L’Ajuntament de Reus ha quantificat en 1 milió d’euros l’import de deixa d’ingressar cada més com a conseqüència de les mesures socials i econòmiques que ha adoptat per paliar les conseqüències de la pandèmia en les empreses i les famílies de Reus. L’alcalde, Carles Pellicer; la regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero; i el regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, han comparegut en roda de premsa virtual després de la reunió diària del Comitè d’Emergències de l’Ajuntament de Reus per recordar les mesures econòmiques de suport a l’activitat econòmica que ha pres l’Ajuntament, reiterar el compomís del Govern de Reus amb el suport a famílies i empreses, i per exigir als governs de l’Estat i de a Generalitat mesures de suport als ajuntaments per poder atendre millor les noves necessitats de la ciutadania.
En aquest sentit, fins divendres passat, l’Ajuntament ha avançat el pagament de factures als proveïdors perquè puguin millorar la seva liquiditat. Fins divendres passat, va pagar 1,3 milions d’euros d’un total de 458 factures, que suposava un 42% de les que hi havia en tramitació. La resta, 1,8 milions més, es pagaran aquesta setmana. En total, l’Ajuntament haurà injectat 3,1 milions d’euros als seus proveïdors perquè puguin millorar la seva liquiditat.
En un exercici de transparència i per informar a la ciutadania de l’esforç i de les possibilitats que té l’Ajuntament de Reus per mantenir la presació de serveis, i incrementar les ajudes de caràcter social i econòmic, l’alcalde ha donar compte en roda de premsa dels primers estudis interns ens diuen que les mesures adoptades fins ara pel Govern de Reus suposen la reducció dels ingressos d’1 milió d’euros cada mes. A grans trets:
- Reus Mobilitat i Serveis: 460.000 euros
- Ajuntament: 320.000 euros
- REDESSA, 80.000 euros
- Serveis Funeraris Reus i Baix Camp: 60.000 euros
- Reus Transport: 58.000 euros
- Agencia Reus de Promoció: 40.000 euros
- Reus Esport i Lleure: 30.000 euros.
“Tot i ser quantitats importants, i dels que cal ser conscients, l’Ajuntament de Reus té cert marge de maniobra a curt termini per seguir mantenint el nivell de prestació de serveis. Però també és evident que la capacitat de la hisenda municipal és limitada”, ha afirmat l’alcalde. I ha afegit: “Quan la pandèmia acabi, les empreses, però també les administracions, especialment la local, tindrem una situació de fragilitat econòmica, i caldrà ser responsables en les mesures que adoptem”.
És per això que l’alcalde ha exigit mesures de suport a l’administració local, i ha reclamat als governs de la Generalitat i de l’Estat la lliure disposició del superàvit de l’any passat, i línies de finançament addicionals per poder atendre millor les necessitats de les empreses, dels treballadors i del conjunt de la ciutadania.
Consulta tot el paquet de mesures econòmiques i socials adoptades per l’Ajuntament de Reus en aquest enllaç: https://www.reus.cat/serveis/mesures-economiques-extraordinaries
Reorganització de l’Hospital i el CMQ
L’Hospital Sant Joan de Reus i el CMQ treballen en plena coordiació per fer front de manera conjunta a l’emergència sanitària, segons ha explicat en roda de premsa el regidor de Salut, Òscar Subirats. Els dos equipaments sanitaris han reestructurat la seva activitat per fer més eficients.
Així, tota la planta de sociosanitari de l’Hospital Sant Joan es trasllada a les instal·lacions del CMQ del carrer de Gaudí. Mentre que l’atenció d’urgències del CMQ es trasllada al Sant Joan.
D’aquesta manera, al CMQ només hi quedaran els serveis de sociosanitari i els metges de família de les mútues, amb l’objectiu de protegir la gent gran, que és la més vulneravle davant el virus.
Les urgències de l’Hospital Sant Joan també es reorganitzen. Els metges d’urgències de l’hospital se centraran en atendre les persones afectades per Covid-19; mentre que els metges d’urgències del CMQ es traslladaran a l’hospital per atendre la resta d’urgències.