El pastisser Albert Poy, responsable de la Confiteria Poy del raval de Jesús de Reus, ha incorporat al seu repertori de figures de Pasqua la del Peret Ganxet. Poy, que excel·leix pel seu domini de la xocolata, ha creat la imatge inspirant-se en els contes d’aquest singular personatge, dibuixat per l’il·lustrador Marc Díez a partir de les aventures ideades per Carme Bigorra i Maria Josep Salvadó.
La creació de Poy s’incorpora al seguit d’actes de l’Any Peret Ganxet que diumenge vinent viurà un nou capítol, amb la presentació de l’Orquestra de Cambra Peret Ganxet, dirigida per l’Eduard Senda, en un concert que es realitzarà al Bravium Teatre.
Orquestra de Cambrils “Peret Ganxet”
‘Orquestra de Cambra “Peret Ganxet” comença el seu camí musical assajant als locals de Bràvium Teatre a finals de 2018. És una petita orquestra de cambra formada per 10 intèrprets i un director. Els seus components són joves que s’estan formant en el conservatori, cursant els últims cursos del nivell professional i preparant-se en molts casos per anar a cursar els estudis superiors de música en les millors escoles del continent europeu. Malgrat la seva joventut els seus components comparteixen com a denominador comú l’empenta i la il·lusió de fer gaudir la seva música a tot el públic assistent al concert.
Amb un bon nivell musical, volen donar a conèixer arreu del país la música clàssica i de cambra, i sempre tenint en compte la presència de la més genuïnament catalana, incloent dins del seu repertori la sardana, les melodies o danses tradicionals i amb la motivació i el desig de conrear la vessant més qualitativa de la música més enllà de les aules, i la seva voluntat de millorar dia a dia, per augmentar el seu nivell musical.
Els membres de la formació ja compten amb força experiència ja que formen part de diferents agrupacions corals o instrumentals. Molts dels membres de l’orquestra tenen experiència en grups de cambra, i formen part d’orquestres com la Jove Orquestra Intercomarcal (JOIC), l’Orquestra Händel, o la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC)
El seu director és Eduard Sendra, que comparteix amb tots els intèrprets, la voluntat d’oferir a tots els amants de la música, tota mena d’obres de cambra i música de caire simfònic, així com incorporar música catalana al seu repertori, tot combinant-lo amb els grans compositors europeus.
En motiu de la celebració dels actes de l’any Peret Ganxet que es celebrarà a Reus durant aquest 2019, volen oferir un concert únic per presentar la seva feina com a conjunt instrumental de música clàssica en format de cambra.
Per aquest concert l’orquestra ha preparat un programa fet a mida per a l’ocasió, amb el convenciment de les múltiples possibilitats del conjunt que ha fet que des del seu primer assaig, es distingís per incorporar al seu repertori altres tipus de música més enllà de la pròpia música coneguda com a música clàssica, interpretant adaptacions i arranjaments d’obres inicialment escrites per altres formacions musicals. Així doncs, es podrà gaudir d’una primera part del concert amb música escrita per a formacions de cambra, i a la segona part, una selecció d’obres que combina peces tradicionals catalanes, amb diverses composicions d’autors catalans, dues sardanes versionades per a orquestra de corda i un petit poema simfònic original per a cobla, del que se n’ha fet la seva corresponent orquestració.
Volem destacar l’estrena absoluta de la versió per a orquestra de corda i piano de la sardana que va donar ànima al cèlebre personatge creat a l’entorn de la revista URBS l’any 1958, naturalment ens referim a la sardana EN PERET GANXET del mestre Josep Maria Baiges i Jansà que ha estat orquestrada expressament per l’Eduard Sendra, del qui també podrem escoltar diversos arranjaments que ha realitzat per a l’ocasió.
Es podran escoltar obres dels compositors Josep Maria Baiges, Hector Berlioz, Pau Casals, Wolfang Amadeus Mozart, Charles Gounod, Johann Pachelbel, Eduard Sendra, Joaquim Serra i Amadeu Vives, entre d’altres.