El proper divendres 16 de novembre l’establiment Gelats i Torrons Xixona Antonio Plá Ferrándiz (raval de Santa Anna 6, de Reus) organitza un Tast hedònic de torró de Xixona.
És el primer d’una sèrie de tastos que l’Associació de Torroners Xixonecs de Catalunya (XICS) ha programat fins al 5 de desembre per donar-se a conèixer als diferents punts del país on compta amb establiments associats.
L’Ajuntament de Reus dona suport a la tasca de l’Associació de Torroners Xixonecs de Catalunya i, de manera especial, al Tast hedònic de torró de Xixona de Gelats i Torrons Xixona Antonio Plá Ferrández, en el marc del projecte Nutrisalt. En aquest sentit, l’IRTA Mas Bové, una de les institucions que participa al PECT Nutrisalt, ha col·laborat en el tast de Gelats i Torrons Xixona Antonio Plá Ferrández realitzant dues sessions de formació prèvies els dies 3 i 10 de novembre als obradors de l’establiment reusenc.
Tast hedònic
Tal com diu el nom, el tast que ha organitzat Xics Torroners és un tast hedònic, és a dir, que no té més pretenció que passar-ho bé i fer-ho passar bé.
A Gelats i torrons Xixona Antonio Plá Ferrándiz començarà a les 17.30 i es realitzarà a la botiga del raval de Santa Anna núm. 6 de Reus. Per participar-hi cal fer inscripció prèvia: a través del web www.latevaruta.com, dins la ruta de vermut i botigues històriques (el tast forma part d’una edició especial d’aquesta ruta) o bé, si només es vol participar del tast, enviant un whatsapp al telèfon 687 44 56 10. En aquest darrer cas el tast és gratuït. L’aforament és limitat.
Cada torroneria adscrita arreu de Catalunya donarà a degustar el seu propi torró i deixarà que els visitants el valorin en un full elaborat per l’Associació de Torroners Xixonencs de Catalunya juntament amb l’IRTA. Com que les torroneries i les ciutats són particulars, a cada establiment es farà alguna cosa especial. Per exemple, a Vic maridaran torró amb cervesa i a Vilafranca amb vi. A Reus, com no podia ser d’altra manera, es farà un tast d’avellana negreta, d’avellana turca, d’ametlla marcona i d’ametlla americana, entre altres sorpreses.
Associació de Torroners Xixonecs de Catalunya
L’Associació de Torroners Xixonencs de Catalunya (www.xicstorroners.cat) aplega dotze establiments catalans que segueixen la tradició dels primers torroners de Xixona que van traslladar-se a diferents poblacions per vendre els seus torrons artesans per les festes nadalenques. Més tard, els mateixos artesans van ampliar l’estada a l’estiu, oferint orxata i gelats artesans, i poc a poc el que eren establiments temporals van passar a ser locals fixos oberts durant tot l’any, amb la qual cosa moltes famílies van optar per instal·lar-se definitivament en aquestes poblacions. És el cas de Gelats i Torrons Xixona Ant onio Plá Ferrándiz, amb establiment a Reus des de fa 133 anys al davant del qual hi ha avui la cinquena generació familiar. La Generalitat de Catalunya ha reconegut aquesta llarga trajectòria amb el reconeixement com a Establiment comercial centenari.
Gelats i Torrons Xixona Antonio Plá Ferrándiz és un dels dotze establiments que formen part de l’Associació de Torroners Xixonecs de Catalunya. A més de compartir els mateixos orígens i la vinculació amb la tradició xixonenca, tots ells mantenen la seva aposta pels productes artesans i de qualitat.
La sèrie de tastos amb els quals l’Associació es dona a conèixer té com a objectiu reforçar aquesta vinculació amb els orígens i també amb els productes locals del lloc on, en cada cas, els artesans torroners s’han establert.
Nutrisalt
El projecte d’investigació PECT Nutrisalt, impulsat per l’Ajuntament de Reus i amb la implicació dels agents d’R+D+I del territori —URV, Fundació URV, EURECAT i Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA)—, està orientat a la transformació i dinamització del sector agroalimentari al voltant de la innovació, la salut, l’economia verda i la internacionalització.
Amb un pla d’actuació que té com a horitzó el 2020, disposa d’un pressupost de prop de dos milions d’euros, cofinançats al 50% amb fons provinents del programa FEDER de Catalunya i amb un 25% per la Diputació de Tarragona. La resta l’aporten les institucions implicades en el projecte.