Quin és l’origen de firaReus?
La realització de fires comercials a Reus era una conseqüència lògica del pes econòmic i empresarial de la ciutat a finals del segle XIX i inicis del XX i es recollia l’herència històrica de fires (Fira de Sant Jaume) i del mercat setmanal agropecuari (Llotja). A partir de la post-
guerra reviu la necessitat de donar a Reus una activitat firal com a referent comercial del sud de Catalunya. Sempre Ajuntament i Cambra de Comerç han anat de la mà en aquest impuls de les fires. Primer amb el que és avui Expro-Reus, llavors la Fira Oficial de Mostres de la província de Tarragona i desprès, amb la creació per part de les dues institucions d’un ens firal permanent i independent de les mateixes (Pavelló Avda. Sant Jordi i creació del Patronat Pofir).
I la seva evolució i funció?
La fira sempre ha estat una eina de presentació del que ara se’n diu innovacions i de projecció comercial de les empreses locals. La seva essència és la mateixa. El que sí ha evolucionat molt a partir de les anys 80 del segle passat és la realització de fires sectorials i la potenciació d’altres esdeveniments, com congressos i trobades empresarials.
Quin és el seu estat actual?
Tot i la forta competència entre fires i ciutats, la de Reus segueix sent la sego-
na institució firal de Catalunya en quan a presència econòmica. També reforça la capitalitat comercial de la ciutat. No obstant la competència, cada cop més agressiva en aquest sector, no s’ha d’abandonar l’organització de fires especialitzades conjuntament amb sectors interessats, potser no de gran tamany, però que responguin a necessitats tècniques específiques d’un determinat grup d’empreses. Poden ser fires complementàries a congressos o trobades empresarials.
El paper del nou Palau és clau…
És una excel·lent plataforma a partir de la qual dissenyar línies d’acció firal i congressual útils per a dinamitzar econòmicament la nostra zona. És l’apartat dels congressos i esdeveniments empresarials on la magnífica instal·lació del palau de Fires, pot evolucionar i créixer més i atraure als ens organitzadors d’aquestes trobades.
L’any 1942 firaReus va iniciar la seva activitat amb la primera ‘Exposición Provincial de Muestras’ que posteriorment es transformaria en ExproReus fins a evolucionar fins a firaReus.
Parlem amb Isaac Sanromà, president de la Cambra de Comerç, i amb Marc Arza, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, sobre la seva història, evolució, estat actual i futur.
Marc Arza
És un bon moment per a firaReus?
Estem contents que arriba en un bon moment l’aniversari. Fa uns anys estava en un moment delicat perquè tot l’Ajuntament estava molt tocat.
Quines actuacions s ́han realitzat?
Hem apostat en diverses línies. Primer la rendibilitat, ja que només tirem endavant fires que deixen beneficis. També en nous esdeveniments; hem incorporat noves iniciatives al calendari, hem apostat molt pels congressos mèdics (aquest any 6, l’any passat 4), hem trobat fires de petit format com el FIBO… Així com les fires de tercers. Lloguem l’espai a altres organitzacions (fira d’Antiquaris, Epocauto externalitzat…).
Quin ha estat el resultat?
Tot plegat fa que aquest any tinguem el record d’esdeveniments. Entre altres coses, perquè explotem que les instal·lacions són magnífiques per fer tota mena d’actes de formació, empresa, team Building, etc… Les tenim ocupades més de 200 dies l’any.
La ciutadania està al corrent de la intensa activitat de firaReus?
Crec que és poc coneguda. No es visualitza perquè no està al centre de la ciutat, i ara a les afores tenim més activitat que mai. El 75è aniversari és una ocasió per posar-ho en valor.
Quin és el seu pes com a element de projecció de ciutat?
FiraReus s’ha posicionat com un element indispensable de projecció de ciutat que contribueix a generar-hi un gran impacte econòmic.
Quines són les estratègies de futur?
De cara al futur, no podem pensar en planificar ‘sobre l’aire’, sinó sobre sectors que tinguin alguna presència al territori…
Quins són aquests sectors?
Hem d’estar oberts a tot, però hem de tenir clar quins són els nostres àmbits d’influència…No és casualitat que haguem potenciat la nostra activitat en l’àmbit de la salut, el comerç o l’agroalimentari, en els que Reus és un referent