Les entitats som baules d’una cadena. Cadascuna té el seu moment a la festa, emplenant així l’entramat cultural de la ciutat. Totes són necessàries i totes compleixen el seu paper.
La Colla Sardanista Rosa de Reus és una d’aquestes entitats enfocada a la festa,a la cultura popular i tradicional, al voluntariat cultural, a l’organització d’actes per omplir els espais amb música i dansa, i amb activitats que engloben l’art i la tècnica fotogràfica que ens permet plasmar les imatges. Tot va començar el 1961, en un temps en què l’oferta festiva era molt minsa i poca cosa hi havia per divertir-se. Són dues les activitats que han marcat la nostra vida: la sardana i la fotografia.
Més de 100 aplecs de sardanes organitzats a Reus i a la comarca avalen un llarg pelegrinatge per places i pobles. Als anys 70 i 80 es va treballar intensament amb els Aplecs de Sardanes a Muntanya itinerants, per acostar la sardana a diferents poblacions. D’aquest treball van sorgir dos aplecs més, l’Aplec de Sardanes a Prades i l’Aplec d’Aplecs al Castell d’Escornalbou.
Des de 1967 i fins avui, la Festa Major de Misericòrdia comença al voltant de l’Aplec Baix Camp, que enguany arriba a la 55a. edició. L’aplec ha comptat amb cobles durant tot el dia i s’ha envoltat d’actes paral·lels, de ballades d’alumnes, de concerts, de recitals i de concursos… és l’aplec de la ciutat.
L’organització de ballades de sardanes i de cursos d’ensenyament acaben de completar la nostra activitat sardanista. D’altra banda, també es compleix enguany la 55a. convocatòria del Concurs Fotogràfic “Aplec Baix Camp” amb temes sobre els aplecs i els costums tradicionals dels Països Catalans i amb una dotació en metàl·lic i trofeus. L’arxiu fotogràfic de l’entitat disposa de més de 3.000 fotografies, actualment digitalitzades.
Comptem amb diversos premis atorgats i amb tres llibres editats, i ens agradaria continuar presents en la festa i en la vida cultural de la ciutat.
Ció Munté
Membre de l’entitat