La tercera edició del Saló Construïm Futur, la Jornada de networking convocada per l’Open Energy Institute i l’Ajuntament de Salou, en la qual es posen sobre la taula els pilars de la nova economia, ha tingut lloc aquest matí de dijous, 17 de juny, i hi ha assistit mig centenar de persones.
L’alcalde de Salou, Pere Granados, junt amb el president de l’OpenEnergyInstitute, Robert Moragues; i el secretari de l’Agenda Urbana i Territori de la Generalitat de Catalunya, Agustí Serra; ha inaugurat la jornada, que s’ha celebrat a la sala Europa del Teatre Auditori de Salou (TAS).
En el seu parlament, l’alcalde Pere Granados ha assenyalat que “el municipi de Salou aposta per la sostenibilitat, entesa en un sentit integral, tenint en compte, no només els aspectes ambientals, turístics, econòmics i socials; sinó també altres dimensions i processos, com l’urbanisme i l’ocupació de l’espai, que és on se situa l’activitat de la construcció i gestió d’edificis”.
Així mateix, l’alcalde ha indicat que “ara mateix el repte urbà gira a l’entorn de com actualitzem i modernitzem les nostres ciutats, tenint en compte que tenim al davant un desafiament ambiental, climàtic i social que és inexorable”; i ha indicat que “a nivell municipal, ja hem iniciat els treballs de revisió del nostre planejament i ordenació urbanística, tenint ben present que l’estratègia i les accions a dur a terme en els propers 10 anys han d’alinear-se amb els criteris ODS, promovent un model de desenvolupament equilibrat, descentralitzat, inclusiu, sostenible, amb igualtat d’oportunitats i per a les persones”.
Granados també ha afirmat que “Hard Rock continua i està més viu que mai, un projecte que davant la crisi econòmica produïda per la pandèmia, és més necessari que mai”; i es preveu que l’inici de la construcció sigui l’any 2022. “Aquest complex integral generarà molts llocs de treball i molta riquesa per a Salou i per a tot el territori, i servirà per desestacionalitzar la temporada turística, i això també és sostenibilitat”, ja que “els llocs de treball de tot l’any són sostenibles i incrementen la qualitat de vida de la població que treballa en el sector turístic”.
En aquest sentit, ha explicat que la proximitat del complex amb el municipi de Salou farà que també es puguin beneficiar la restauració i el comerç de la ciutat, un repte que “treballarem, conjuntament, amb el nostre sector privat, per aprofitar aquesta sinergia”.
Per la seva banda, el president de l’OpenEnergyInstitute, Robert Moragues, ha assegurat que “la finalitat d’aquest esdeveniment és posar en coneixement i debatre, amb tots els ponents i participants, els temes relacionats amb la construcció, la rehabilitació sostenible, l’eficiència energètica, les energies renovables i l’evolució del sector Real Estate; així com posar en valor l’economia circular”. Així mateix, ha dit, “analitzarem com ha afectat la pandèmia al sector immobiliari”.
El secretari de l’Agenda Urbana i Territori de la Generalitat de Catalunya, Agustí Serra, ha parlat de l’agenda urbana; de la digitalització; de les polítiques de sòl i d’habitatge; del nombre d’habitatges de protecció; de l’eficiència energètica; dels fons europeus Next Generation; i de la rehabilitació del parc d’habitatges; així com de les energies renovables. Serra també s’ha referit al Consorci Recreatiu i turístic, i ha dit que “tot i que darrerament no se’n parli, serà una realitat”.
En el decurs del III Saló Construïm Futur, també s’han analitzat les últimes tendències en matèria d’edificació i rehabilitació, estratègies lligades als models smart building i smart green cities; i els reptes que la sostenibilitat, el medi ambient i les conseqüències derivades de la pandèmia, tenen tant per a les administracions públiques com per a l’empresa privada.
La trobada ha comptat, també, amb l’assistència de Joan Groizard, director general del Instituto para el Ahorro y la Diversificación de la Energía (IDAE); Jordi García Brustenga, director d’Operacions i Estratègia d’Enisa (Empresa Nacional de Innovación); Santiago Castellá, professor URV i senador; Gonzalo Bernardos, professor titular d’Economia de la UB, analista i consultor econòmic i immobiliari; Ana Puigdevall, directora general de l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya i membre de la Junta Directiva de FIABCI; Carmen Pérez-Pozo, sòcia fundadora del Bufet Pérez-Pozo i sòcia de WIRES (Women in Real Estate Spain); Oriol Aymí, responsable de la Cadena SER a Reus i Tarragona; Jordi Tintoré, delegat zona est Serveis Urbans i Medi Ambient d’ACCIONA; Constantino Garrido, CEO de COVICOVE; Josep M. Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya (febrer 2011-juny 2021); Jordi Roig Rodamilans, junta directiva del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificacions de Tarragona.
Així mateix, també hi ha participat el primer tinent d’alcalde i regidor de Gestió de Territori i Habitatge de l’Ajuntament de Salou, Marc Montagut, i Anna Escoda, Area Manager, Projects & International Cooperation Area en ASCAME (Association of the Mediterranean Chambers of Commerce and Industry) que han clos la trobada a les 13.45 h.
Tots ells han donat un full de ruta per traçar els objectius en matèria de construcció, sostenibilitat i medi ambient.
La sessió ha estat presencial, i ha comptat amb totes les mesures sanitàries i de seguretat indicades per les autoritats en el context actual de pandèmia.
Els col·laboradors
L’Ajuntament de Salou, conjuntament amb l’Open Energy Institute, convoca i organitza aquesta trobada, la secretaria tècnica de la qual recau en Bamboo Comunicació. Les empreses patrocinadores són ACCIONA, Aquí Energia, Agència de Residus de Catalunya, Autolica Tarragona, Tarragonesa de Metalls i COAATT (Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificacions de Tarragona).