Àlfred Pitarch és el nou president de la Unió de Botiguers. Parlem amb ell sobre l’estat de l’entitat i del comerç a la ciutat, la nova junta i quins són els objectius a assolir…
Com has arribat a la presidència d’Unió de Botiguers?
D’una manera molt humil. Jo també tinc un comerç, una botiga d’alimentació, El Portal de Catalunya, i una cocteleria, el Sentiments Cafè. Sóc una persona força activa, com molta gent ja sap, i un grup de comerciants han cregut oportú que jo em posés davant d’un equip, ja que cada quatre anys hem de renovar la junta i, pel seu tarannà, ha de ser una junta que ha d’estar sempre viva i amb idees noves i horitzonts de futur. S’ha originat entre els mateixos comerciants i jo he acceptat amb molt de gust
La teva ha estat l’única candidatura. Hi ha hagut consens o bé ningú més s’hi ha atre- vit?
Una mica de tot. En temps de crisi tothom té molta feina a mantenir els seus negocis i el que és voluntariat costa. Hi ha hagut dificultats perquè algú es presentés, lògic ja que la gent està patint molt, però algú hi ha d’haver al capdavant. Som un equip de persones molt macu amb una mitjana d’edat molt jove: hi ha una gran barreja d’idees i sensibilitats i per tant també diferents tipus de comerç.
Fas referència a la joventut de la junta. Estem parlant d’una modernització?
Sí, evidentment. És una entitat històrica amb molt de solatge, de fet va ser la primera associació de comerciants de Catalunya. Però tal i com avança tot ràpidament, també ha d’avançar la mentalitat, la idea i sobretot la part humana: hem d’estar molt en contacte amb el botiguer veient les dificultats reals que té per vendre i atacar bé els problemes en funció de quina zona geogràfica de la ciutat es troba. La renovació passa per tenir molta més sensibilitat amb cada zona, ja que té els seus trets diferencials.
Com es compagina mantenir una imatge forta de ciutat i alhora haver de ser específic en cada zona?
Potser serà difícil d’aconseguir però per a mi és molt senzill. D’entrada unitat d’acció; totes les associacions comercials de la ciutat, passejos, mercats, pallol, el tomb…, junts en una acció conjunta de ciutat. I cada àrea, que com comentàvem té els seus problemes específics, mantenir la seva singularitat. Les necessitats són molt diferents i hem de fer campanyes específiques. Hem de treballar el comerç com un tot sempre respectant la problemàtica particular de cada àrea. Si s’aconsegueix l’associat se sentirà representat. Tot i que és difícil perquè la gent de Reus som com som.
Ho veus factible?
Tinc bones sensacions. Sóc una persona dialogant i estic obert. Pel que em consta les altres entitats també hi estan. Hi ha hagut unes converses prèvies i informals en aquest sentit i totes han estat positives. En breu hi haurà una reunió formal per mirar com ho articulem. El que estic descobrint és que hi ha punts de la ciutat que estan ben associats i d’altres que no. I aquí volem que hi tingui cabuda tothom. Volem aglutinar totes les sensibilats comercials de la ciutat. Busquen una gran unió comercial de la ciutat de Reus.
Com ha reaccionat l’Ajuntament davant aquesta proposta?
Per l’Ajuntament tenir un únic interlocutor que ja representi la veu de tot el bloc comer- cial, tenint en compte les diferents sensibilitats, li facilitaria molt la feina en el moment de prendre desicions. Ara és més complicat, ha de negociar amb cada entitat. Tinc la sensació que des de l’Ajuntament es veu amb bons ulls.
Aquest és l’objectiu immediat?
Aquesta unió és molt important ja que per ella passa el creixement, no només nostre, sino de totes les entitats. És prioritària ja que així podem crèixer tots. També és prioritari per a la Unió de Botiguers mantenir el nombre d’associats, tenir els comptes en ordre i estar pendents de les accions comercials que poguem realitzar. El gran objectiu és defensar el comerç d’una manera àmplia.
Inici Parlem amb... • Àlfred Pitarch • “Volem aglutinar totes les sensibilitats comercials de la...