El riu Siurana neix a la Febró. És fàcil seguir el seu curs gairebé en paral·lel, primer gràcies a un camí ample i després continuant per un sender, que, de fet, és l’antic camí que unia la Febró amb el poble de Siurana. El riu ben aviat s’encaixona entre les cingleres mentre nosaltres caminem a l’ombra d’alzines i pins. El riu del Gorg li fa la primera aportació d’aigua per l’esquerra i més avall, per la dreta, li arriba el barranc de Prades o de la Gritella. Alegrement continua avall, formant alguns tolls on és agradable banyar-se a l’estiu, fins que desemboca al pantà de Siurana. Fer el tomb a tot l’embassament és un recorregut molt bonic, igual com solcar-lo amb canoa i caiac… sempre i quan no hagi quedat escurat, en part per un transvasament exagerat d’aigua cap al pantà de Riudecanyes.
Si les coses fossin com cal, després de l’em- bassament el riu Siurana hauria de continuar baixant, almenys el que s’anomena el cabal mínim ecològic. Hi ha anys que és així i d’altres no, com ha passat aquest 2018. Ja no es tracta només que en puguem disfrutar paisat- gísticament, es tracta que la comarca del Priorat necessita l’aigua per al seu propi desenvolupament i la natura, per mantenir un dels millors boscos de ribera de Catalunya, amb exemplars de salzes, gatells, pollancres, àlbers, freixedes, verns, oms, saüquers, i arbustos com l’arç blanc, el sanguinyol i l’avellaner. Els voltants de Poboleda són un bon lloc on gaudir-ne.
A mig camí entre el Lloar i Bellmunt del Prio- rat, el Siurana rep l’aigua del riu Montsant. Un camí marcat com a GR entre el Lloar i el Puig Roig (on hi ha les restes d’un poblat prehistòric) ens permetrà acostar-nos-hi i saber en quin estat es troba. Finalment, el riu continua sense entrebancs fins a Garcia, on desemboca a l’Ebre després de gaire-bé 50 km de recorregut.
GEPEC Consulteu l’agenda a www.gepec.cat
Més informació: 977 331 142 o secretaria@gepec.cat