La DOGC publicarà la relació de municipis que han sol·licitat la modificació de dia del calendari de festius autoritzats per al 2020 en relació a la campanya de Nadal
Dimarts, 8 de desembre, serà el primer festiu d’obertura autoritzada als 42 municipis que han sol·licitat aquest canvi de data, en substitució del diumenge 6 de desembre, d’acord amb el calendari de festius autoritzats de 2020. La relació de municipis que han sol·licitat la modificació de dia es publicarà demà al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).
Atesa la situació excepcional motivada per la pandèmia de la Covid-19, des de l’àmbit municipal s’havia plantejat modificar el calendari de festius amb obertura comercial autoritzada per a l’any 2020, en el sentit de substituir el dia 6 de desembre de 2020 per al dia 8. El Consell Assessor de Comerç, l’òrgan assessor en matèria de comerç de la Generalitat, s’ha pronunciat a favor de la modificació del calendari a la reunió extraordinària celebrada aquesta setmana i que ha presidit el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa.
Els festius autoritzats de la campanya de Nadal per als municipis que han sol·licitat canviar de dia seran el 8, el 13 i el 20 de desembre i el 3 i el 10 de gener de 2021. Els municipis que no hagin optat per aquest canvi, mantindran el diumenge 6 com a festiu autoritzat, si així ho tenien establert en els seus respectius calendaris de festius d’obertura.
Els municipis que han canviat el 6 per al 8 com festiu autoritzat són els següents:
- Alcarràs
- Almacelles
- L’Ametlla del Vallès
- Arbúcies
- Ascó
- Avinyó
- Badalona
- Barcelona
- Bescanó
- Esparreguera
- Flix
- Les Franqueses del Vallès
- La Garriga
- Gavà
- Gironella
- L’Hospitalet de Llobregat
- Hostalric
- Malla
- Manresa
- Martorell
- Mataró
- Moncada i Reixac
- Mora d’Ebre
- Navàs
- Òdena
- Olèrdola
- Parets del Vallès
- La Pobla de Mafumet
- Polinyà
- Portbou
- El Prat de Llobregat
- Premià de Mar
- Reus
- Sabadell
- Sant Cugat del Vallès
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Feliu de Pallerols
- Sant Joan Les Fonts
- Santa Maria de Palautordera
- Terrassa
- Vilanova del Vallès
- Vilanova i la Geltrú
No hi haurà canvis als municipis que ja tenien programat als seus respectius calendaris de festius d’obertura de 2020 els dies 6 i 8 de desembre. Aquests municipis són els següents:
- Abrera
- Barbera del Vallès
- Blanes
- Canet
- Cardedeu
- Esplugues
- Granollers
- Llinars
- Manlleu
- Mollerussa
- Mollet
- Olot
- Ripollet
- Roda de Ter
- Rubí
- Salt
- Sant Adrià del besos
- Sant Antoni de Vilamajó
- Sant Hilari Sacalm
- Santa coloma de Gramenet
- Solsona
- Tarragona
- Tordera
- Vallfogona de Balaguer
- Vic
- Igualada
De la seva banda, Girona manté del dia 8 de desembre com a primer festiu de la campanya de Nadal, tal com tenia programat.
La llei catalana de comerç estableix un màxim de 10 festius d’obertura autoritzada al llarg de l’any. El Consell Assessor de Comerç —que compta amb representants de les principals entitats i associacions del sector, organitzacions empresarials, entitats municipalistes, sindicats, Cambres, associacions de consumidors, i experts— acorda 8 dels 10 festius d’obertura comercial autoritzada dels previstos legalment a la normativa catalana. Els altres 2 els decideixen els municipis, en funció del màxim aprofitament comercial i d’acord amb els comerciants.
Al Consell Assessor de Comerç hi són presents representants de les principals entitats del petit i mitjà comerç com Foment Comerç, Retailcat, Comertia, CEDAC, FECOM, CECOT, PIMEComerç, Barcelona Oberta, l’ABCcat, o la Fundació Barcelona Comerç, i de les principals organitzacions de grans empreses comercials, com ANGED o ACES. També hi participen les entitats municipalistes FMC i ACM, el Consell General de Cambres, les principals organitzacions sindicals, el Consell de Gremis, el Col·legi d’Agents Comercials de Barcelona, i associacions de consumidors com l’OCUC i l’ACPB, entre d’altres.