Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, que se celebra el 25 de novembre, l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l’Ajuntament de Reus comença avui una campanya per sensibilitzar la ciutadania sobre les violències masclistes. S’hi han programat diverses activitats i s’informa dels diferents serveis d’aten ció a les dones existents a la ciutat. Com a novetat, enguany, el cartell del 25N és una adaptació de la nova imatge que d’ara endavant acompanyarà la convocatòria d’un minut de silenci que fa l’Ajuntament de Reus per cada dona assassinada per violència masclista a l’Estat espanyol.
La regidora de Serveis a les Persones i Drets Socials, Anabel Martínez Serrano, explica quin és l’objectiu d’haver triat aquesta imatge: “Volem donar-la a conèixer per tal que, quan es publiqui a les xarxes socials de l’Ajuntament de Reus i del Casal de les Dones, tothom la identifiqui amb el rebuig a la violència masclista. A més, es tracta d’una imatge que ha estat creada per una alumna de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus, fruit d’un procés creatiu que també ha servit per conscienciar l’alumnat d’aquest centre educatiu de la ciutat, majoritàriament molt jove, sobre aquesta xacra”.
La campanya fa una crida a les dones que pateixen qualsevol mena de violència masclista (física, psicològica, sexual, obstètrica i vulneració de drets sexuals i reproductius, econòmica, digital i vicària) o a una persona coneixedora d’una situació d’aquest tipus a demanar ajuda.
La difusió de la campanya es farà a través de cartelleria al carrer, a la web municipal, a les xarxes socials de l’Ajuntament de Reus i als mitjans de comunicació locals.
Com demanar ajuda en cas de violència masclista
Per demanar ajuda en cas de violència masclista, hi ha un telèfon específic d’atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores cada dia de l’any i atén consultes i urgències. És gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.
En cas d’emergència davant d’una agressió, cal trucar al 112 o demanar ajuda per WhatsApp al 601 001 122.
També és important conèixer el senyal internacional de socors per a casos de violència masclista. Es tracta d’un moviment amb la mà. Primer es mostra el palmell de la mà i després es tanca en un puny seguint un ordre: es comença tancant només el dit gros i en acabat la resta, que hi passen per sobre.
Pel que fa a l’Ajuntament de Reus, les dones víctimes de violència masclista són ateses des de l’Àmbit d’Igualtat de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials a través de diversos serveis, com el SIAD i l’OAV.
El SIAD atén, informa, assessora i acompanya, si s’escau, a les dones per tal de poder exercir els seus drets en tots els àmbits relacionats amb la seva vida laboral, social, personal i familiar. Per això, ofereix informació i orientació; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques; atenció social individual; suport psicològic, i assessorament legal.
Està ubicat al Casal de les Dones, al número 9 de la plaça de la Patacada, i es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon 977 010 672 o a través del correu electrònic siad@reus.cat. Per a més informació sobre el SIAD es pot consultar l’enllaç següent: https://www.reus.cat/servei-dinformacio-i-atencio-les-dones-siad
L’OAV atén totes les persones (menors, gent gran, dones, amb discapacitat o amb malaltia mental…) víctimes de qualsevol classe de violència. Ofereix els serveis següents: acompanyament a la víctima; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques; seguiment de les incidències del servei telefònic d’Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO) de Creu Roja; seguiment de les ordres de protecció; informació i orientació; atenció social; derivació a serveis especialitzats de violència; elaboració de denúncia, si cal, i assessorament legal.
Està ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana, al número 27 de l’avinguda Marià Fortuny. A més de fer-ho de manera presencial, també es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon de la Guàrdia Urbana 977 010 092. Per a més informació sobre l’OAV es pot consultar l’enllaç següent: https://www.reus.cat/serveis/oficina-d-atencio-la-victima-oav-0
Programa d’activitats amb motiu del 25N
L’acte institucional es farà el dilluns 25 de novembre a les 17.30 h al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus. Una dona supervivent de violència masclista, Chrifa Kaddouri Jeffali, llegirà la declaració institucional amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, que aquest any porta per lema «Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom». A més, durant l’acte es farà un homenatge a totes les dones assassinades per violència masclista i hi haurà música a càrrec de Georgina Llauradó Camps.
Com a activitat destacada, el dijous 21 de novembre a les 20 h a la plaça del Mercadal, es podrà veure l’obra de teatre Darrere el silenci, a càrrec de l’Escola de Teatre i Cinema de Reus.
Prèviament, el dilluns 18 de novembre de 10 a 12 h a la plaça del Doctor Sabater, hi haurà el Punt d’informació de serveis per a les dones. I el dijous 21 de novembre a les 13 h al barri Gaudí, s’inaugurarà un nou banc lila en homenatge a les víctimes de violència masclista, a petició de l’Associació de Dones Blanca Almendro. A més, de l’11 al 27 de novembre, es pot visitar la «Mostra estàtica contra les violències de gèneres» a la Sala Rentadors del Casal de les Dones.
Pel que fa al jovent, el dimarts 19 de novembre a les 11 h al Saló de plens de l’Ajuntament de Reus es farà l’acte de lliurament del segell de la Xarxa de Centres per la Igualtat als centres educatius de secundària. I a la tarda, al Casal de les Dones, s’ha organitzat un taller de creació de mems amb perspectiva feminista. A més, als instituts de la ciutat, durant el mes de novembre, hi haurà una intervenció del projecte Joves Referents d’Igualtat.
Col·laboració amb l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus
L’Àrea de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Reus i l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus han col·laborat en la creació de la imatge del minut de silenci que convoca l’Ajuntament de Reus per condemnar la violència masclista.
Durant el mes d’octubre, l’alumnat que cursa el mòdul de Recursos Gràfics i Tipogràfics del segon curs del cicle formatiu de grau superior (CFGS) d’Infografia 3D ha treballat a classe, de forma individual i amb l’assessorament del professorat, en aquest projecte.
A finals d’octubre, es van presentar els treballs a l’Ajuntament de Reus que va triar una de les propostes, que serà la imatge de la convocatòria del minut de silenci i que s’ha adaptat com a imatge del cartell del 25N d’aquest any.
Per explicar aquest procés creatiu, la programació del 25N inclou la presentació pública d’aquesta imatge i el reconeixement i agraïment a l’alumna que l’ha creada i a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus el divendres 22 de novembre a les 11.30 h a la Sala Rentadors del Casal de les Dones.
Durant aquest acte, l’autora de la proposta guanyadora, Maria del Mar Folch, rebrà diversos obsequis facilitats pel Gaudí Centre, l’Alcaldia i el Casal de les Dones. A més, es lliurarà a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus un lot de llibres sobre art, publicats per l’Ajuntament de Reus i facilitats pels Museus de Reus, en agraïment per la feina feta.