Aquestes Jornades començaran a l’Hospitalet de l’Infant amb una conferència titulada “De l’altar a la tomba. Matrimonis i enterraments dels primers comtes de les Muntanyes de Prades i barons d’Entença”, a càrrec d’Stefano Maria Cingolani, doctor en filologia romànica per la Universitat de la Sapienza de Roma, professor i historiador.
Aquí podeu consultar el PROGRAMA COMPLET de les II Jornades de la Baronia d’Entença, que se celebraran durant els mesos d’abril i de maig i que inclouen tres conferències (a l’Hospitalet de l’Infant, a Tivissa i a Falset), la presentació d’un llibre a càrrec d’historiadors experts en la història de la baronia (a Pratdip) i dues visites guiades a alguns dels elements patrimonials de l’època (al Castell de Móra d’Ebre i al Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat).
Les entitats organitzadores esperen que les jornades segueixin donant a conèixer i posant en valor un període de la història dels municipis que en van formar part, tot descobrint aspectes fins al moment poc coneguts, fins i tot podríem dir desconeguts totalment pel territori, entre els quals hi podem destacar la vida quotidiana, els senyorius, els conflictes bèl·lics, l’evolució de la baronia, els seus recursos econòmics i patrimonials, la seva evolució i transformació durant els anys…
Baronia d’Entença
Els seus orígens es remunten al 1153 quan el Comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, va conquerir els darrers reductes musulmans de la Ribera d’Ebre i el Priorat. Els nous territoris ocupats es van integrar a la Corona Catalana distribuint-se en jurisdiccions senyorials cedides als nobles i a les ordes militars que havien col·laborat en la seva conquesta.
Des de l’any 1174 fins al 1837 van formar part del territori senyorial conegut amb el nom de baronia d’Entença els actuals municipis de Móra d’Ebre, Bellmunt del Priorat, Falset, Tivissa, Capçanes, El Molar, Masroig, Marçà, Garcia, Móra la Nova, Pratdip, Guiamets i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Els diferents senyors de la baronia (els Castellvell, els Subirats-Sant Martí, els Entença, els Prades, els Cardona i els Medinaceli) van tenir la jurisdicció civil, criminal, fiscal i política d’aquest territori fins la desamortització de Mendizábal, per la qual van quedar abolits els senyorius i els hereus.