Les Biblioteques Municipals de Reus comencen les activitats previstes per al nou curs. En destaca l’extensa programació dels clubs de lectura amb 24 propostes diferents per a persones de totes les edats.
Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha explicat que “amb el lema “Clubs de lectura de les Biblioteques Municipals: un segell de distinció” hem volgut reforçar el tòpic que la pertinença a un club és un indicador de singularitat per a les persones que en formen part i, a la vegada, posem en valor el prestigi de l’activitat lectora compartida, ja que aporta coneixement personal i experiència emocional”.
La inscripció als clubs de lectura de les biblioteques municipals és gratuïta i es pot fer a través de la plataforma inscripcions.reus.cat. L’oferta s’ha distribuït en quatre apartats:
- Per a iniciar-se en l’experiència d’un club
L’integren 4 propostes per als més petits que són els bebès amb les seves famílies, i els infants que comencen a llegir i es fan a les dues biblioteques
- Per a aprofundir en la pràctica de la lectura
Inclou els clubs dels infants que ja són grans lectors i els clubs de lectura de narrativa (en català, castellà i anglès) i de poesia. La majoria es realitzen a la Biblioteca Central, menys el Club verd i el Club en Castellà que es fan a la Pere Anguera. En aquest apartat aquest curs es recupera un Club que es va suspendre en temps de pandèmia i que és el de Professorat de secundària, organitzat conjuntament amb els Serveis Educatius del Baix Camp del Departament d’Educació
- Per a vincular la lectura amb altres experiències
El formen els clubs que combinen la lectura amb altres disciplines com són ser espectador de teatre, anar a un concert de música, aprofundir en les causes del feminisme, el programa LECXIT o els jocs de rol. En aquest apartat hi ha una altra novetat, el Club el Sentit de la vida, organitzat conjuntament amb Persones Grans i que es realitzarà amb una periodicitat de 15 dies i en horari de matí, amb Elena Cobler, experta en mediació.
- Per a experimentar nous formats
L’últim apartat inclou propostes novedoses, com la literatura digital per a joves o els llibres de coneixements per a infants i també dos clubs virtuals, que substituixen les trobades per videoxats. En aquest format s’ofereix el club de lectura de textos clàssics i un de relats breus, que és una novetat d’aquest curs.
La majoria de clubs comparteixen el mateix sistema de funcionament. Una trobada mensual d’un grup d’entre 10 i 20 persones que es fa després de la lectura del mateix text, i en la qual, de manera igualitària, tots els membres que ho desitgen exposen la seva opinió i la seva experiència lectora. Els llibres els facilita a tots els participants les biblioteques a través del servei de préstec de lots de la Central de Préstec del Servei de Biblioteques de la Generalitat, o a través del Servei de Préstec Interbibliotecari. Aquestes eines també serveixen per a donar suport a altres clubs organitzats per altres entitats com són les escoles, el Centre de Lectura, associacions de veïns,…
El moderador del club té una funció d’acompanyament i de guia pel debat i solen ser persones de l’equip (Marta Mallafrè, Santi Jiménez, Victòria Rodrigo ; Dolors Bargalló, Patrícia Domingo, Sílvia Ribé) col·laboradors (Enric Aguadé, Teresa Claramunt, Carme Coca., Montse Farrés, Maria Henar, Dolors Sales) o professionals (Núria Navàs, Kathleen Rhode, Marc Guerris i Elena Cobler)
D’entre totes les propostes, n’hi ha tres que són iniciativa d’altres departaments de l’Ajuntament o d’entitats, com són el Club de lectura feminista amb el Casal de les Dones i el col·lectiu H2O, el Club Enrola’t, proposat per l’Associació Rol i Jocs, el club per a Fofessoat de secundària que és una acció formativa per a mestres del Departament d’Educació i el Club El sentit de la vida proposat per Persones grans. Aquesta és una de les línies que les Biblioteques Municipals tenen de crear xarxa amb el teixit associatiu de la ciutat i fomentar l’exercici de la lectura.
Durant el curs passat es van realitzar un total de 220 sessions de clubs de lectura que van tenir un total de 1900 assistents.
A més a més, dels clubs, les biblioteques realitzen de manera estable les sessions setmanals de contes (dimecres a la BCXA i dijous a la BPA) i l’activitat ABC D Jocs del programa Temps x Cures de l’Ajuntament de Reus, el Departament d’Igualtat i Feminismes i Corresponsables, cada dilluns a la tarda a la BPA.
A Reus, les Biblioteques Municipals s’estan recuperant amb força de la crisi de la pandèmia. Una bona mostra ha estat la programació dels mesos de juliol i agost (Joc de lectura, Biblioteques amb DO, Biblioteques Chillout, Contes, Tallers d’escriptura, Rutes literàries i tardes de jocs a la Biblioteca Pere Anguera) a la qual han participat a l’entorn de 2.000 persones i un total de 22.000 han fet ús de les instal·lacions. En el mateix període l’any 2021 hi va haver un total de 15.000 visitants.