El concert de la cantautora ebrenca Montse Castellà el divendres 6 d’octubre a la Torre del Llimó de Cambrils posarà en marxa la desena edició del Festival Accents (www.festivalaccents.cat), que aquest 2023 celebrarà el seu 10è aniversari. En total seran una trentena d’actuac ions d’artistes dels Països Catalans i de la resta de l’Estat repartides entre el 6 d’octubre i el 16 de desembre en una dotzena d’equipaments de les nostres comarques: de la ciutat de Reus, que representa el 50% de la programació, i de la resta de subseus que s’han anat sumant al projecte amb la voluntat d’establir sinergies entre totes les localitats: Cambrils, Riudoms, el Morell, la Selva del Camp, Botarell, Mont-roig del Camp i les dues darreres incorporacions d’aquesta edició, Vilaplana i Altafulla.
L’Accents, impulsat per Empenta Cultural i dirigit des de la seva creació per Isaac Albesa, ha ofert més de 160 actuacions en una dècada, deu anys que han situat la ciutat de Reus i la resta de municipis com un referent dins la programació musical del país. L’Accents, en aquesta edició especial que es va estrenar al maig amb Judit Neddermann, continua el seu compromís amb els artistes que canten en català i que procedeixen de la totalitat dels territoris de parla catalana, juntament amb propostes de cançó d’autor i música d’arrel procedents d’altres indrets de l’Estat, com Madrid o Astúries.
En aquesta edició, l’Accents, com ha fet des del seu inici, vol posar-se al costat de la defensa de la unitat de la llengua catalana, que en les últimes setmanes ha tingut seriosos atacs pels governs del País Valencià i les Illes Balears, i també altres atacs a la cultura que han viscut molts creadors darrerament per poder exposar les seves obres o els seus muntatges sense ser censurats o directament eliminats de les programacions públiques.
Per aquest motiu, el director artístic va considerar més necessari que mai que el cantautor de 88 anys Paco Ibañez fos l’artista convidat per inaugurar l’Accents el 14 d’octubre al Teatre Fortuny dins de la seva gira internacional “Nos queda la palabra” i com a homenatge per la seva trajectòria en favor de la llibertat. També el concert de cloenda, amb l’asturià Rodrigo Cuevas (16 de desembre al Teatre Fortuny), tindrà un component de reivindicació, gràcies a la presència d’un artista que s’ha caracteritzat per defensar la diversitat sexual, també atacada per alguns sectors polítics i socials.
Aquests són només 2 dels noms destacats d’aquesta edició dels 10 anys, que es completen amb altres propostes també consolidades, com el concert en el qual Blaumut també celebrarà els 10 anys com a formació, el 25 de novembre al Fortuny; o la col·laboració entre Reus Digital i LANOVA Ràdio de Reus amb l’Accents que permetrà portar a Santiago Auserón, l’excantant de Radio Futura, al Fortuny la nit del dia 11 de novembre, presentant el seu nou disc acompanyat de sis músics de jazz de primer nivell.
També a Reus, però al Bartrina, es podran veure les esperades actuacions de presentació dels nous discos de La Ludwig Band (27 d’octubre), Núria Graham (1 de desembre), Pau Vallvé (18 de novembre), o el fi de gira de Joan Reig (26 de novembre), que tindrà diversos convidats en un concert copresentat amb l’Associació de Concerts de Reus (ACR).
Encara a Reus, però a la Sala Santa Llúcia -un altre dels espais habituals de l’Accents-, el 7 de desembre podrem escoltar a la cantant de les Garrigues Meritxell Gené amb el seu nou projecte amb Santi Careta i Guillamino amb el seu particular homenatge a Gabriel Ferrater i l’endemà, el reusenc resident a Madrid Joel Reyes presentarà un concert especial per celebrar 30 anys als escenaris i els 20 anys de la seva arribada a Madrid.
La resta de poblacions
Des de la direcció de l’Accents es valora mot positivament l’esforç que fan els municipis col·laboradors per portar artistes de primer nivell o grups emergents. Així, a Riudoms es podrà escoltar la gira de comiat de la històrica cantautora penedesenca Marina Rossell (12 de novembre); a Cambrils, a banda de Montse Castellà, hi tocarà el guanyador del Portautors, Gabriel Kazz (3 de novembre); Mireia Feliu (5 de novembre) amb el seu homenatge a la seva tieta Núria Feliu i el nòrdic Halldoor Mar, conegut com a katalonski, que actuaran a la Cripta de l’Ermita.
La Selva del Camp permetrà veure en un espai tan emblemàtic com el Castell del Paborde la cantautora Anna Andreu (4 de novembre) acompanyada de Maria Arrufat i la cantautora Namina (2 de desembre), que torna a l’Accents liderant una potent banda de jazz. Al Morell, s’ha programat la presentació del nou disc de Carles Belda i el conjunt Badabadoc en un concert vermut coincidint amb la Festa Major el 17 de novembre; la valenciana Esther actuarà a Mont-roig del Camp el 22 d’octubre i a Vilaplana, les actuacions del valencià Pau Alabajos (15 d’octubre) i de Caïm Riba (5 de novembre), presentant els seus darrers treballs discogràfics en dos concerts vermut.
Botarell continua present a l’Accents amb l’estrena absoluta de l’espectacle Dones de Paraula (8 d’octubre, Parc Botànic), un projecte format per quatre cantants de les nostres comarques: Anna d’Ivori, Txell Mas, Nerea Bassart i Maria Jacobs. Finalment, Altafulla s’estrena a l’Accents amb un concert al Casal la Violeta que permetrà escoltar el 28 d’octubre el nou disc del grup de Lleida Renaldo & Clara, titulat La boca aigua.
Nova edició del cicle Som Flamencs
L’Accents oferirà enguany una nova edició del cicle Som Flamencs que portarà algunes de les formacions catalanes més importants del gènere. Així, Chicuelo presentarà Caminos el 9 de desembre al Fortuny amb un concert co presentat també amb l’Associació de Concerts de Reus; Laboratoria Flamenco presentarà nou espectacle al Morell la nit del divendres 17 de novembre; el duet Miranda Fernández & Marina Paje actuaran al Centre Polivalent de Miami Platja la tarda del dia 11 de novembre i la Casa Navàs veurà dues formacions de flamenc en català: Albert Cases Trio (10 de novembre) i Pere Martínez (24 de novembre) acompanyat de Marc López.
Patrocinadors i col·laboradors
L’Accents 2023 és una realitat gràcies al suport de les institucions: la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya a través de l’ICEC, la regidoria de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus i també els ajuntaments participants: Cambrils, Riudoms, Botarell, Mont-roig del Camp, el Morell, la Selva del Camp, Vilaplana i Altafulla.
A banda, també compta amb el patrocini d’empreses privades com Vermut Miró, la DOP Siurana, la DO Catalunya, l’empresa constructora Constècnia, Cadí Coop, Estrella Damm i la Fundació la Caixa i la Fundació Reddis, que fan possible la participació de bona part dels concerts en el programa Apropa Cultura que permet entrades a preus molt reduïts per alguns col·lectius i persones amb risc de vulnerabilitat.