El calendari del Hub Foodtech & Nutrition enceta la seva activitat el pròxim dimecres, 19 d’abril, amb una jornada centrada en els reptes i solucions tecnològiques per a la millora de la gestió de la vinya i el celler. El Hub treballa tots els esgraons de la cadena de valor alimentària del territori i amb aquesta jornada es posa el focus en el sector primari i específicament en el vitivinícola. Un sector amb molt de pes a l’àmbit territorial de la Catalunya Sud, on hi ha cinc denominacions d’origen: DO Montsant, DOQ Priorat, DO Terra Alta, DO Conca i Do Tarragona. En la jornada, participaran també membres de la DO Catalunya (amb seu a Reus) i la DO Penedès, que es troba dins l’àmbit del Clúster Innovi.
El programa s’estructura al voltant de dues taules rodones: una dedicada a donar a conèixer els projectes i necessitats del sector vinícola i que comptarà amb la participació d’Unió, Vallformosa i Incavi; i la segona, que presentarà noves tecnologies al servei de l’eficiència en el sector del vi, en la qual hi intervindran Debug Nomad, PRoacit, Pymeralia i TacTic Terra Alta. A més, també estan previstes dues ponències: una a càrrec del director general de Vitec, Parc Tecnològic del Vi, Sergi De Lamo; i la segona, a càrrec del gerent d’Eurecat, Ignasi Papell, que se centrarà en l’accés de finançament de projectes vinculats al vi, amb exemples reals.
La jornada de treball s’emmarca en el calendari del Hub Foodtech & Nutrition que es desenvoluparà durant el segon trimestre de 2023. Les pròximes jornades previstes estan dedicades a les dinàmiques d’innovació i la col·laboració amb startups per a pimes agroalimentàries, d’una banda; i de l’altra, en propostes i normatives vinculades al packaging sostenible i es duran a terme els mesos de maig i juny, respectivament.
El sector del vi i el cava a Catalunya
Segons dades de Prodeca, Catalunya exporta els seus vins i caves a 157 mercats mundials i d’aquests, més del 44% són països de la Unió Europea. El sector del vi i el cava va fer exportacions per valor de 632,20 M€ al 2022, el que suposa un creixement de gairebé el 2% respecte al 2021.
Les denominacions d’origen presents a la jornada del pròxim dimecres, 14 d’abril, representen gairebé el 80% del total de cellers inscrits a les DO catalanes, una dada que posa de manifest que el vitivinícola és un dels principals sectors agroalimentaris del territori.
La jornada “Reptes i solucions tecnològiques per a la millor gestió de la vinya i el celler” està organitzada pel Clúster Innovi, el Clúster TICSud i REDESSA, compta amb la col·laboració d’ACCIÓ i Eurecat, i es desenvoluparà des de les 9:30 h fins a les 13:30 h al Foyer Marià Fortuny de firaReus Events. L’accés a la jornada és gratuït i cal inscripció prèvia per assistir-hi.