El Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual COS serà aquest any 2022 del 21 al 23 d’octubre, en el que serà la 24a edició, un certamen interromput només el 2020 a causa de la pandèmia. En aquesta edició, portarà a Reus un total de 7 espectacles de dansa, 4 de gest i 1 que serà intinerant.
Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha explicat que “tornem a un COS sense limitacions i que volem que passi també al carrer, amb una programació atractiva i amb propostes per a totes les edats”. El regidor ha remarcat la col·laboració entre Reus Cultura i la Coordinadora d’Escoles de Dansa Autoritzades de Reus, “col·laboració necessària atès el pes d’aquestes escoles a la nostra ciutat. Sempre hi ha hagut una especial implicació però ja l’any passat vam iniciar una col·laboració que persegueix una major professionalització de la intervenció”.
A la plaça del Mercadal, durant els tres dies, trobarem dansa, amb l’espectacle inaugural de divendres; el dissabte, amb la companyia Expans’art (amb la interpretació d’Héctor Tarro i Marie-Lou Renom) i l’espectacle “Un viatge a París”, i el diumenge el duet Clementine Telesford & Lisard Trans, amb l’espectacle “Sctoma”.
La Palma serà un espai nou per a aquest Festival. El dissabte també acollirà el COS amb espectacle per a petits “Carrers de Vidre”, de la companyia La Mujer del Carnicero, i diumenge “Le voyage”, de la Cia. JAM, un espectacle inclòs també al cicle Circ Llunar.
El gest arribarà de la mà de la companyia El que ma queda de teatre amb l’espectacle “Tempus”, que parla de temps a través d’un vell rellotger i que es farà a la Sala Santa Llúcia, el divendres a la tarda. I al vespre del divendres també, amb l’espectacle “Crusoe”, de la companyia basca Teatro Markeliñe, que l’any passat no van poder fer encara per culpa de la Covid, ja que la seva protagonista va donar positiu i no va poder desplaçar-se a Reus.
Apostant pel talent local, dissabte a la plaça de la Patacada, la companyia Fil de Guà presentarà a “Les Vespes”, d’Aristòfanes, una història en defensa dels drets i llibertats col·lectius i el sistema judicial del moment.
La cloenda del COS anirà a càrrec de la Coordinadora d’Escoles de Dansa Autoritzades de Reus.
Tots els espectacles són gratuïts excepte la gala de dansa del Teatre Fortuny que val 12 euros i que correspon al 10è Premi Internacial de Dansa Roseta Mauri.
Però a més a més, el COS te dues extensions que tot i no estar obertes al públic en general, si que van dirigides a públics molt especials.
Per una banda l’oferta que s’ha fet a les escoles de cara al mes de novembre, i repetint l’experiència de l’any passat. S’ha ofert a les escoles a través del programa ARE, els taller de moviment creatiu, adreçat a alumnes de 3r i 4t de primària, on es vol potenciar la creativitat a través del moviment, des de la llibertat i el respecte, i que el realitzarà Mònica Rincón.
I com a novetat d’aquest any, el ballarí internacional Marc Jubete desenvoluparà unes jornades destinades a grups de persones amb necessitats especials. S’està treballant amb la regidoria de Benestar Social que coordina els programes de discapacitat i voluntariat, per acabar de perfilar-ho, però l’objectiu principal és utilitzar la dansa com a eina per generar al grup una conciència corporal i espacial i arribar a un sentiment grupal que els uneixi i empoderi.
El pressupost del COS 2022 és de 60.000 euros i l’Institut Municipal Reus Cultura compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona i de la Generalitat de Catalunya, a través de l’OSIC.