El Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura posa en marxa una nova edició del Voluntariat per la llengua, un programa que té per objectiu fomentar l’ús social de la llengua catalana a través d’una fórmula molt senzilla: la formació de parelles lingüístiques entre voluntaris i aprenents que comparteixen una hora a la setmana durant deu setmanes per conversar en català.
tenir una hora lliure a la setmana per trobar-se amb la parella lingüística; els aprenents, per la seva banda, són persones majors d’edat, que tenen uns coneixements bàsics de català i que volen practicar la llengua en un entorn relaxat i distès.
Una vegada formalitzada, la parella lingüística acorda el dia de la setmana i l’hora en què vol trobar-se i decideix on anar i quina activitat vol fer, depenent dels seus gustos, interessos o aficions, mentre xerra en català. Paral·lelament, el programa organitza i difon activitats lúdiques, culturals o de descoberta de l’entorn perquè voluntaris i aprenents puguin conèixer el lloc on viuen i altres persones que participen de la mateixa experiència.
La primera activitat de què gaudiran els participants de Reus tindrà lloc el mateix dia de la presentació de parelles lingüístiques, que es farà el proper 19 d’octubre a les 19 h al Mas Iglesias (pl. de Ramon Amigó, 1), ja que voluntaris i aprenents, a banda de conèixer el programa i la parella lingüística assignada, assistiran a una visita guiada a aquest edifici, que acull el Centre de la Imatge de Reus.
El CNL anima tota la població a participar en aquesta experiència enriquidora tant per a la persona aprenenta com per a la voluntària inscrivint-s’hi a www.vxl.cat o al 977 12 88 61.
Parelles lingüístiques a la Selva del Camp
D’altra banda, des d’aquest estiu el municipi de la Selva del Camp ha posat en marxa també una campanya de difusió del VxL, impulsada per la Regidoria de
Cultura i el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus, per tal de formar noves parelles lingüístiques.
Des del juliol la televisió local emet l’espot publicitari de les “#ParellesBenAvingudes”, durant el mes d’agost es va repartir a totes les cases un díptic informatiu del programa, i durant el mes de setembre les persones interessades han pogut inscriure’s a la Biblioteca Pública del municipi, que és entitat col·laboradora del programa i punt d’inscripció per a voluntaris i aprenents.
Com a resultat d’aquesta campanya, de moment s’han inscrit 5 voluntaris, un d’ells en la modalitat virtual (que ja ha començat les trobades per videoconferència amb un aprenent que resideix fora de Catalunya), i 3 aprenents. Els interessats poden seguir informant-se i inscrivint-se a la biblioteca en horari d’atenció al públic.