El Reus Ocult arriba a la 4a edició i convida a conèixer nou espais

Amb el lema “Si el patrimoni es coneix s’estima, i si s’estima es defensa” es presenta la 4a edició del Reus Ocult, una iniciativa que pretén descobrir al públic un conjunt d’espais que formen part del patrimoni de la ciutat i que difícilment són visitables pel públic en general. La jornada Reus Ocult 2018 es du a terme aquest cap de setmana, els dies 6 i 7 d’octubre, i posarà a disposició del públic visites guiades, de forma gratuïta, de nou espais diferents de la ciutat.

Continuant amb el mateix format que en les passades edicions el Reus Ocult 2018 ofereix per visitar els següents espais:

  • Xemeneia del molí de la Vila
  • Dipòsit d’aigua de l’Institut Pere Mata obra de Pere Casellas, amb motiu de l’Any Casellas
  • Xalet Serra
  • Barri Gaudí
  • Amics del Ferrocarril
  • Cementiri General de Reus
  • Mas Pintat
  • Refugi del Mercadal
  • Castell del Cambrer

La selecció respon a una voluntat de continuar descobrint espais de Reus que encara no s’havien inclòs en edicions anteriors i tornar a posar a disposició aquells que han tingut molt d’èxit en edicions anteriors.

Un dels objectius d’Espais Ocults, una associació sense ànim de lucre de caràcter transversal formada per arquitectes, historiadors i docents, entre altres, és donar a conèixer el patrimoni (tant públic com privat) de la ciutat, tots aquells béns materials que hi ha i que passen desapercebuts en el dia a dia del ciutadà, així com promoure la participació de les persones en actes culturals.

El Reus Ocult esdevé una jornada festiva, pensada per a grans i petits amb més de 100 voluntaris que la fan possible i que desenvolupen tasques de registre de públic, d’accés als espais i de guies. Els patrocinadors són Simon Grup i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya de la Demarcació de Tarragona. Compta amb el suport de l’Ajuntament de Reus i amb la col·laboració de més de 15 empreses i entitats involucrades en el projecte.

Funcionament
Per dur a terme les visites se segueix la mateixa dinàmica aplicada en les anteriors edicions, visites gratuïtes sense necessitat d’inscripció prèvia.

Es facilita la guia o tríptic on apareixen tots els espais ubicats al plànol i detallats. Cada espai té el seu horari, cal mirar el tríptic per saber els horaris de cada edifici. Al mateix apartat de cada edifici es pot trobar l’horari.

Per realitzar la visita només cal anar als espais i allà hi haurà persones que formen part del voluntariat que organitzen a la gent en grups. Les visites es fan continuades, amb una duració aproximada de 20-30 minuts. Un cop s’acaba una visita comença la següent, i en el cas de molta afluència de gent està previst fer dues visites simultànies en els espais que ho permetin.

Novetats
En aquesta edició els socis gaudiran d’una polsera per tenir accés preferent en els espais, sense haver de fer tota la cua, la qual cosa serà molt útil per aquells espais més sol·licitats. Se’ls enviarà un correu notificant on es podrà recollir la polsera. També gaudiran de descomptes en les activitats complementàries.

Es compta novament amb la col·laboració d’ANS Educació i de la Coordinadora BiciCamp per elaborar activitats complementàries de Petits Exploradors i Pedaleja el Reus Ocult, en les que incrementem l’oferta gràcies a l’èxit de l’any passat.

A més a més, des de l’Associació s’ha dissenyat una activitat complementària titulada T’imPORTA? T’acompanyo. La RUTA DE PORTES REUS OCULT 2018.

Petits exploradors
Petits exploradors és un conjunt d’activitats que es realitzen dins del Reus Ocult 2018 enfocades a nens i joves d’entre 3 i 15 anys. Són activitats dinàmiques que es desenvoluparan als mateixos espais que s’obren pel Reus Ocult.

Per participar cal realitzar una inscripció prèvia que permet reservar una quartilla. Aquesta quartilla dóna la possibilitat d’accedir a les 3 activitats. Al finalitzar cada activitat li marcaran la quartilla amb un segell. La quartilla s’obté a l’espai marcat per la organització a través d’un donatiu de 4€ i amb el Nom i DNI de l’acompanyant (que ha de coincidir amb el que s’ha introduir a la inscripció).

Les activitats, amb una durada aproximada entre 20 i 30 minuts, agruparan de 15 a 20 nens. Al mateix espai un voluntari indicarà el temps d’espera per realitzar l’activitat i on s’ha de fer la cua.

Totes les activitats familiars es faran acompanyades dels tutors legals o amb el seu consentiment.

Hi haurà tres activitats a triar: al Castell del Cambrer, el Cementiri General i el Dipòsit d’Aigües de Reus. Totes les activitats han estat construïdes sota caires pedagògics per Ans Educació. Les activitats busquen ser dinàmiques, educatives i participatives.

La inscripció prèvia es pot realitzar a través de la pàgina web d’espais Ocults i www.anseducacio.cat. Tanmateix serà necessari la consulta dels horaris de les activitats a través de la pàgina web i les xarxes socials.

Horaris de les activitats:

  • Cementiri General de Reus. Dissabte 11-13.00h i 16-18.00h / Diumenge 10.30-13.30h.
  • Dipòsit d’aigua de l’institut Pere Mata. Dissabte 11-13.30h i 16-19.00h / Diumenge 11-13.30h i 16-19.00h.
  • Castell del Cambrer de Reus. Dissabte 11-13.00h i 16-19.00h / Diumenge 10.30-13.30h.

Pedaleja el Reus Ocult
Una altra manera de viure el Reus Ocult ve de la mà de l’Associació BiciCamp, que proposa arribar en bicicleta a alguns dels espais ocults més allunyats del centre.

Les rutes en bici són de 9 kilòmetres. Per recorregut urbà. Se sortirà de Mas Pintat, per arribar fins a la Xemeneia del Molí de la Vila i els Dipòsit d’Aigüa de l’Institut Pere Mata. I com no, s’acabarà de nou al centre de Reus per veure una de les portes, en aquest cas la del patronat de Turisme.

Per aquesta ruta cal reservar plaça, ja que els grups són limitats. Per la ruta en bici es recolliran tres euros de donatiu. La ruta es farà en torn de matí, començant a les 10.00 en el torn de matí i ales 16.00 en torn de tarda.

Aquest any i com a novetat la ruta en bici porta guies propis per poder accedir als edificis i fer així la ruta més àgil.

L’any passat l’experiència va ser fantàstica i aquest any estem segurs que de nou la opció de la bici serà una bona manera diferent i divertida de recórrer Reus Ocult.

T’importa t’acompanyo
Les portes són un element arquitectònic, però també psicològic. La porta, des de la més sumptuosa a la més modesta, és la frontera que ens protegeix, ens aïlla, ens allunya o ens permet acollir quan s’obre de bat a bat. Quan l’obrim a algú, fem un acte que va més enllà d’una operació mecànica ja que comporta confiança; per contra, quan no l’obrim o la tanquem, enviem un missatge contundent, que pot ser fins i tot d’una gran violència implícita, a aquell que rebutgem. No obstant, tots aquests sentits que li donem es dilueixen si ens centrem en l’aspecte arquitectònic. La porta, la seva funcionalitat, un cop flanquejada d’una gambada, deixa d’existir perquè ens ha donat pas a una estança, un recinte… Però és la porta que ho ha permès!

Fetes aquestes reflexions, es va acordar que en aquesta edició del REUS OCULT s’afegirà una nova activitat a la visita d’edificis i d’altres construccions (fumeres, refugis, dipòsits…), per reivindicar les portes, la seva presència necessària i tants cops, tret de les monumentals, desapercebuda.

S’han dissenyat 4 recorreguts per tal de posar el focus en portes que no apareixen en els circuits habituals, o que formen part de construccions que les amaguen, o que s’han convertit en un ingredient més del que els gastrònoms dirien “cuina d’aprofitament”. Les rutes permetran practicar activitats tan dignes i plaents com recordar, evocar i imaginar. En alguns casos la porta serà la protagonista, en altres, l’excusa per donar sentit a un edifici.

La primera, “Portes de resistència”, mostrarà portes que continuen en el seu lloc original, amb més o menys fortuna, però dignes testimonis del pas del temps. La segona, l’anomenada “Res és el que sembla”, és en definitiva, portes que serviran d’excusa per comentar edificis. La tercera, la de “Cuina d’aprofitament” mostrarà portes fora de lloc que s’han tornat a aprofitar en d’altres espais de la ciutat. I finalment, l’anomenada “Dels Temples”, on a partir dunes portes, altra cop, parlarem i mostrarem espais que durant temps no han estat coneguts per la ciutadania.

Conscientment, en aquestes rutes s’han defugit portes òbvies per la seva monumentalitat. Un dels objectius d’Espais Ocults vol reivindicar justament la curiositat i convertir en protagonistes, ni que sigui durant dues jornades, portes més modestes, però segur que significatives. Tampoc no és la intenció fer-ne un recull exhaustiu i científic, sinó que tan sols es vol sembrar la llavor de la curiositat i la gosadia en tots aquells que vulguin seguir les rutes proposades.

Per fer les rutes s’haurà d’adquirir una polsera a través d’un donatiu de 4€ (punts de venda indicats a la web) i es podran fer per separat, ja que cada una tindrà un punt de trobada diferent. Cada ruta començarà a les 10:00 h, a la 12:00 h, a les 17:00 h i a les 18:00 h i es faran simultàniament les 4 a la vegada, així al finalitzar-ne una es pot anar a la següent. Tindran una durada entre 20-40 min. Al tríptic i a la web està indicat tant el punt de trobada com els horaris de començament.

Horaris de les activitats:

  • Cementiri General de Reus. Dissabte 11-13.00h i 16-18.00h / Diumenge 10.30-13.30h.
  • Dipòsit d’aigua de l’institut Pere Mata. Dissabte 11-13.30h i 16-19.00h / Diumenge 11-13.30h i 16-19.00h.
  • Castell del Cambrer de Reus. Dissabte 11-13.00h i 16-19.00h / Diumenge 10.30-13.30h.
Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.