Per reduir el risc de contagis, el consistori ha planificat rutes i espais segurs per ciclistes i vianants com mesura contra la Covid-19
L’Ajuntament de Reus crearà itineraris segurs per a bicicletes i àmbits segurs per a vianants, com a mesures de prevenció per evitar contagis durant el progressiu desconfinament de la població. Mesures que són fruit del treball de la Comissió d’Entorn Urbà post Covid-19, i coherents amb la promoció d’una mobilitat sostenible, saludable, eficient i segura que preveu el Pla d’Acció Municipal. Els desplaçaments a peu i en bicicleta són els sistemes de mobilitat recomanats per a la protecció de la salut de la ciutadania i que generen menys risc de contagi durant la pandèmia.
Les dues mesures són provisionals, revisables i s’emmarquen en l’actual emergència sanitària, per bé que recullen l’experiència i la planificació de futur dels projectes de transformació en zona de vianants de vials com el raval de Santa Anna o el Pla Específic de la Bicicleta de Reus.
Àmbits segurs per a vianants
A partir del divendres 5 de juny, el raval de Santa Anna, el tram inicial del carrer de Sant Llorenç, dos carrils de l’avinguda de Sant Jordi, i el carrer de l’Escultor Rocamora, seran d’ús exclusiu per a vianants. Ho seran d’un periode inicialment previst de dues setmanes, de dilluns a diumenge, entre els 18:30 i les 21:30h, que són les hores de més aglomeracions al carrer. L’objectiu és equilibrar l’ús de l’espai urbà i facilitar les condicions de l’entorn urbà per garantir la distància de seguretat mínima entre persones a la via pública, i reduir el risc de contagis.
És una mesura provisional, circumscrita a la pandèmia, però que no amaga l’oportunitat de reflexionar sobre el model de mobilitat i d’ús de l’espai urbà que vol la ciutat, de cara a la futura revisió del Pla de Mobilitat Urbana de Reus.
Itineraris segurs per a bicicletes
Amb la previsió de posar-la en funcionament el mes de juliol, la proposta preveu un establir un itinerari circular de carrils bici, a través de carrils ja existents i carrils nous. Es preveuen carrils de convivència a la calçada, per aquest motiu, en aquests vials s’obligarà a reduir la velocitat del trànsit a 30km/h.
Els vials per on discorrerà encara estan pendents de confirmació, però la previsió és que la nova xarxa es posi en marxa el mes de juliol, tenint en compte els terminis d’adjudicació i execució dels treballs de senyalització vertical i horitzontal que s’han de fer.
Els itineraris segurs per a bicicletes ampliaran la xarxa de carrils bici i permetrà avançar en el desplegament del Pla de la Bicicleta de Reus; per bé que cal tenir en compte que aquestes mesures seran provisionals i revisables.
Comissió d’Entorn Urbà post Covid19
L’Ajuntament de Reus té constituïda la Comissió d’Entorn Urbà post Covid19 amb l’objectiu d’adoptar mesures per a l’adaptació de l’entorn urbà al pla de desconfinament de la ciutat. El treball de la comissió queda inscrit al marc del Pla de reactivació econòmica i social de la ciutat. I està format per les regidories de Via Pública i Desenvolupament Urbà; Seguretat, Convivència i Civisme; Empresa i Ocupació; Promoció de Ciutat; i Relacions Cíviques; i Urbanisme i Mobilitat, i amb l’estreta col·laboració de la resta de reg idories de Govern.
Fins ara, la comissió han fet visibles dues línies d’acció:
- Ampliació de terrasses: La gestió amb els propietaris de les terrasses, amb l’objectiu de facilitar al màxim mantenir l’activitat dels negocis però respectant en tot moment la normativa i la distància de seguretat entre taules, entre clients i amb es vianants. A Reus hi ha 317 terrasses, i fins ara 102 han sol·licitat ampliació. Des de l’Ajuntament es tramiten les sol·licituds amb la màxima celeritat possible, donat que a banda de la part administrativa, cal desplaçar-se fins a l’establiment, medir l’espai i adaptar-se a cada cas. El criteri municipal és donar les màximes facilitats als empresaris perquè puguin mantenir la seva activitat, sempre respectant les distàncies de seguretat que marca la normativa; i això és: 2m entre taules i 2 metres al perímetre per al pas de vianants. Sempre que sigui possible per la configuració del carrer o plaça on hi ha la terrassa, es permet mantenir el mateix número de taules; sinó, s’ha de reduir.
- Senyalització viària: La senyalització dels passos de vianants i carrers de vianants per recordar a la ciutadania la mesura de prevenció de guardar 2 metres de seguretat de distància física; i que se circula per la dreta és més fàcil assegurar aquesta mesura de prevenció. Actualment, la instal·lació de la nova senyalització a la zona centre ja està pràcticament acabada; i s’han començat el pintat dels senyals als barris. Els treballs que més avançats són els de pintat de les petjades de colors verd, que recomanen circular per la dreta; i aviat s’estendran als barris el pintat dels passos de vianants amb a recomanació de mantenir la distància de seguretat.