu adaptada a la nova normalitat, però amb els mateixos objectius de sempre: gaudir de l’estiu, donar resposta a la demanda tradicional de cursos i tallers; i consolidar l’orientació dels equipaments municipals com a espais per potenciar les relacions ciutadana i associativa dels usuaris.
Per axixò, la xarxa té previst reobrir tots els equipaments quan la ciutat entri en la fase 3 del desconfinament, actualment previst pel 8 de juny. Amb la reobertura s’aplicaran noves mesures de prevenció i limitació d’aforament, d’acord a la normativa de prevenció i control de la Covid-19. La xarxa d’equipaments municipals estarà oberta per a usuaris i entitats, a qui s’informarà personalment per carta de les novetats. Durant el mes de juny la xarxa obrirà amb l’horari següent: centres cívics del Carme, Mestral i Mas Abelló, matí i tarda; centre cívic Ponent, tarda; i centres cívics Migjorn i Llevant, matí.
Entre el 15 de juny i el 10 d’agost, els centres cívics programen 29 activitats d’estiu, totes gratuïtes. “Amb gana d’estiu? T’esperem”, la nova programació és una invitació a la ciutadania a recuperar la vida col·lectiva i social, amb les possibilitats que exigeix la preservació de la salut. Per això, aquesta vegada els centres cívics han estat especialment curosos a dissenyar activitats que permeten gaudir de les relacions personals. S’han previst sortides, exposicions, visites, tallers de gastronomia, activitats físiques, xerrades i un concert a la fresca.
La programació d’estiu s’adapta a les mesures sanitàries i de prevenció amb la limitació dels aforaments a les activitats, la previsió de realitzar-les en espais oberts o en sales de grans dimensions per garantir les distàncies mínimes de seguretat; o l’obertura de nous canals telemàtics. En aquest sentit, els centres cívics estrenen la modalitat virtual per a la realització d’algunes de les activitats programades. La primera activitat que es farà per Internet és, precisament, un taller per ensenyar a comunicar-se de manera telemàtica. I s’ha programat un taller d’introducció a l’educació online i una activitat de lectures confinades.
Igualment, amb l’objectiu de buscar un nou canal on seguir teixint la xarxa de relacions entre la ciutadania i els centres cívics, els equipaments municipals reforcen la seva presència a Internet amb un nou perfil a la xarxa social Instagram, des d’on es farà difusió de les activitats que realitzen al llarg de l’any. Fins ara els centres cívics de Reus tenien presència a Internet amb web pròpia i perfil a Facebook.
Com cada any, els centres cívics de Reus se sumen a la Diada de Sant Jordi, que enguany s’ha traslladat a la setmana del 20 al 24 de juliol com a conseqüència de l’obligat confinament de la població. La xarxa d’equipaments municipals instal·larà paradetes a de llibres a l’exterior, ha programat un taller de roses, les lectures confitades (online), i la xerrada “Qüestionant a cupido”.
La inscripció a totes les activitats de la programació d’estiu serà gratuïta. En paral·lel, l’Ajuntament tramita la devolució dels imports pagats de les matrícules dels cursos i tallers de la programació de primavera que no es van arribar a realitzar a causa del decret d’estat d’alarma. Actualment, la regidoria està realitzant aquest procés amb trucades personalitzades als usuaris.
Les activitats programades durant els mesos d’estiu han anat creixent tant en quantitat com en el número de persones participants. L’any 2017 es van oferir 8 activitats, en les que hi van participar 213 persones; el 2018 es van oferir un total de 21 activitats, en les que van participar 813 persones; i l’any passat, 35 activitats, amb 1.300 participants. Les limitacions de l’actual emergència sanitària han obligat enguany a reduir el número d’activitat i els aforaments.