El CNL impulsa la campanya “Parla’m en català” per fer créixer les converses en llengua catalana

Parla'm en català Centre de Normalització Lingüística (CNL)

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura presenta la campanya “Parla’m en català” a fi de sensibilitzar la població catalanoparlant que no és necessari canviar de llengua quan s’adrecin a persones que creuen que no el parlen o que no són d’aquí. També pretén animar els que l’entenen o l’estan aprenent a demanar als catalanoparlants que els parlin en català.

La roda de premsa ha anat a càrrec de Daniel Recasens, president del Consell del CNL i regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, i Anna Saperas, directora del CNL. També hi ha participat Laia Arriols, directora de la Casa d’Oficis de Mas Carandell.

El CNL proposa que els catalanoparlants s’adrecin  d’entrada en català a tothom, fins i tot als que parlin en una altra llengua, mentre no manifestin que no entenen el català. D’aquesta manera es facilita a les persones que el volen aprendre ocasions per posar-lo en pràctica, no s’oculta davant qui sembla que no és d’aquí  i s’aconsegueix que el català continuï sent la llengua parlada en un nombre elevat d’interaccions comunicatives a casa nostra.

Per això ha creat quatre vídeos que es difondran per Canal Reus TV i per les xarxes socials del CNL protagonitzats per quatre alumnes estrangers del CNL que expliquen els motius pels quals demanen que els seus interlocutors es mantinguin parlant en català quan conversin amb ells. Són Valens Niyitegeka, de Ruanda; Masoomeh Pooladi, de l’Iran; Khatuna Tsanava, de Geòrgia, i Brayan Quilindo, de Colòmbia.

Els vídeos han estat creats per l’alumnat de la Casa d’Oficis de Creació i producció audiovisual que organitza Mas Carandell. També són obra seva les fotografies que han servit per elaborar els cartells de la campanya.

Cal recordar que al Camp de Tarragona un 94,4% de la població entén el català, i un 82,4 % el sap parlar, segons les dades de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població (EULP) 2018 que s’han presentat recentment.

A més, hi ha moltes persones que n’estan aprenent: només durant l’any 2019 al Baix Camp i al Priorat hi ha hagut 1.668  inscripcions  als cursos de català del CNL de persones que fan cursos per a no catalanoparlants.

Per tant, en poques ocasions els catalanoparlants trobaran interlocutors que no els comprenguin.

L’EULP 2018 també revela que al Camp de Tarragona la llengua habitual dels seus habitants és en un 40% el català, en un  7,5 % el català i el castellà; en un 41% el castellà, en un 5,9 altres llengües i en un 4,2% altres combinacions.

En aquestes comarques hi ha un 27,9% de la població que declara que inicia sempre les converses en català; un 27%,3% que les inicia en català sovint, un 17,4% que les comença poques vegades en català i només un 7,9 % que no les inicien mai en català.

Ara bé, del total de persones que comencen les converses en català, només un 13,4% continua en aquesta llengua si la resposta és en castellà, mentre que en un 77,1% la continua en castellà.

La campanya “Parla’m en català”, per tant, pretén fer augmentar el nombre de converses que s’inicien en català, per una banda, i per l’altra fer créixer les que continuen en català encara que la resposta sigui en castellà, ja que com hem dit un 94,4% de la població que viu al Camp de Tarragona entén el català.

Aquesta campanya es complementarà amb tallers o xerrades de sensibilització adreçades a diferents col·lectius catalanoparlants, com  l’alumnat del CNL i les parelles lingüístiques. Concretament la primera es farà a la seu del CNL al mes de febrer i les inscripcions seran gratuïtes.

Col·laboracions
La iniciativa del CNL ha comptat amb la col·laboració desinteressada de diversos  agents per fer-la possible:

La Regidoria de Cultura i Política lingüística de l’Ajuntament de Reus col·labora en la campanya amb la difusió dels espots i cartells en les seves xarxes i locals

Canal Reus TV emetrà els anuncis. Ràdio l’Hospitalet de l’Infant, Ràdio la Selva i Ràdio Cambrils també emetran els espots, que es posaran a disposició d’altres mitjans,  també.

Finalment cal agrair a Alimentació Masip, Forn Sistaré, Hospital de Sant Joan i Biblioteca Xavier Amorós la seva col·laboració ja que han estat els escenaris on s’han enregistrat els vídeos,  en alguns casos amb la participació també del seu personal.

Antecedents
Fa 10 anys, el 2010, el CNL de l’Àrea de Reus va fer serva la campanya “Si us plau, parla’m en català”, que llavors impulsava la Plataforma per la llengua, i va crear 20 vídeos i 20 cartells amb missatges similars que es van difondre, sobretot mitjançant trameses electròniques del CNL i d’altres entitats com Òmnium o el Pla Educatiu d’Entorn.

Després d’una dècada, i amb l’arribada de milers de persones procedents d’altres punts del món i amb llengües molt diverses, la crida és vigent i encara més necessària perquè el català continuï sent la llengua comuna del país.

Aquesta campanya coincideix també amb iniciatives que tenen objectius similars com és ara la dels Nous catalanoparlants, que proposen convergir al català per fer nous catalanoparlants, o la de CapgiremSLCat, que proposa un interessant compromís basat en quatre punts i que es pot resumir a no abandonar el català i no canviar de llengua si no és totalment necessari per a la intercomprensió del missatge.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.