Aquest dimecres 19 de juny tindrà lloc al Centre Cívic Llevant la jornada “Gènere com a determinant social de la salut, experiència a Horts de Miró”, que començarà a les 10.30 h i anirà a càrrec de Carmina Poblet. Aquesta jornada servirà per tancar el programa “La Salut en clau de dona”, que ha reunit a gairebé un centenar de persones en les diferents activitats que s’han organitzat.
L’any 2015 l’Equip d’Atenció Primària Horts de Miró, juntament amb l’Ajuntament i l’Agència de Salut Pública de Catalunya, va iniciar un projecte per analitzar la salut de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Horts de Miró, del qual n’ha sortit un diagnòstic aconseguit a partir d’indicacions de bases dels adarrers 5 anys i entrevistes a veïns i treballadors de la zona. L’experiència d’aquesta diagnosi servirà per exemplificar i concretar els termes que s’exposaran durant la jornada, una activitat que s’ha organitzat conjuntament entre la Regidoria de Salut i el Casal de les Dones en el marc del Dia Mundial de l’Acció per a la salut de les dones i que se celebra per posar en evidència i destacar el paper del gènere com a determinant de salut.
El gènere com a determinant de salut
Actualment, l’evidència científica demostra que existeixen diferències entre homes i dones en els factors que determinen la salut, fet que fins fa poc havia quedat ignorat. Els diferents rols i comportaments entre dones i homes en una cultura determinada, dictats pels valors i les normes de gènere d’aquesta cultura, generen diferències i desigualtats que sistemàticament donen poder a un grup en perjudici de l’altre. Cal tenir en compte aquesta variable per tal de garantir la prevenció, la major precisió en el diagnòstic i la igualtat de drets de les dones a ser ateses i tractades eficientment per les seves problemàtiques. ;
Les desigualtats socials en salut són aquelles diferències en salut injustes i evitables entre grups poblacionals definits social, econòmica, demogràfica o geogràficament. Aquestes desigualtats són el resultat de les diferents oportunitats i recursos relacionats amb la salut que tenen les persones en funció de la seva classe social, sexe, territori o ètnia, el que es tradueix en una pitjor salut entre els col·lectius socialment menys afavorits. L’evidència científica també assenyala que les desigualtats en salut poden reduir-se si s’apliquen les intervencions i polítiques públiques sanitàries i socials adequades.
En aquest estat de salut hi influeix l’entorn socioeconòmic o el territori on viu l’individu, però també si és dona o home. I és que, a banda que la salut entre dones i homes és diferent per raons biològiques, també és desigual per factors socials que estableixen diferències injustes i evitables en la salut dels dos sexes.
Tot plegat, una realitat que fa que a Catalunya les dones visquin 5,3 anys més que els homes però amb menys qualitat de vida. De fet, les dones tenen uns hàbits més saludables que els homes, però tenen pitjor percepció del seu estat de salut i de la seva qualitat de vida relacionada amb la salut, segons els resultats de l’última Enquesta de Salut de Catalunya 2017. En aquest estudi es mostra que les dones fumen menys que els homes (18,5% enfront del 29,7%); fan un consum de risc d’alcohol més baix (1,5% enfront del 5,4%), i segueixen més la dieta mediterrània (65,3% enfront del 56,6%). Però malgrat que aquests comportaments més saludables tenen una prevalença més alta de problemes crònics i discapacitats.