Com ja és tradicional, el municipi riberenc de Riba-roja d’Ebre, celebra el cap de setmana dels dies 4, 5 i 6 de novembre la “Festa de l’oli de Ginebre”.
Conferències, audiovisuals, actes literaris, actuacions musicals, exposicions, vistes als forns, activitats pedagògiques i una demostració de destil·lació en sec d’oli de ginebre, configuren el programa d’aquesta celebració, que enguany arriba a la seva cinquena edició.
Amb aquesta iniciativa, l’associació “Amics de Riba-roja”, impulsora del projecte, vol contribuir a donar a conèixer i protegir els forns d’oli de ginebre, unes construccions en pedra seca de gran valor patrimonial destinades a la producció d’aquest oli de propietats terapèutiques. Fins ara ja s’han localitzat i inventariat fins a vint forns, onze dels quals han estat qualificats Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i sis estan en procés de ser declarats Béns Culturals d’Interès Nacional en la categoria de Zona d’Interès Etnològic (ZIE), un distintiu emès per la
Generalitat de Catalunya que avala la seva significació patrimonial a escala nacional.
Educació i tecnologia, el futur dels forns
Enguany la celebració de la festa dels forns d’oli de ginebre ve emmarcada per tres reptes molt rellevants, un d’educatiu: fer entrar els forns a l’escola; un tecnològic: aplicació de les noves tecnologies en la preservació i difusió dels forns, i un d’acadèmic: amb la digitalització i registre dels forns ubicats al terme municipal de Riba-roja.
El primer repte fa referència a la creació de la maleta pedagògica sobre els forns d’oli de ginebre, que es planteja com una eina fonamental per transmetre als més petits l’interès pel patrimoni i el paisatge més proper i que ja s’ha començat a treballar en aquest curs escolar. En segon lloc, la creació d’una aplicació de realitat augmentada dels forns, per fomentar bones pràctiques en la salvaguarda del patrimoni immaterial. I, en tercer lloc, l’obtenció de l’Ajut a la recerca Creu Casas Sicart amb el qual es finançarà un projecte de la Universitat
Rovira i Virgili de digitalització, registre i anàlisi dels forns d’oli de ginebre ubicats a Riba-roja d’Ebre.
Aquestes tres fites són resultat de la tasca de protecció i difusió del patrimoni feta per l’associació Amics de Riba-roja des de fa més de deu anys, i se sumen a altres projectes ja consolidats com el programa Erasmus+ de pràctiques universitàries internacionals a través de l’entitat Grampus Heritage and Training, que ja ha enviat quatre grups d’estudiants a fer tasques consolidació i excavació de diversos forns. Sense oblidar les excavacions arqueològiques dirigides per la Universitat de Barcelona i els estudis constructius amb aplicació de tecnologia
d’escàner i fotogrametria fets per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili.
Els forns d’oli de ginebre arriben a un projecte europeu Interreg Sudoe Livhes
Des de que es va iniciar la descoberta dels forns, l’any 2010, l’interès de les universitats i els professionals de l’antropologia, l’arqueologia, la història, l’arquitectura o la documentació han posat de manifest la importància i rellevància d’aquestes singulars construccions.
En aquest sentit, en el marc de la Festa de l’oli de ginebre d’enguany, l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) presentarà el projecte europeu Interreg Sudoe Livhes, que té com objectiu crear un manual de bones pràctiques per valorar i protegir el patrimoni cultural immaterial. El projecte de l’ICRPC consisteix en la creació de l’aplicació Motiv-ARCHE, una plataforma de realitat augmentada per co-crear recursos educatius i que ha triat els forns d’oli de ginebre per fer l’experiència pilot. Per desenvolupar la plataforma, l’ICRPC ha
comptat amb la col·laboració i les aportacions fetes pels alumnes de l’escola que enguany han començat a treballar amb materials didàctics al voltant dels forns d’oli de ginebre.
La maleta pedagògica sobre els forns d’oli de ginebre
Aquest curs s’ha posat en marxa un projecte comú de la ZER Ebre (escola Sant Agustí de Riba-roja d’Ebre i escola 1 d’Abril de La Palma d’Ebre) per tal de donar a conèixer l’alumnat els forns d’oli de ginebre del terme. L’activitat te com a base la Maleta pedagògica “Els valors patrimonials dels forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre”, que es compon d’un conjunt de materials didàctics que permeten als infants adquirir coneixements i eines per interpretar aquest bé cultural vinculant-lo amb les formes d’entendre el paisatge i l’entorn. Es tracta
d’un procés d’aprenentatge que s’inicia amb activitats a l’aula, se segueix amb una visita als forns i es conclou de nou a l’aula per consolidar-ne els coneixements i l’experiència.
Per aquest motiu la Festa de l’oli de ginebre d’aquest any comptarà també amb la participació activa dels alumnes de les escoles de Riba-roja i La Palma que podran experimentar en la pràctica els coneixements teòrics previs adquirits a l’aula sobre el procés d’elaboració de l’oli de ginebre.
L’objectiu final d’aquesta iniciativa pedagògica és despertar l’interès entre els infants per la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial i l’arquitectura tradicional inherents en els forns d’oli de ginebre, així com identificar i reconèixer l’art de construir amb pedra seca com a valor patrimonial estès a la Mediterrània.
Exposició la Mequinensa de Jesús Moncada
Dissabte a les 12.00 del migdia s’inaugurarà a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Riba-roja l’exposició “Mequinensa! Fotografies de Jesús Moncada” una selecció de 36 fotografies fetes pel mateix Jesús Moncada que mostren la Mequinensa d’abans que desaparegués sota les aigües del pantà de Riba-roja a principis de la dècada dels setanta. La mostra, una iniciativa de la germana de l’escriptor, Rosa Moncada, i Josep Fornés, alterna les imatges amb textos de l’autor de Camí de sirga, i ofereixen una mirada compromesa de Moncada amb la història del seu poble, alhora que esdevenen testimoni d’un paisatge ple de vida condemnat a desaparèixer. La inauguració de l’exposició, que també es planteja com una oportunitat de “retrobament entre dos pobles units pel riu”, comptarà amb les intervencions de l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez i l’alcalde de Mequinensa, Antonio Sanjuan. També intervindran el comissari de la mostra, Josep Fornés; M. Rosa Moncada; Javier Rodes, director dels Museus de Mequinensa, i Laura Farré guanyadora del Premi d’Investigació Jesús Moncada.