L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, participaran el dimecres 11 d’abril a les cinc de la tarda a l’ofrena floral commemorativa de les víctimes gitanes de l’Holocaust, que consistirà en el llançament de pètals de flors a la font del Passeig Mata, davant de La Palma. La festa continuarà fins a les nou del vespre a la Palma, on es faran els parlaments institucionals. També actuarà el grup de rumba i flamenc d’Abraham Jiménez, hi haurà barbacoa per a tothom, l’actuació del grup dels infants que participen en el projecte Pont entre Cultures de la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus i una exposició de fotos. Es tracta d’un acte organitzat en el marc de la Taula del Poble Gitano de Reus amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, que se celebra el 8 d’abril a tot el món.
Dia Internacional del Poble Gitano
Aquesta diada commemora el primer congrés gitano internacional, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, on es van consensuar, entre d’altres, la bandera, l’himne i el dia internacional del poble gitano. També es va parlar de l’Holocaust gitano durant el període nazi. De fet, l’himne gitano, el Gelem Gelem, parla sobre aquest episodi funest de la història.
En l’actualitat, aquest dia és motiu de celebració i difusió tant de la cultura gitana com de les demandes dels moviments socials gitanos. A ciutats de tot el món, les persones gitanes s’organitzen i realitzen diferents actes. El més conegut és l’ofrena floral als rius o fonts, on es llencen pètals de rosa, que representen simbòlicament la trajectòria del poble gitano més enllà de les fronteres, i es dipositen espelmes en record dels avantpassats, de manera especial dels perseguits i assassinats durant el nazisme.
La Taula del poble gitano de Reus
La Taula del poble gitano de Reus, promoguda per la regidoria de Benestar Social des del Pla Local d’Inclusió Social, es va constituir el 6 de febrer de 2013. Des de llavors, realitza un treball en xarxa basat en l’anàlisi, el debat, l’elaboració de propostes i el seguiment d’activitats i projectes per la promoció social del poble gitano a la ciutat.
Actualment, des de l’Ajuntament de Reus es treballa conjuntament amb aquestes entitats per tal de trobar les maneres més adients, d’acord amb la seva cultura, de millorar l’èxit educatiu dels infants i joves d’aquest col·lectiu.
També la taula està treballant el foment de l’accés igualitari de les dones i de les nenes gitanes als àmbits educatius, laborals i socials, per tal de potenciar la imatge de les dones com a transmissores i dinamitzadores de la identitat cultural gitana, així com per difondre les aportacions que fan a la seva comunitat i al conjunt de la societat.
Formen part de la Taula del poble gitano de Reus la regidora de Benestar Social, que exerceix la presidència, i els tècnics del Pla Local d’Inclusió Social i del Pla de desenvolupament Comunitari. Per part de les entitats, hi participa un representant de cada associació i entitat gitana que treballa pel desenvolupament del poble gitano.
Actualment les entitats participants són les següents: la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), l’Associació gitana catalana Sant Josep Obrer, l’Associació d’Integració Gitana de Reus, l’Associació de dones gitanes Juvli Romni, l’Església evangèlica de Filadèlfia, el Pla Integral del Poble Gitano i l’Associació Aldees Gitanes Juvenils.
Díptic Programació Dia Internacional del poble Gitano Reus 2018