El mes de novembre tindran lloc a Reus diversos actes commemoratius de l’Any Fabra. L’activitat començarà amb un cicle de conferències titulat “El llegat de Pompeu Fabra”, que organitza Òmnium Cultural i que tindran lloc a la seva seu a les 19.30 h. La regidora d’Ensenyament i Política Lingüística, M. Dolors Sardà, i la directora del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, Anna Saperas, han presentat aqu est dimecres la programació prevista en els pròxims mesos.
El cicle de conferències “El llegat de Pompeu Fabra” inclou els actes següents:
- Dimarts 13 de novembre: Presentació del llibre “Control de plagues. 92 paraules catalanes per fumigar”, a càrrec de l’autor, Enric Gomà.
- Dimecres 14 de novembre: “Autoritats, senyories i excel·lències. De veritat el masculí és per als homes i el femení per a les dones?”, a càrrec de Carme Junyent.
- Dimecres 21 de novembre: Presentació del número 103 de “Llengua Nacional” dedicat a Pompeu Fabra, a càrrec de Jordi Ginebra, comissari de l’Any Fabra, i el director i la subdirectora de la revista.
- Divendres 30 de novembre: “Pompeu Fabra, defensor de la nació catalana: el compromís polític”, a càrrec de Joan Martí Castell.
També al novembre, concretament del 15 al 30, es podrà veure a la Biblioteca Central Xavier Amorós l’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa”, que presenta l’aportació de Fabra a la llengua catalana, el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya i l’impuls a la llengua que va suposar el seu treball. La primera quinzena de desembre es podrà veure la mateixa exposició a la Biblioteca Pere Anguera.
Per inaugurar l’exposició, el mateix dijous 15 de novembre a les 19.30 h tindrà lloc la conferència “Pompeu Fabra, el miracle de la ce trencada”, a càrrec de Genís Sinca, periodista i autor d’una sèrie de biografies de personatges catalans del món de la política i la cultura.
La cirereta la posarà l’actor Òscar Intente, que el dilluns 26 de novembre a les 19.30 h, també a la Biblioteca Central Xavier Amorós, representarà el monòleg “Pompeu Fabra: jugada mestra!”, un espectacle que utilitza la metàfora esportiva (Fabra era un gran aficionat al tennis) per introduir-nos en la dimensió científica, humana i ciutadana del geni ordenador de la llengua catalana.
Aquestes tres activitats han estat ideades per la Direcció General de Política Lingüística i són gestionades pels serveis territorials de Cultura i, en el cas de Reus, el Baix Camp i el Priorat, pel Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura.
El Centre d’Amics de Reus també acollirà el 12 de desembre a les 19.30 h una conferència sobre Pompeu Fabra. En aquest cas, a càrrec de Josep Murgades, qui parlarà de “Fabra: la (re)invenció d’una llengua”.
Prèviament a aquests actes a Reus, Falset ha acollit la mateixa exposició i una conferència també de Josep Murgades. Per la seva banda, el mes de desembre a Cambrils també es podrà veure l’exposició, que s’inaugurarà el 3 de desembre amb el monòleg “Pompeu Fabra: jugada mestra!”, a càrrec d’Òscar Intente.
Activitats per a 2019
A més, l’any 2019 l’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa” farà un recorregut pels diferents centres cívics de Reus:
- Centre Cívic Llevant: 1-15 de febrer
- Centre Cívic Migjorn: 18-28 de febrer
- Centre Cívic del Carme: 1-12 d’abril
- Centre Cívic Mas Abelló: 15-30 d’abril
- Centre Cívic Mestral: 3-14 de juny
- Centre Cívic Ponent: 17-28 de juny
En l’àmbit escolar i també el 2019 els centres educatius de primària repetiran l’activitat Febre de Fabra. Aquest cop l’amfitriona serà l’Escola Sant Bernat Calbó, que enguany fa 40 anys.
Monument a Pompeu Fabra
Per cloure l’any Fabra, tot i que algunes activitats s’allarguen fins al 2019, el dia 1 de desembre a les 12.30 h l’Ajuntament de Reus inaugurarà un monument dedicat al seny ordenador de la llengua que se situarà prop de la plaça Pompeu Fabra, a tocar del parc de Sant Jordi. La iniciativa, que s’ha fet seva la Comissió de l’Any Pompeu Fabra a Reus, sorgeix d’una proposta de les entitats excursionistes de la ciutat, que tindran un paper rellevant en l’acte, i comptarà amb la participació d’alumnes de l’Escola Pompeu Fabra de Reus entre altres.
Actes previs
Però la Comissió de l’Any Fabra a Reus ja fa mesos que treballa. De fet, des de la primavera ja s’han dut a terme diverses activitats per commemorar el 150 anys del naixement de l’il·lustre gramàtic i el 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana.
En l’activitat “Febre de Fabra”, adreçada al públic escolar i preparada per una comissió formada per l’Escola Pompeu Fabra i altres centres, el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp i l’ELIC, hi van participar més de 200 infants d’onze escoles.
L’ELIC ha elaborat un dossier d’activitats adreçades als centres de secundària, com per exemple una guia de lectura del llibre de lectura fàcil Tant de gust…Senyor Fabra!, una adaptació el concurs de Kahoot i material per incentivar l’ús dels Dictats en línia.
El dia de Sant Jordi les entitats locals presents a la plaça del Mercadal, amb la col·laboració de l’IMRC, van dinamitzar un joc de mots encreuats en homenatge a Pompeu Fabra, en el qual van participar 82 persones.
El 25 d’abril es va dur a terme la VIII Tarda literària al Centre Cívic Llevant, en la qual autoritats i representants de diverses entitats van fer lectura de fins a 40 textos sobre Pompeu Fabra que es van seleccionar acuradament i que estan recollits en un llibret.
A més, el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL) va dur a terme tres edicions del curs Novetats i canvis de la Gramàtica i l’Ortografia de l’Institut d’Estudis Catalans, dues d’adreçades a la població en general i una per al personal del Consell Comarcal del Baix Camp.
El 2 de juliol el Campus Extens de la URV va organitzar el curs L’actualització de la normativa arran de la publicació de la Gramàtica i l’Ortografia de l’Institut d’Estudis Catalans, a càrrec d’Anna Montserrat, professora de la URV. El curs va tenir lloc al Centre de Lectura.
Durant l’estiu, a la Biblioteca Pere Anguera les famílies van poder gaudir setmanalment de l’activitat «Tastaohlletres», jocs de paraules amb Pompeu Fabra, a càrrec de Còdol Educació.
Comissió impulsora
Formen part de la Comissió de l’Any Pompeu Fabra a Reus:
- Regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística
- Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura
- Centre de Lectura
- CFPA Marta Mata
- Departament d’Ensenyament i centres educatius de Reus
- Direcció General de Política Lingüística
- Entitats Excursionistes de Reus
- Escola Pompeu Fabra
- Òmnium Baix Camp
- Regidoria de Cultura
- Servei Municipal de Biblioteques
- Centre Cívic Llevant