El Festival Interfado arriba per segona vegada a Cambrils el dissabte 19 d’octubre (20h) amb l’actuació de la cantant de fado portuguesa Nina Simonet, que presentarà el seu últim projecte musical en honor a la “Reina del Fado” Amália Rodrigues amb el seu grup “Saudade & Alma”. L’artista, establerta a Suïssa, pujarà a l’escenari de la Cripta de l’Ermita acompanyada de Daniel Gomes (guitarra portuguesa), Jorge Serra (guitarra de fado) i Alberto Costa (baixista).
En la seva 13a edició, el Festival Interfado, sota la direcció artística de la cantant lleidatana Carolina Blàvia, ha ampliat el seu abast territorial i ofereix un total de sis concerts de formacions musicals amb una consolidada trajectòria dins del fado, procedents de Portugal, França i Suïssa. Les actuacions es portaran a terme al Castell de l’Espluga Calba, l’Ateneu Santfeliuenc de Sant Feliu de Llobregat, La Cripta de l’Ermita de Cambrils, la Sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell i l’Espai Orfeó de Lleida.
El festival organitzat per la Fundació Orfeó Lleidatà s’inaugurarà el divendres 11 d’octubre amb el concert de Bévinda, que presentarà el seu nou àlbum ‘Gêmeos’, publicat el passat mes de febrer, a l’Espai Orfeó de Lleida. La cantant portuguesa resident a França també actuarà a L’Espluga Calba el dissabte 12 d’octubre i a La Seu d’Urgell el diumenge 13 d’octubre.
El següent cap de setmana Nina Simonet, que actualment és l’única intèrpret de fado portuguès en terres suïsses, oferirà el seu espectacle a l’Ateneu Santfeliuenc el divendres 18 d’octubre i a la Cripta de l’Ermita de Cambrils el dissabte 19 d’octubre i també serà l’encarregada de cloure el festival a l’Espai Orfeó de Lleida el diumenge 20 d’octubre.
L’oferta gastronòmica que acompanya el festival continuarà present amb un taller de cuina portuguesa a l’Espai Sunka de Plusfresc de Lleida (dimecres 16 d’octubre, 18:30h) a càrrec de Víctor Nicolau, responsable gastronòmic de Plusfresc. Com és habitual a Lleida, també hi haurà tasts de gastronomia portuguesa de la mà de l’establiment amb valor social BO Cafè de l’Orfeó, abans del primer concert de divendres 11 d’octubre i el diumenge 20 d’octubre.
El Festival compta amb la col·laboració especial del Consulado Português em Barcelona i de Camões – Instituto da Cooperação e da Língua i de la Mostra Portuguesa, l’Ajuntament de Lleida, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Generalitat de Catalunya (Departament de Cultura), l’Institut Català de les Empreses Culturals, l’Ateneu Santfeliuenc, l’Ajuntament de Cambrils, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i l’Ajuntament de l’Espluga Calba.
També compta amb el suport de la Federació d’Ateneus de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, la Fundació ICG, la Fundació Ilersis, Sistemas Digitales Ricoh i Gabinet Casas.
Per comprar entrades i ampliar la informació es pot consultar la pàgina web www.orfeolleidata.cat i www.turoseuvella.cat .
NINA SIMONET (Portugal-Suïssa)
19 d’octubre: La Cripta de l’Ermita (Cambrils). 20h. Preus: 15/12€
Veu: Nina Simonet
Guitarra portuguesa: Daniel Gomes
Guitarra de Fado: Jorge Serra
Baix acústic: Alberto Costa
Nina Simonet, nascuda a Vila de Eixo, Aveiro, Portugal, va emigrar a Suïssa a mitjans dels anys 80. Com a cantant de fado de la diàspora portuguesa, s’ha centrat en el seu país d’acollida i en la Francofonia, participant en diversos esdeveniments tant a Portugal com en altres comunitats. Establerta durant quatre dècades al cantó de Neuchâtel, actualment és l’única intèrpret de fado portuguès en terres suïsses. Va dedicar-se plenament al cant l’any 2003 i va gravar el seu primer senzill, ‘’Estou apaixonada’’, el 2005. Forma part de la formació musical ”Os Marialvas” i, el 2007, va unir-se a l’agrupació artística “Fados & Guitarradas” a Suïssa, formada per Lucio Bamond, actuant en tota mena de locals, restaurants i centres culturals. Amb una profunda sensibilitat, una veu captivadora i una presència carismàtica, Simonet només interpreta textos amb els quals se sent identificada.
Simonet encarna a la perfecció la identitat del Fado, inspirant-se principalment en Amália Rodrigues. El 2007, va gravar el seu primer àlbum, produït pel cantautor José Cid, i el 2008 va formar la seva banda personal, “Saudade & Alma”. Ha desenvolupat una carrera en ascens amb concerts sota el seu propi nom, tant a la comunitat portuguesa de Suïssa com a altres llocs. El 2009, va llançar el seu segon àlbum homònim ”Nina Simonet”, seguit per ”Ausência” el 2016, que inclou noves composicions i recreacions que ens mostren la dimensió universalista de l’artista luso-suïssa. Després d’una pausa de dos anys per motius aliens a la seva voluntat, l’artista presentarà el seu últim projecte musical en honor a la “Reina del Fado” Amália Rodrigues al Festival Interfado de Lleida, Catalunya, amb el seu grup “Saudade & Alma”.
Daniel Gomes
Daniel José Dias Gomes, nascut a Oliveira de Azeméis, Macinhata Da Seixa, va iniciar els seus estudis musicals als 10 anys a la “Banda De Música do Pinheiro da Bemposta”, on va estudiar formació musical i guitarra clàssica. Durant aquest període, va aprendre altres instruments impulsat pel seu gust musical, com el piano i alguns instruments de vent, entre d’altres. Va començar a aprendre la Guitarra Portuguesa als 14 anys, però com que no hi havia moltes escoles o professors que ensenyessin el mètode d’aquest instrument, la seva formació va ser autodidacta, assistint a tertúlies, mantenint contacte amb altres músics i estudiant molt a partir del que escoltava. Al llarg de la seva trajectòria musical, ha treballat en diversos projectes relacionats amb el Fado i la Guitarra Portuguesa tant a Portugal com a l’estranger.
Ha participat activament en desenes de produccions discogràfiques, associant-se a molts discs de fado, tant en l’acompanyament amb la guitarra portuguesa com en la producció dels mateixos. Actualment, Daniel Gomes acompanya a diversos noms destacats del fado de Lisboa a Portugal, estant present en molts concerts i cases de fado de nord a sud del país.
Imparteix classes de guitarra portuguesa a Lisboa, Porto i Aveiro en diverses escoles i de manera privada, organitzant també diversos tallers de Guitarra Portuguesa. És llicenciat en Enginyeria Electrònica i Telecomunicacions per la Universitat d’Aveiro.
Jorge Serra
Nascut a Espinho el 28 d’octubre de 1953, va desenvolupar des de jove una passió especial pel fado. Després d’aprendre a tocar la viola amb el Sr. António Campos, va començar a tocar amb el guitarrista amateur Alfredo Soares. Als 26 anys, va comprar la seva primera viola i va començar a dedicar-se seriosament al fado, combinant-ho amb la seva activitat professional. Amb el temps, va ampliar els seus coneixements musicals, assistint a classes de formació musical amb professors de conservatori.
Al llarg de la seva carrera, ha tingut el privilegi de tocar amb grans noms del fado com Fernando Maurício, Fernanda Baptista, Ada de Castro, entre altres, i ha participat en diversos programes de televisió a Portugal i a l’estranger. Des de fa uns anys, es dedica professionalment al fado i ha actuat en importants esdeveniments a Portugal, així com en diverses cadenes de televisió, incloent TV Globo i Bandeirantes de Brasil.
Un aspecte destacat de la seva carrera és la seva col·laboració amb la fadista Nina Simonet. És músic resident de les caves ‘Fado In Porto’ a Calém, Porto, Portugal, i del restaurant gastronòmic ‘RC’ a Porto. A més, des de 2006 col·labora amb Nina Simonet i és membre del grup “Saudade & Alma”, fundat per ella l’any 2008 a Suïssa. Ha promogut esdeveniments per a les comunitats portugueses i altres a Moçambic, Espanya, França, Alemanya, Brasil, EUA, Àustria, Turquia, Suïssa, Romania i Luxemburg.
Alberto Costa
Alberto Costa, nascut a Vale de Cambra, llicenciat en Dret, divideix la seva vida entre el dret i la música, que forma part del seu univers des dels 15 anys, havent format diverses formacions i projectes musicals de diferents estils com el Pop/ Rock és músic de la banda ”Clapton Addiction”, l’únic grup portuguès tribut a Eric Clapton i el grup ‘’Saudade & Alma’’fundada per Nina Simonet.
Als anys 90, durant la seva formació acadèmica en Dret a la Universitat de Coimbra, es va interessar pel Fado, i també es va començar a dedicar a l’acompanyament del Fado al baix. Fins ara, el doctor Alberto Costa ha acompanyat a diversos cantants de fado a Portugal i a l’estranger com a músic resident al prestigiós restaurant RC de la invicta ciutat de Porto.