Amb motiu del centenari de la mort de l’escultor Joan Roig i Solé (Reus, 1835-Barcelona, 1918), el Centre de Lectura ha programat un seguit d’activitats per recordar l’artista i per endinsar-nos en un context de transició artística molt especial a Catalunya: el pas del Modernisme al Noucentisme i la configuració d’un nou ideari estètic i polític. Un període protagonitzat per una munió d’artistes que, com Roig i Solé, van contribuir a situar la ciutat de Reus en una posició privilegiada en el marc del moviment avantguardista.
Conferències:
17 d’abril: «Joan Roig i Solé. Una aproximació biogràfica», d’Antonio Salcedo, historiador del’art (URV).
24 d’abril: «Cultura i art. El context reusenc de Roig i Solé», de Marc Ferran, historiador i director dels Museus de Reus.
8 de maig: «Els retrats escultòrics de J. Anselm Clavé», de Dolors Capdevila, catedràtica d’Història de l’Art.
15 de maig: «Roig i Solé a Reus», de Jaume Massó, arqueòleg i president del Centre de Lectura.
22 de maig: «Joan Roig i Solé a les col·leccions del Museu de Montserrat», de Bernat Puigdollers, historiador i crític d’art.
A més a més, de l’11 de maig al 16 de juny hi haurà una exposició dedicada a Roig i Solé a la sala Fortuny. També s’ha previst una visita al cementiri de Reus per conèixer els panteons i tombes creades per l’escultor (12 de maig) i una ruta per la ciutat per conèixer els indrets relacionats amb la seva vida (17 de maig).
Joan Roig i Solé va estudiar a la Llotja de Barcelona. La seva plenitud coincideix amb l’edificació de l’Eixample barceloní i té escultures ornamentals en nombrosos edificis. Són seves les de la portalada nova de la catedral barcelonina i la famosa estàtua La dama del paraigua del parc de la Ciutadella. Al Centre de Lectura es conserven cinc obres seves: els bustos en guix de Velázquez i Cervantes, l’escultura en fosa de ferro de Fortuny, l’escultura en ferro Laboremus i la miniatura en fusta d’una escala de cargol.