Aquest dilluns dia 20 d’abril s’han presentat les activitats que configuren el programa de Sant Jordi d’enguany el #SantJordiACasa, una celebració que serà totalment diferent atesa la situació de confinament que viu la societat arran de la pandèmia del COVID-19.
Coordinades per l’Institut Municipal Reus Cultura i les Biblioteques Municipals de la regidoria de Cultura s’han preparat més d’una trentena d’activitats diferents, entre les generades pel mateix Ajuntament, però també amb diferents propostes provinents de diferents entitats de la ciutat.
Segons Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament, “malgrat les circumstàncies presentem un extens programa amb propostes noves perquè el dia 23 d’abril continuï sent aquesta festa tan nostra i hem organitzat activitats culturals online i presentacions de llibres perquè tota la ciutadania tingui present que és Sant Jordi”.
El programa d’activitats es concentra naturalment el dia 23 d’abril, però ja aquest dilluns i mantenint la tradició de presentar les novetats editorials locals, s’ha preparat tota una tarda literària que es podrà seguir a través de la web reus.cat, el canal YouTube del reus_cat i per les xarxes socials de Reus Cultura.
Així doncs, a partir de les 18:00 h es farà la presentació de les novetats editorials reusenques, que es recullen a través del Punt de Lectura, un acte que anirà a càrrec del regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens. Tot seguit, començarà un xat tertúlia en directe titulat “Què significa escriure i publicar?, amb diferents autors de la ciutat, moderada per Marta Ferré, presentadora del programa “Va com Va” de Canal Reus TV. En aquesta tertúlia hi participaran Helena Martínez, Daniel Recasens, Toni Llort, Magda Barceló i Josep Baiges.
Fins al dia 23 d’abril s’han organitzat activitats diverses com diferents reptes de l’àrea de Joventut de la Regidoria de Salut i Ciutadania o L’Hora del Conte de les Biblioteques Municipals. El gruix d’activitats es concentra el dia de Sant Jordi i durant tot el dia s’emetran diferents vídeos realitzats pels autors locals presentant les seves publicacions.
Per començar el dia, es publicarà el punt de llibre col·leccionable que l’Institut Municipal Reus Cultura dedica cada any a un element de les festes, i enguany concretament està dedicat al Ball de Pere Joan Barceló. També es publicarà el punt de llibre de les Biblioteques Municipals amb les darreres obres publicades, i el de l’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal del Baix Camp, basat aquest darrer en un document del fons històric. En aquest cas serà “La Rosa de l’Arxiu”, amb un dibuix d’una rosa de 1684 que figura a l’encapçalament d’un document de la confraria dels argenters de Reus.
Una de les novetats serà un repte literari i és que des de les Biblioteques Municipals i a través de la seva web es vol convidar a grans i petits a llegir i a comptabilitzar el nombre de pàgines que s’hagin llegit durant tot el dia de Sant Jordi.
A les 11:00 h del matí es farà l’acció artística “Il·lustra’m la llegenda de Sant Jordi”, durant la qual els il·lustradors Alba Domingo, Eliot Borràs i Clara Maduell dibuixaran la llegenda de Sant Jordi mentre Roser Bonet l’explica. També a partir d’aquesta hora i fins a les 18:00 h les diferents entitats que cada any tenen parada a la plaça del Mercadal i al seu entorn faran activitats. En concret, seran l’Associació Asperger, l’Assemblea Local de la Creu Roja de Reus, l’Associació H2O, l’Associació Supera’t, Carrutxa, el Club Natació Reus Ploms, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, el Centre de Lectura, l’Hospital de Dia d’Adults de Reus – Institut Pere Mata, l’Institut Gabriel Ferreter, la Jove Cambra de Reus i el Taller Baix Camp.
A les 18:00 h, es farà una taula rodona i xat en directe amb el títol “Les 1.000 cares de Sant Jordi”. Serà una tertúlia que es podrà seguir a través del canal YouTube del reus_cat i a també a través de les xarxes socials de @ReusCultura, amb diferents persones relacionades amb del sector del llibre: autors, editorials, llibreries, biblioteques i lectores. I a partir de les 18:30h, començaran activitats culturals que volen mantenir una relació amb el que seria el programa d’actuacions que tenen lloc a la plaça del Mercadal el dia de Sant Jordi. Amb sardanes, per començar, però també amb castells i la Colla Castellera dels Xiquets de Reus, i finalment, les enceses del Drac de Reus i de la Víbria.
D’altra banda, enguany, les llibreries que sempre s’han instal·lat a la plaça del Mercadal ofereixen els seus llibres sense que la ciutadania es mogui de casa. L’objectiu d’aquesta acció, en què es convida a fer un val regal del llibre, és continuar respectant el confinament i que les peticions no es converteixin en un desplegament de transportistes distribuint llibres; per això guardaran el llibre a la botiga i, quan tornin a obrir al públic, es podrà anar a recollir.
Pel que fa a les floristeries que també s’instal·laven a la plaça del Mercadal, enguany el dia de Sant Jordi no poden obrir l’establiment, però tenen l’autorització per poder fer el repartiment del seu material, sempre i quan sigui el mateix propietari qui ho faci. Així que, prenent totes les mesures recomanades pel Departament de Salut, ofereixen la possibilitat de continuar col·laborant amb el comerç local i comprar-los la rosa.
Finalment, i a través de la iniciativa promoguda per Casa Navàs i batejada com #TotsFemSantJordi es convida als reusencs a decorar les façanes de casa seva amb roses, ja sigui fetes amb materials reciclats, o amb dibuixos, per guarnir la ciutat durant aquest dia de #SantJordiACasa.