Montserrat Caelles.
La Regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament ha sofert una reestructuració, fruit de la qual s’ha creat la Regidoria de Relacions Cíviques. Parlem amb Montserrat Caelles, al capdavant d’aquesta regidoria de nova creació.
Com sorgeix aquesta nova regidoria?
A l’hora de fer la composició de govern i les regidories n’hi ha que han continuat igual i n’hi ha algunes en que hi han hagut canvis. Concretament, pel que fa a la Regidoria de Participació Ciutadana s’ha decidit organizar-la d’una altra manera. Queda igual en tota la part que fa referència a la relació amb els Centres Cívics i certs col·lectius però s’h cregut convenient, per la importància de l’àrea, crear aquesta altra regidoria més específica.
Quines són les seves competències?
Les competències van adreçades a tot el que fa referència a les associacions de veïns, a col·lectius que treballen amb barris i/o districtes de la ciutat i també inclou totes les cases regionals, a Reus en tenim quatre, i la seva activitat.
Una nova responsabilitat…
Al principi de la legislatura, donat que tots els regidors ja teníem unes competències específiques, les va assumir directament l’alcalde però ens hem adonat que es una regidoria que durant el dia a dia ens planteja moltes oportunitats i necessitats que requereixen un seguiment i per això s’ha decidit que hi hagi un regidor que faci aquest seguiment més diari. Emprenc aquesta nova responsabilitat amb molta il·lusió.
La nova regidoria és fruit d’aquesta reestructuració o com a demanda dels col·lectius?
Les dues. Primer es fa un anàlisi de les necessitats de cada àrea i ha estat bidireccional. No hi ha hagut una petició específica però des de govern es creu que hi ha una sèrie de necessitats que es creu que des del dia a dia es duran millor. La resposta dels col·lectius ha estat molt positiva, la nova regidoria ha estat molt benvinguda
Qui són les necessitats a cobrir?
Moltíssimes. No hem d’oblidar que el que mou el món són les persones i m’atreviria a dir que en aquesta àrea són persones en vena, en estat pur.
Persones que dediquen el seu temps lliure per millorar la societat i l’entorn en el que viuen, a posar en valor els trets culturals que els identifiquen. Són necessitats molt variades en els diferents àmbits de la ciutat: neteja, seguretat, convivència, cultura, risc d’exclusió social… Que ja es tracten però el fet que hi hagi una regidoria específica que faci un seguiment ajuda moltíssim. D’altra banda, pels col·lectius, que hi hagi una persona concreta a la que adreçar-se resulta molt més pràctic i facilita molt més la feina. La nostra funció es serhi, trepitjar el carrer i escoltar.
Quines seran les línies d’actuació de la nova regidoria?
Moltes de les accions que durà a terme aquesta regidoria ja es venient fent. Però sempre hi ha aspectes a millorar, per tant hem d’intentar fer-les més àgils, en tots els àmbits. Hem de veure i detectar quines oportunitats es creen: tots hem d’evolucionar i hem de veure quins són els reptes de futur de les diferents entitats.
L’altre objectiu que ens plantegem és més pedagògic. L’administració té una estructura que, a vegades, no resulta senzilla de gestionar per un ciutadà que no hi estigui avessat i volem fer aquesta pedagògia perquè quan una entitat o col·lectiu necessiti suport conegui com ha d’actuar i realitzar tots els tràmits. També resulta molt important la comunicació, en un sentit bidireccional. Hem de servir de pont per establir una sèrie de trobades periòdiques per fer el seguiment de les diverses activitats que es realitzen així com d’altres de puntuals o específiques per tractar noves problemàtiques que puguin sorgir. La primera tasca que s’ha de realitzar és l’anàlisi i la planificació.