Aquesta proposta pedagògica, emmarcada en el projecte “Xarxa de calor de proximitat”, ha servit per sensibilitzar l’alumnat sobre el canvi climàtic, els incendis, les energies renovables i la importància de la gestió forestal sostenible
Prop de 600 alumnes de primària de 21 centres educatius de la demarcació han participat aquest curs 2019-2020 al taller d’educació ambiental “Biomassa forestal i instal·lacions tèrmiques” impulsat per la Diputació de Tarragona en el marc del projecte ‘Xarxa de calor de proximitat’. L’activitat ha servit per sensibilitzar els alumnes sobre el canvi climàtic, els incendis, les energies renovables i la importància de la gestió forestal sostenible.
A través d’aquesta proposta pedagògica els infants descobreixen com serà la xarxa de calor que s’instal·larà al seu municipi i que escalfarà equipaments municipals amb la biomassa dels boscos. Els tallers han inclòs activitats i dinàmiques per sensibilitzar els més petits sobre la importància i els beneficis d’aquest recurs energètic, com per exemple la reducció de gasos d’efecte hivernacle o la dinamització del sector forestal.
Durant el curs 2019-2020 han participat en aquesta proposta pedagògica alumnes de primària d’Alcover, Figuerola del Camp, Prades, Gandesa, Albinyana, Flix, el Catllar, la Nou de Gaià, Benifallet, la Sénia, el Montmell, Falset, Vimbodí i Poblet, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa, la Torre de l’Espanyol, Mas de Barberans, Rocafort de Queralt i Tarragona. En total, des del mes d’octubre fins al mes de març s’han realitzat una trentena de tallers en 21 centres d’educació amb un total de 585 alumnes.
Durant els mesos de maig i juny del 2019 ja es va realitzar una primera fase de les sessions formatives en diverses escoles de primària de la demarcació amb el títol “Incendis i biomassa”.
D’altra banda, i sota el títol “Energia, biomassa forestal i canvi climàtic” s’estan impartint els tallers de sensibilització a alumnes de secundària d’arreu de la demarcació. Les sessions a secundària, que finalitzaran aquest mes d’abril, inclouen una part important de pràctiques al laboratori i se centren, sobretot, en la sensibilització sobre el canvi climàtic.
Aquests tallers formen part del programa d’educació ambiental dins del projecte ‘Xarxa de calor de proximitat’ liderat per la Diputació amb l’objectiu de promoure i difondre l’ús de la biomassa forestal local com a font energètica.
El projecte preveu la instal·lació de calderes i xarxes de calor en 9 municipis de la demarcació per produir energia tèrmica sostenible a partir de biomassa per escalfar equipaments municipals i està cofinançat pels Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu ‘FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4’.