‘Benedicció’ Kent Haruf, per Mònica López Bages

Kent Haruf, Ecrivain americain auteur de nombreux romans, il a connu un succes mondial avec " Le chant des plaines ". (Photo by Sophie Bassouls/Corbis via Getty Images)

‘Benedicció’ Kent Haruf

Ja tenia ganes de tornar a Holt…Després de Cançó de la Plana (Edicions del Periscopi, 2017) i Capvespre (Ed. Periscopi, 2018) Edicions del Periscopi ha publicat aquest març la tercera novel·la de la triologia de Holt de l’escriptor nord-americà Kent Haruf.
Que bé! Holt és un petit poble de Colorado en què viuen persones del tot especials. No pas per ser extravagants, sinó perquè destil·len humanitat, veracitat i credibilitat. En una paraula: autenticitat. I això, s’agraeix!

Sí, tenia ganes de retrobar-me amb els habitants solitaris de Holt, que malden a la recerca d’una altra manera de veure la seva vida i de viure-la, lluny dels convencionalismes
d’una societat nord-americana massa reprimida, malgrat que tot el que hi succeeix
té lloc en ple segle XXI.

Benedicció, un títol molt il·lustratiu, se centra en la història de Dad Lewis, un pare de família treballador que s’enfronta a un càncer terminal. Sap que li queda poc temps de vida i procura calmar-se al costat de Mary, la seva dona, i de  Lorraine, la seva filla. Tot i així, dins seu hi ha un rau-rau que el corca. No pot oblidar que no es parla amb el seu fill i sap que el seu tarannà no és del més agradable… La proximitat de la mort l’hi farà replantejar?
La vida, al poble, continua, encara que, en alguns casos, carregada de monotonia. De cop, a Holt, hi arriba un nou reverend extravertit, Rob Lyle, que hi ha estat destinat com
a càstig per les seves prèdiques oposades al sistema.

Com s’adaptarà a Holt? I com el rebrà aquesta societat? Els aires nous poden fer-nos obrir els ulls, però també generar animadversió…Sens dubte, Haruf té traça a descriure les relacions humanes i a entrellaçar històries íntimes i personals, que converteix en veritables històries universals. Potser perquè ho fa amb delicadesa, però alhora sense por: sense por de recriminar comportaments arrelats en la societat estatunidenca actual, alguns dels quals es veuen palesos en els seus personatges que, si alguna cosa els fa humans, és aquesta seva
quotidianitat. La gràcia de Haruf és que no fuig del drama i el transmet al lector a través del seu llenguatge simple, però sorprenentment incisiu.

Mònica López Bages Filòloga Catalana

3.5/5 - (15 votes)

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.