Reus disposarà el 2019 d’un centre pioner a Catalunya en el tractament de l’Alzheimer. Actualment el centre gestionat per l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp és l’únic espai especialitzat en l’atenció d’una malaltia molt complexa. Un grup de professionals altament qualificats desenvolupen aquesta tasca en un espai de dimensions reduïdes, en règim de lloguer, amb capacitat per a 25 usuaris. El volum estimat de malalts a l’àrea d’influència de Reus é s de 5.600 persones. A la província de Tarragona es calculen 16.500 casos.
Davant d’aquesta situació, el futur Centre d’Alzheimer Fundació Rosa Maria Vivar es planteja com un referent a Espanya. Disposarà de 1.000 metres quadrats construïts en planta i 3.500 de zona enjardinada. Tindrà capacitat per a 80 usuaris al Centre de Dia i per a 60 més a la unitat de rehabilitació cognitiva. La Fundació ha tramitat la sol·licitud a la Generalitat de Catalunya per a 40 places públiques pel Centre de Dia, que permetrien l’accés a la teràpia a les persones malaltes d’Alzheimer amb recursos limitats.
L’Ajuntament de Reus, conscient de la necessitat de dotar de recursos als malalts d’Alzheimer i coneixedor de les limitacions de l’espai actual cedeix un terreny edificable de 4.300 metres quadrats a l’avinguda d’Antoni Planàs i Marca, en una zona molt pròxima al santuari de Misericòrdia.
El cost final de l’obra serà d’1,8 milions d’euros i es preveu que estigui finalitzada l’últim trimestre de 2019. El gruix del pressupost (1,2 milions) es cobrirà gràcies a l’aportació del patrimoni personal de Rosa Maria Vivar, juntament amb la col·laboració d’altres famílies de Reus. Els impulsors del centre han sol·licitat també fons a la Fundació “la Caixa” i aquesta ajuda es troba en fase de tramitació.
L’alcalde, Carles Pellicer, ha presidit aquest dilluns la presentació del projecte de centre de tractament i atenció a les persones afectades d’alzheimer. L’han acompanyat la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, i els membres de la família Oliva i de la Fundació Rosa Maria Vivar, entre els quals la seva responsable, Margarita Oliva. També han intervingut a la presentació la directora de l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp, M. Jesús Lerín, que ha estat acompanyada per la presidenta de l’entitat, Misericòrdia Sànchez.
L’alcalde ha agraït tant a la Fundació com a l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp la posada en comú dels dos projectes per fer possible la realització del nou equipament, una necessitat llargament esperada per les famílies i persones afectades per la malaltia. L’alcalde ha recordat que el juny de 2016 el Ple municipal va aprovar una moció que proposava posar a disposició de l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp un espai municipal per ubicar-hi un centre de dia. La predisposició de la Fundació Rosa Maria Vivar ha possibilitat que la cessió dels terrenys municipals es complementi amb el finançament i la concreció d’un projecte arquitectònic.
A més, l’alcalde ha explicat que s’està treballant amb la Generalitat de Catalunya perquè aquest centre pugui disposar de places públiques i es pugui arribar al conjunt de la ciutadania que ho necessita. En aquest sentit, l’alcalde afirma que “aquest era un projecte urgent per Reus i la seva zona d’influència; no només per a les famílies i malalts que ara experimenten la malaltia, sinó que també és un projecte a favor del conjunt de la societat, perquè tothom pot viure d’a prop aquesta demència en un moment o altre de la seva vida”.
Projecte tècnic
El projecte s’organitza mitjançant un seguit de mòduls disposats a l’entorn d’un pati central. Patis que donen suport, il·luminació i ventilació als principals espais de l’edifici i que generen uns espais exteriors protegits per als usuaris. Cada un d’aquests mòduls ofereix espai a una part del programa: per una banda l’administratiu i per l’altra la unitat de rehabilitació cognitiva i el Centre de Dia. La parcel·la disposa de 4.300 metres quadrats, dels quals 1.070 són construïts tot deixant àmplies superfícies de jardins terapèutics.
Modulació, precisió i rigor són conceptes que caracteritzen el projecte, atès que està resolt amb el sistema prefabricat de CLT o fusta contra laminada, tant pel que fa a estructura com als acabats. Aquest sistema permet la flexibilitat d’ús, fonamental en el cas del centre de dia, així com compartimentar zones de dimensió controlada sense perdre els avantatges que un espai únic de grans dimensions pot aportar. El disseny elimina la rigidesa d’espais amb la implantació de parets mòbils a les sales d’activitats, tot garantint l’adaptabilitat de l’espai a l’ús que se’n vulgui fer a cada moment.
Es resolen les circulacions de manera senzilla i lògica per facilitar el pas als usuaris i per aprofitar tots els espais de convivència. D’aquesta manera, a cada mòdul hi ha un espai servidor a la zona interior que dona servei a les zones de convivència o activitats.
Els jardins o espais exteriors, a banda de rebre i donar la benvinguda a la persona i als acompanyants, permeten realitzar-hi activitats complementàries a les teràpies que s’aplicaran al centre.
Es divideix en sis espais independents, comunicats, determinats per la projecció de l’edifici cap a l’exterior. Permeten treballar, relacionar-se i millorar l’estat físic i general de cada persona, independentment de la fase en què es trobi.
El disseny, l’elecció de les espècies vegetals i dels diferents elements de mobiliari tenen un objectiu comú: facilitar que el contacte amb la natura aporti benestar i ajudi a millorar la qualitat de vida de les persones.
GCA Architects
GCA Architects és un despatx d’arquitectura i interiorisme amb més de 30 anys d’experiència, es caracteritza per un estil propi basat en la sobrietat, el caràcter i el detall. Aquests valors, juntament amb la qualitat, el rigor i una actitud d’aprenentatge i exploració constant, marquen la feina d’un gran equip pluridisciplinar, amb més de 90 persones, sempre al servei de les necessitats del client.
Aquesta fusió d’experiència i innovació ha estat reconeguda a escala internacional en diverses ocasions, tant per les seves obres d’arquitectura com de disseny d’interiors. La seu es troba a Barcelona, però l’enfocament cosmopolita els ha portat a realitzar obres arreu d’Europa i a diferents ciutats dels EUA, Canadà, la Xina, Àfrica i el Marroc.
Entre els projectes més destacats del despatx fundat per Josep Juanpere i Antonio Puig hi ha l’Hotel Arts, la Torre Puig, la seu de Cuatrecases a Barcelona i Madrid, la Flagship Store i oficines de Pronovias a Nova York, el centre de disseny i logística de MANGO, l’Hotel Boho Praga (núm. 1 a Tripadvisor 2017), l’hotel Six Senses a Kaplankaya (Turquia), entre d’altres.
Actualment el despatx té diversos projectes en curs, entre els quals destaquen les oficines per a Barcelonesa 22@, el The Student Hotel Barcelona, la torre per a Colonial, un hotel a Dubai, dos hotels a Budapest, el projecte Downtown Hotel Kelowna, un Six Senses Hotel a Eivissa i l’Hotel & Villas a Rivages du Nord (Marroc).
Per a GCA Architects el projecte conjunt amb la Fundació Rosa Mª Vivar és molt especial perquè es tracta del primer projecte en què GCA participa de manera benèfica pel que fa al disseny i construcció. Els arquitectes que es fan càrrec d’aquest projecte són Antonio Puig (soci fundador), Josep Riu (soci) i Sofia Oliva (arquitecta a GCA Architects).
Nivell assistencial desconegut
La Fundació Rosa Maria Vivar ha tingut cura de tots els detalls perquè els malalts i les seves famílies rebin un nivell de qualitat assistencial que, avui per avui, admet poques comparacions a Catalunya. Els 30 terapeutes que treballaran al nou centre desenvolupen un programa d’estimulació cognitiva, acreditat per la Generalitat, que té com a principal objectiu alentir la progressió dels símptomes dels trastorns neurocognitius i preservar durant el màxim de temps possible les capacitats cognitives físiques i funcionals de la persona, tot tenint en compte les seves emocions i la seva identitat.
El tractament integra sessions individuals i grupals de musicoteràpia, laborteràpia, estimulació sensorial i basal, teràpia d’orientació a la realitat, teràpia emocional i activitats de socialització, entre altres mesures. En el disseny del centre també s’hi ha previst un espai per oferir teràpies d’estimulació i rehabilitació cognitiva, per aquelles persones que tot i no haver desenvolupat una demència pateixen deteriorament cognitiu.
Arquitectura al servei de la persona malalta
A hores d’ara s’enllesteix el projecte constructiu. La Fundació Mª Rosa Vivar ha disposat de la impagable col·laboració del despatx GCA Architects. Aquesta important firma, ubicada a Barcelona i amb projectes arreu del món, ha tingut la sensibilitat d’entomar el disseny d’un centre de dia per a malalts d’Alzheimer com un projecte d’alt valor social, lliurant-s’hi d’una manera altruista i generosa amb una solució arquitectònica que combina a la perfecció la part estètica, la funcionalitat i la calidesa que requereix un centre com aquest.
El complement a l’edifici l’aporta la paisatgista Belén Mutlló, qui amb la seva professionalitat i generositat facilitarà als malalts un espai exterior dissenyat per gaudir de la natura i de les bondats del clima local. També cal destacar les aportacions professionals desinteressades del despatx Manubens Abogados, de l’arquitecte tècnic Josep Marsal, de l’enginyeria Xavier Riveiro i del despatx d’arquitectes Capilla Mónaco.
La Fundació Rosa Mª Vivar
Rosa Mª Vivar va rebre el diagnòstic el 2013. Metgessa de formació tot i que no d’exercici, va aprofundir en el coneixement de la malaltia i va saber que no existia remei però sí teràpia per ajudar a viure amb aquesta demència. Va escollir ser usuària del centre de l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp, on ha rebut suport terapèutic i emocional durant l’avenç de la malaltia. La seva família ha constituït la Fundació que porta el seu nom i ha promogut el disseny de l’espai, tot assumint la responsabilitat de construir un centre terapèutic per a l’Alzheimer que sigui viable i un referen t d’aquesta malaltia no només a Catalunya sinó també a Espanya.