Irene Benavent
Del 14 al 17 de novembre se celebra la sisena edició del Festival Reus Teatre Musical (RTM) organitzat per Les Artistes Locals. Parlem amb una
d’elles, Irene Benavent, sobre aquesta propera edició i la seva gran novetat: l’Off RTM.
Sisena edició: un festival més que consolidat?
Com a festival sí. Peròcada any s’ha de lluitar perquè continui, com tots els festivals i com tota la cultura.
Enguany ampliació de dates…
Aquest any ampliem un dia més, seran quatre dies. No puc avançar la programación però el que sí puc dir és que hi haurà un espectacle de territori i tres més de gran qualitat, en aquesta edició tots catalans, d’entre les més de 20 propostes que hem rebut d’arreu de l’Estat. Propostes molt bèsties.
Com ha anat el procésde selecció i confecciód’aquesta programació?
Cada any resulta molt difícil ja que tenim un respecte molt gran per totes les propostes. Valorem tot el material que ens envien i mirem si encaixa o no en l’espai. Per nosaltres prevalen uns criteris bàsics: que hi hagi música en directe, que sigui de petit o mitjà format i que sigui de creació.
Quina previsió de públic espereu?
Omplir un teatre avui en dia és un repte. La previsió és mantenir, tenim un públic molt fidel que repeteix edició rera edició. L’objectiu d’enguany és arribar al públic més jove. Hi ha un interés però creiem que podem arribar a molta més gent en formación teatral i musical. Quan veuen aquests espectacles de petit i mitjà format se’ls amplia la visió: és una manera d’educar, un dels nostres grans objectius. Sabem que el RTM és un festival pioner a Europa però no volem ser els únics, volem que més ciutats hi apostin, crear circuits i que diverses
ciutats ampliin la visió: que el teatre musical va més enllà del gran format.
Quina és la procedència d’aquest públic?
Majoritàriament és d’aquí tot i que també en ve de fora expressament atret per les primeres figures que any rere any participen en la programació del festival.
La novetat d’aquesta edició és l’ Off RTM…
Com et deia la voluntat d’enguany és acostar-nos al públic jove i una de les seves vessants és la formació. Volíem fer un projecte educatiu i didàctic relacionat amb el festival i d’aquí neix l’ Off RTM. És un projecte educatiu i de ciutat.
Com es desenvoluparà l’Off RTM?
Es realitzaran 4 microescenes de teatre musical de creació pròpia que es representaran en diferents espais de la ciutat. Els joves inscrits, de 15 a 19 anys, rebran classes d’ interpretació, música i dansa: un working progress en que es crearan aquestes escenes. Tant la formació com posteriorment la representació seran gratuïtes. Les classes es desenvoluparan durant 4 setmanes. En aquestes 4 sessions hi haurà un director d’escena (a càrrec de Les Artistes Locals) i un director musical (que seran l’Albert Galcerà, la Lídia
Tapió, el Toni Just i el Roger Conesa). A l’equip del festival també hi ha la Carlota Martí, el Carles Pitarch i la Maria Bravo.
Aquestes propostes són de creació pròpia?
Sí són de creació pròpia conjunta: entre ells i nosaltres.
Quan les veurem?
El dissabte 9 de novembre es farà un recorregut que comuniqui els 4 espais, els quals estem valorant en funció de la seva acústica, en que es representaran les 4 propostes.
Què diries a la gent que ja coneix el RTM i també als que encara el desconeixen per animar-los a veni?
Si t’agrada el teatre musical gaudiràs. Hi ha gent que no li agrada el gran format però aquí tenim petit i mitjà format: espectacles molt bons, creacions artístiques brutals fetes amb
molts pocs recursos compensats per un sacrifici artístic molt elevat.
La sisena edició del Festiival Reus Teatre Musical (RTM) se celebra del 14 al 17 de novembre.