La derogació de l’impost al sol, la baixada de preus de les instal·lacions i el desenvolupament de les bateries estimulen les inversions en plaques solars
La Cambra de Comerç de Reus ha acollit avui una jornada sobre l’Autoconsum Fotovoltaic amb el suport de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, el BBVA, Rent Tech i les empreses instal·ladores Saltoki i EngelSolar. La generació d’energia solar per reduir els costos energètics viu actualment moments dolços després que el Consell de Ministres derogués el passat mes d’abril l’anomenat ‘impost al sol’, creant un marc legislatiu molt favorable per a aquestes inversions. A la jornada hi ha pres part representants d’empreses del sector, de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) i d’entitats que financen aquesta mena d’inversions com BBVA i Rent Tech.
El President de la Cambra de Comerç, Jordi Just, ha constatat durant la inauguració que “és un moment de doble oportunitat per a les empreses, perquè poden reduir la seva factura elèctrica i, al mateix temps, ser més sostenibles mediambientalment”. Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, Dani Rubio, ha coincidit amb aquests arguments i ha posat èmfasi en “l’aposta decidida del consistori en impulsar aquest tipus d’energia als edificis municipals perquè redueix els costos i disminueix l’empremta mediambiental”.
Un sector en expansió.
Les empreses que fan instal·lacions viuen actualment un boom des que un Reial Decret el passat mes d’abril derogués el ‘peatge al sol’, que, segons Marc Segura, Coordinador de la Comissió de Sostenibilitat i Energia de la Cambra, era “més dissuassori que una altra cosa, perquè no es va arribar a aplicar, però evidentment que s’hagi suprimit és molt positiu, perquè era un gran fre”. Segura creu que “jornades com aquesta són necessàries per fer pedagogia i acabar amb el fantasma de la inseguretat jurídica, ja que aquest cop això no té enrere: el marc regulatori de l’energia fotovoltaica serà estable”.
Per la seva banda, Gerard Pagés, Coordinador de la Comissió d’Indústria, assegura que “el cost de les instal·lacions ha baixat molt, i això significa amortitzacions més curtes”. Pagès concreta que “depèn molt de l’envergadura de cada inversió i dels consums energètics, però des que entren en funcionament l’estalvi en factura energètica és constant i la inversió es pot amortitzar en períodes inferiors a 5 anys”.
De cara al futur, el desenvolupament de les bateries i la reducció dels seus preus són un altre estímul, ja que permetran emmagatzemar l’energia que no s’està consumint quan hi ha sol per utilitzar-la quan l’empresa o el particular la necessitin.