La 5a edició de Santa Teca converteix el Castell Monestir d’Escornalbou en l’epicentre de la cultura i la gastronomia d’avantguarda

Santa Teca

El Mercat de Territori Santa Teca Escornalbou es consolida en el marc de la programació cultural d’estiu a les comarques de Tarragona amb la celebració de la cinquena edició el cap de setmana del 13 i 14 de juliol. Gastronomia emocional i cultura de proximitat i avantguarda ompliran el Castell Monestir d’Escornalbou per cinquè any consecutiu dins d’una iniciativa pionera al país que recupera el patrimoni arquitectònic i històric i el vincula
amb la gastronomia i la cultura, posant l’accent en la qualitat, la proximitat, l’ecologia i la
sostenibilitat.

La proposta, impulsada per l’associació Santa Teca, compta amb el suport de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i la Diputació de Tarragona, i la col·laboració dels ajuntaments de Riudecanyes, Duesaigües, l’Argentera, Vilanova d’Escornalbou, la Torre de Fontaubella, Colldejou i Pradell de la teixeta. Santa Teca manté el calendari de cap de setmana i els horaris de migdia, tarda i nit en la seva cinquena edició amb la voluntat de ser cruïlla de propostes culturals, gastronòmiques i humanes. La fusió és precisament un dels pilars de la iniciativa que vol aconseguir posar en relleu el potencial cultural de les comarques de Tarragona posant l’accent en el mestissatge, la creativitat i la tradició.

En aquesta cinquena edició, destaca l’aposta per l’oferta musical, les projeccions documentals i les xerrades divulgatives i l’enogastronomia, amb la voluntat de superar l’entrada de l’any passat. Santa Teca arriba al cinquè aniversari havent-­se consolidat com a proposta cultural a les comarques de Tarragona i essent pionera en la forma i el missatge de l’esdeveniment.

Respecte al programa, a escala musical destaquen les actuacions d’Espaldamaceta, Joan Colomo, Ferran Palau, Sommeliers, Silvia Tomàs Trio, Roger Benet, DJ Books, Joan Rioné, Maurici Gené Capdevila i Bufasons. Una programació eclèctica per atraure a públics diversos amb ganes de fer nous descobriments musicals.

Quant a les activitats programades, hi haurà tallers de dos dies de durada, participatius i
constructius, que permetran recrear les màscares que envolten l’emblemàtic castell i que Eduard Toda feia servir com a protecció.

En l’àmbit gastronòmic, es comptarà amb la participació del Restaurant Quinoa de Falset (slow food) i les verdures fresques d’estiu d’ “I un rave”. No hi faltaran els vins ecològics de les comarques de Tarragona com tampoc les activitats poètiques i ancestrals per brindar amb la posta de sol. Quant als cellers participants, hi ha confirmada l’assistència de

-BÀRBARA FORÉS – GANDESA
– CELLER NINI – RASQUERA
– CELLER MAS FORASTER – MONTBLANC
– MAS DEL BOTÓ – ALFORJA
– CELLER SANROMÀ – VILA RODONA
– SOLÀ D’ARES – PRIORAT
– KESSE- TARRAGONA
– LES CLANDESTINES de MONTFERRI
– EBREWINE

Durant tot el cap de setmana s’han programat exposicions en diferents espais del Castell
Monestir d’Escornalbou. Els artistes convidats són el pintor Rai Escalé (cripta), la ceramista
Gemma Molero (camí dels frares), l’arquitecta Elisenda Rosàs (sala capitular), Gaudí Inspiration (església) i Orion Leim (altar).

L’espai i els horaris: El Castell Monestir d’Escornalbou

Les activitats de Santa Teca tindran lloc en diferents espais del Castell Monestir d’Escornalbou, a Riudecanyes (Baix Camp) des de l’Església, al Claustre o al Camp de Tir, que és un mirador únic al Camp de Tarragona amb vistes al Mediterrani. Des de la primera edició, el Castell és un dels principals valors del mercat, per la seva capacitat d’ aixoplugar activitats culturals i gastronòmiques diverses amb el valor afegit del patrimoni i de l’entorn paisatgístic i natural que té al seu voltant.

El Mercat de Territori obrirà dissabte i diumenge des de les 12h fins a la mitjanit. L’entrada al recinte no té cap cost, però sí que cal pagar els tastos.

Un espai amb història

El Castell Monestir d’Escornalbou, gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, endinsa el visitant en una època en què la burgesia benestant va habilitar antics edificis històrics per convertir-­los en les seves residències. Així, el 1911, Eduard Toda, antropòleg, escriptor i historiador, va comprar l’antic monestir de Sant Miquel
d’Escornalbou i el va restaurar amb total llibertat. Allà, s’hi van reunir les principals figures de la Renaixença convidades per Toda. A les diferents estances es conserven mostres de les col•leccions que Toda va reunir en els seus viatges a Macau, Hong Kong i Shanghai com a
vicecònsol i a Egipte com a cònsol. Enmig de la peculiar interpretació que Toda va donar a l’antic conjunt, s’entreveuen les restes del monestir, fundat el 1153. Escornalbou es relaciona amb el tipus de pedra, bàsicament sorrenca, que constitueix la muntanya, atès que és idònia per esmolar i escornar. Als pobles del voltant, però, circula la història que el nom prové de la forma de la muntanya, que seria similar a la de la banya d’un bou.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.