- Durant la temporada 2019 el jardí històric de Cambrils va rebre 115.000 visitants, dels quals el 42% eren estrangers.
- En la temporada 2020, el parc celebrarà el 160 aniversari del naixement del compositor Isaac Albéniz i Pascual, amb nombrosos actes dedicats al romanticisme i la seva influència en la música i el paisatgisme
- El parc reforça la seva funció com a font d’inspiració, aprenentatge i facilitador d’un canvi social positiu en entrar a formar part de l’Aliança de Jardins Botànics Contra el Canvi Climàtic, així com tornar a dedicar el laberint vegetal d’aquest any als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible.
S’han superat els objectius fixats per al 2019, aconseguint fer del Parc Samà.un espai més atractiu que segueix conquistant el mercat resident i turístic de la Costa Daurada. DNA turisme i oci, l’empresa gestora de parc, es va marcar com a objectiu per 2019 arribar als 100.000 visitants, que suposava multiplicar per deu el nombre de visites que el parc tenia abans de la gestió professional (10.000); arribant al nombre de 115.000 visitants el 2019.
El 42% dels visitants vàren ser turistes estrangers, el 28% turistes nacionals allotjats a Costa Daurada i Delta de l’Ebre, i el 30% restant són residents a Catalunya, especialment a la província de Tarragona i propietaris de segones residències a la zona, amb un perfil majoritàriament familiar.
En la temporada 2019 es van vendre 5.423 passis anuals “Samalinas” que van generar 20.865 visites, la majoria d’elles familiars, 12.715 de les quals van ser visitants de Cambrils i el 80% dels propietaris de l’any passat van accedir a avantatges i descomptes a la botiga i celler, així com en els esdeveniments de temporada.
Durant el 2019 es van inaugurar diverses instal·lacions que complementen la visita a el parc i recolzen la seva funció com a centre d’educació i conservació, entre les quals destaquen:
- L’hivernacle de plantes tropicals Alfonso Fontcuberta i Samà, en què van sonar les millors peces dels grans compositors del romanticisme
- Les instal·lacions de cria de tortuga mediterrània dins el pla de recuperació de la tortuga mediterrània en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (C.R.A.R.C.)
- La incorporació de la instal·lació de faisans daurats al projecte europeu EP5000 i el programa de cria European Studbook, promogut i organitzat per l’EAZA, l’objectiu del qual és conservar de forma saludable la població de faisà daurat en captivitat protegint també la seva salut genètica.
- El laberint dels Objectius de Desenvolupament Sostenible pel qual han passat 55.000 visitants, i que ha servit per donar a conèixer els 17 ODS de l’Agenda 2030 d’una forma lúdica i divertida.
- El pla de reforestació 2019 que ha suposat la plantació de 320 exemplars de diferents espècies, destacant palmeres (Washingtonia filifera) la recuperació d’exemplars de margalló (Chamaerops humilis) i esparregueres (Asparagus acutifolius)
El parc ha recollit en els tres últims anys diversos reconeixements que acrediten la tasca de conservació, la qualitat de l’oferta, així com l’orientació de parc cap al visitant familiar i el seu contingut cultural i natural; entre elles destacar la pertinença a la Xarxa Europea de Jardins Històrics, la certificació de turisme familiar de el Club de Producte de Turisme Familiar de la Secretària d’Estat de Turisme juntament amb la Federació Espanyola de Famílies Nombroses, la d’Art i Cultura de l’Agència Catalana de Turisme i la certificació Dog Vivant que acredita el parc com a espai d’excel·lència per a la visita amb mascotes. En l’actualitat els gestors estan treballant per consolidar la Xarxa Europea de Jardins Històrics, optant a la Menció d’Itinerari Cultural del Consell d’Europa, com la millor manera de reconèixer el valor històric, artístic i social dels jardins històrics dels estats membres, anomenat “JARDINS HISTÒRICS D’EUROPA”.
El temporal DANA va generar danys importants al parc.
El pas de la DANA el mes d’octubre va deixar a la Costa Daurada, Cambrils i el parc grans desperfectes; les ratxes de vent, que van arribar a superar al parc els 167 km / hora, van derrocar 23 arbres monumentals, especialment pins i cedres de la zona del jardí romàntic. A conseqüència de la caiguda d’un d’ells va enderrocar-se la instal·lació destinada a la conservació d’amazones inaugurada el 22 de abril de 2018 amb motiu del Dia mundial de la Mare Terra; les intenses pluges van fer que es desbordés el Torrent de Gener que travessa el parc, i l’aigua acumulada a la part de la torre va fer que caigués part de la muralla perimetral de parc.
Els danys del ‘temporal al parc s’han quantificat en 100.000 €. La propietat i l’empresa gestora estan treballant per reparar els danys causats; s’han recuperat cursos d’aigua, netejat zones afectades, eliminat els arbres caiguts, s’està construint una nova instal·lació per a les amazones, en breu s’iniciarà la recuperació de la muralla perimetral tot i que encara resta pendent la neteja de la riera que ha quedat negada per diferents restes que van baixar per les pluges. Aquestes inversions s’han considerat prioritàries per tenir-les llestes abans de Setmana Santa.
Més experiències en la temporada 2020
Des de l’any 2016, la propietat juntament amb l’empresa gestora desenvolupen un pla de millora que, sota el paraigua “Un jardí amb Memòria”, compta amb 4 programes amb les inversions per incrementar l’atractiu dels valors de parc, i així servir-los a l’ visitant en forma d’experiències úniques i enriquidores que combinen oci, cultura, natura i educació.
Dins el programa de “dinamització”. Aquest any destaquen les següents novetats, i alguna sorpresa que es comunicarà en el seu moment:
- “Any Albéniz”. Coincidint amb el 160 aniversari del naixement d’Isaac Manuel Francisco Albéniz i Pascual el 29 de maig de 1860 a Camprodon (Girona), el parc vol retre-li homenatge mitjançant la declaració de “l’any Albéniz” amb diferents actes per potenciar el romanticisme en tots els àmbits especialment la jardineria i música. La música d’Isaac Albéniz sonarà cada dia a l’hivernacle, on s’exposaran algunes de les seves partitures. El 29 de maig es realitzarà el concurs joves talents al piano, rememorant els inicis de la carrera musical d’Albéniz com a nen prodigi, els participants interpretaran les seves obres més conegudes. També s’està treballant per celebrar dos seminaris, el primer sobre “el romanticisme musical” on s’aprofundirà sobre la influència de el moviment cultural del romanticisme en la música, i el segon sobre “jardins i romanticisme” que pretén comptar amb la presència de responsables de jardins europeus i especialistes en jardineria per aprofundir en les característiques de jardí en el romanticisme on es troben incloses idees estètiques, filosòfiques i científiques del seu pensament.
- III festa dl ‘Modernisme i els Indians per tercer any consecutiu es celebrarà el cap de setmana del 16 i 17 de maig i, com tots els anys, els visitants que accedeixin a el parc vestits de blanc gaudiran gratuïtament d’havaneres i visites teatralitzades especials.
- “Monumenta 25 anys, exposició fotogràfica sobre la preservació de el patrimoni arquitectònic“. Parc Samà forma part de l’associació Monumenta (Associació de Propietaris de Castells i Edificis Catalogats de Catalunya, que forma part de la EHHA (European Historic Houses Association) i entre les seves prioritats destaquen conservar el patrimoni com un servei a la societat i projectar-lo al futur. El Parc Samà juntament amb Monumenta presenta una exposició fotogràfica de castells i edificis catalogats privats de Catalunya donant a conèixer la rica tradició arquitectònica de Catalunya i l’esplendor de molts edificis privats que mereixen una protecció especial pel seu valor artístic o per la seva història.
De el programa “benestar” que bàsicament afecta la vida del parc, aquest any es posen en marxa els següents projectes
- Reforç de la població d’eriçó salvatge. El parc és un oasi on moltes espècies silvestres troben el seu hàbitat ideal, entre elles l’eriçó clar (Atelerix algirus). El mes d’abril del 2019 i en col·laboració amb l’entitat ambiental Galanthus, es va a procedir a l’alliberament d’alguns exemplars a la part de la cascada amb la finalitat de reforçar el grup d’eriçons salvatges de parc i garantir la seva viabilitat. La instal·lació tindrà una zona d’aclimatació, i comptarà amb el suport i supervisiói del departament de veterinària i educació de parc, qui a més de posar en marxa uns protocols de cures i alimentació, ha de posar a disposició dels clients i escolars diferents materials d’interpretació i educació.
- Instal·lació per a la cria, recuperació i reintroducció de cigonya blanca. En col·laboració amb la Fundació Plegadis de les Terres de l’Ebre, i aprofitant la recuperació de la riera del parc, es va adequar una zona de la riera per desenvolupar el programa de recuperació d’exemplars amb danys, cria i reintroducció de cigonya blanca (Ciconia ciconia) a la província de Tarragona.
I dels programes de conscienciació i benestar enguany es posen en marxa les següents actuacions:
- Laberint dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), a l’igual que l’any 2019, aquest any el laberint de blat de moro explicarà en el seu trajecte cadascun dels 17 ODS llançant preguntes en un joc de pistes divulgatiu, el recorregut d’aquest any tindrà elements especials per conscienciar en l’ODS 14 “Vida submarina”, on es veurà que cada segon es llancen més de 200 quilos de plàstic a mars i oceans i de seguir així el 2050 hi haurà més plàstic que peixos en l’oceà. El parc no oferirà bosses ni ampolles de plàstic el 2020. Com a novetat en una part de la parcel·la del laberint es començarà a plantar canya de sucre amb un mètode de cultiu orgànic que substituirà l’any 2021 el laberint de blat de moro per un laberint de canya de sucre per reforçar la vinculació d’aquesta atracció amb el passat indià de l’ parc alhora que es reforci la seva sostenibilitat amb un cultiu 100% ecològic.
- Acció “ODS13X13”, que vincula l’acció a l’ODS 13 “Acció pel clima” amb un programa de reforestació de bosc romàntic amb 300 plançons d’alzina (Quercus ilex), alzina surera (Quercus suber), cedre de l’atles (Cedrus atlantica) , pi silvestre (Pinus Sylvestris), que multipliquen per 13 dels 23 arbres caiguts al parc per les tempestes a 2019. L’acció es realitzarà durant els caps de setmana del mes de març, per a això es comunicarà i convidarà els propietaris de la passada de temporada i visitants de el parc a participar-hi. El dissabte 21 de març es celebrarà una festa final amb els participants aprofitant la celebració del Dia dels Boscos.
- “Climate Change Alliance of Botanic Gardens”. Parc Samà ha entrat a formar part d’aquesta aliança que reuneix organitzacions botàniques per prendre mesures amb l’objectiu de protegir i permetre l’adaptació dels paisatges botànics davant el canvi climàtic: tots els jardins botànics del món són custodis de paisatges singulars i coneixement científic, i són una font d’inspiració, aprenentatge i un lloc idoni per generar un canvi social positiu. Es tracta d’un compromís per conservar i conscienciar als visitants sobre la importància d’actuar contra el canvi climàtic, expressat en l’ODS 13 acció pel clima.
- Xarxa Espanyola del Pacte Mundial. Parc Samà s’ha adherit també al Pacte Mundial de Nacions Unides, d’aquesta manera es compromet a integrar els seus principis en el pla d’actuació de parc i involucrar-se en projectes cooperatius que contribuiran a la consecució dels ODS